Stíham schudnúť do plaviek? S týmito radami určite áno!

Do letnej dovolenky odpočítavate týždne, v najlepšom už len dni. Z útrob pivnice vyťahujete kufor, ktorý tam rok oddychoval. V izbe sa už začínajú vytvárať komíniky s oblečením, čo si so sebou vezmete. Spisujete zoznam vecí, pobehujete z chodby do izby, až tu zrazu... Aha, zrkadlo! Nesmelo si dáte ruky vbok, premeriavate si pohľadom svoju figúru, prstami ponaťahujete pneumatičky ešte z čias veľkonočného šalátu a rezníkov. Rozmýšľate nad jednodielnymi plavkami a nahovárate si, že tento rok sú zase in (nie, nie sú – minimálne na veľrybkách vyzerajú dosť smiešne).

Skonštatujete, že je to zlé a začnú vás chytať depky. No, áno, je to zlé – klamať vás nebudeme. Ale dobrá správa je, že to vôbec nie je stratené. Skúste sa aspoň pár týždňov/dní držať týchto pravidiel a uvidíte, že minimálne pol dovolenky nebudete riešiť to, ako vyzeráte.

Viac vody

Miliónkrát opakovaná pravda – naše telo tvorí z viac než 80 % voda. Čím viac vody budete piť, tým viac budete chodiť na záchod. Logické, nie? Lenže čím viac budete chodiť na záchod, tým viac budú z vášho tela odplavované škodliviny. A čo je najlepšie – pitím vody zrýchľujete svoj metabolizmus. Telo na to, aby tú vodu spracovalo, musí totiž vynaložiť omnoho viac energie, ako keby nemuselo robiť nič.

O vynechaní sladkých nápojov sa nebavme. To je úplná samozrejmosť. Ak vám nechutí samotná voda, asi máte smolu. Jednoducho sa ju treba naučiť piť. Problém môže byť aj v tvrdosti vody či v chlórovanej vode. Na to slúžia stroje na filtráciu vody či filtračné kanvice. Skúste si do vody zo začiatku vyžmýkať citrón, prípadne občas nahraďte vodu nesladeným čajom. Skvelé sú hlavne bylinkové, zelené a najväčšou peckou je matcha čaj, ktorý je vlastne tiež zelený, len s tým rozdielom, že obsahom sú na prášok pomleté lístočky. Matcha má teda v sebe omnoho väčšiu koncentráciu všetkých tých super-látok na rozdiel od klasického lúhovaného čaju.

Ďalšou dôležitou vecou je pravidelnosť pitia. Nárazové pitie veľkého množstva vôbec nie je zdravé. Ideálne je piť (rovnako aj jesť) pomenej a častejšie. Mne pomohli dve veci. Prvou z nich je piť vodu z niečoho, čo sa vám páči. Ideálne nejaká pekná a ľahko prenosná fľaška, alebo potom pohárik či štýlový hrnček. Druhá vec, ktorá vám pomôže, je nastaviť si v mobile nenápadnú poznámku či budík (nenápadnú v zmysle, že nebude rušiť vašich kolegov, ale zároveň si to vy všimnete). Na každých 15 minút. No áno, naozaj sa inak neprinútite minimálne tie 2 až 2,5 litra denne vypiť. Ak vezmeme do úvahy, že aktívny čas vášho dňa je 12 hodín (povedzme od ôsmej rána do ôsmej večera), stačí vám vždy pri zazvonení budíka vypiť 0,5 dcl vody, čo sa rovná povedzme dvom glgom. Dva glgy každých 15 minút neznie tak hrôzostrašne ako 2,5 litra denne, však? A pritom je to to isté.

Menej soli

Minule sme tak boli v múzeu a na starých obrazoch z čias realizmu boli vyobrazené ženy. Mali celulitídu. Pecka! Nie je to výmysel tejto doby. Normálne nám odľahlo, že v tom nie sme samé. Každopádne máme smolu, celulitída postihuje viac ženy ako mužov. Celulitídu spôsobuje napríklad zavodnenie tela. Možno na prvý pohľad vyzerá, že sa to vylučuje s pravidelným pitím vody, ale nie. Hlavným vinníkom v tomto prípade je soľ. Tá na seba viaže vodu a ukladá sa v podobe pomarančových vankúšikov na našich stehnách.

Takže, milé dámy, odteraz pri obľúbenom seriáliku už žiadne čipsy, slané oriešky, tyčinky a aj tie skvelé socialistické arašidové chrumky sú odteraz tabu. Keď potrebujete niečo chrumkať, očistite si mrkvu. Alebo kaleráb, uhorky či stopkový zeler. Trošku to posypte sušenými bylinkami. Ideálne z vlastnej záhradky. Môžete pridať aj kurkumu, ktorá obsahuje prospešnú látku kurkumín. Mne osobne až tak nechutí, ale existuje aj vo forme tabliet. Veľmi dobré je aj chilli, to obsahuje zas látku kapsaicín, ktorá zrýchľuje trávenie aj metabolizmus. Soľ používajte minimálne, a keď sa jej už neviete zbaviť, skúste tú bežnú nahradiť aspoň himalájskou.

Celulitídy sa zbavíte aj pravidelným prekrvovaním pokožky. Buď to vezmete do vlastných rúk a po každom sprchovaní večer sa „poštipkáte“ alebo použijete anticelulitídové poháriky. Ak na to ale nemáte nervy, odporúčam absolvovať lymfodrenáž, lipolaser alebo kavitáciu. Výsledok je rovnaký, avšak pri tých procedúrach si aspoň oddýchnete. Dôležité je zachovať si aj elasticitu pokožky. Klasické krémy som vymenila za kokosový olej. Okrem toho, že krásne vonia, sa dokáže aj rýchlo vstrebať.

Jedzte pravidelne

Toto je môj najväčší problém. Pravidelné jedenie je rovnako dôležité ako pravidelná hydratácia a teda pitie. Ak zamestnáte žalúdok na celý deň v malých množstvách, bude pracovať celý deň. Ak ho ale zamestnáte povedzme len raz-dvakrát denne, vaše telo sa mimo trávenia bude nudiť. Začne vymýšľať blbosti a jednou z nich je aj ukladanie zásob na neskôr.

Ak máte pocit, že aspoň 5x za deň jesť nestíhate, je to len výhovorka. Raz ste v práci, potom na porade, inokedy v aute. No áno, ja tomu rozumiem. Ale vždy sa nájde nejaké riešenie na to, aby ste mali po ruke v obedári aspoň nejaké to teplé jedlo. Nezabúdajte aj na to, čo jete. Veľa zeleniny, zdravé oleje, bielkoviny, chia semienka – to všetko váš metabolizmus nakopne a váš žalúdok zamestná na pekných pár chvíľ. Jedna vec, ktorú fakt milujem, sú klíčky. Naklíčené v špeciálnej nádobe ich máte za pár dní. A dajú sa použiť ozaj ku všetkému – k mäsu, do šalátov aj k ryži.

Pridajte bielkoviny

Zo začiatku som si myslela, že je to blbosť. Asi pred rokom som absolvovala mesačný „anti-bielkovinový“ detox založený hlavne na vláknine. Nerobte to. Síce som schudla, to musím uznať, ale moje svaly sa vyparili a miesto rúk som mala schudnuté mľandravé pahýle. Bielkoviny (proteíny) sú základ. Keď teda už veľmi chcete diétovať, tak určite by som išla cestou bielkovinovej keto diéty. Najideálnejšie je zaradiť do jedálnička potraviny s vysokým obsahom bielkovín. A nemusí to byť zrovna džganie sa tvarohom zmiešaným s proteínovým práškom. Existuje napríklad aj Proteinella (svalnatá mladšia sestra Nutelly, na ktorej sú chorobne závislí všetci moji kamoši a kolegovia). Z bielkovín žijú vaše svaly. Už len keby ste zaradili do raňajok jogurt, k desiate šunku, k obedu mäsko, do olovrantu syr a na večeru vajíčka, bolo by prekvapivé, čo to s vašim telom dokáže spraviť. Ale ani vegáni nemusia smútiť. Veď predsa existuje Vitamilk!

Začnite sa hýbať

Bez pohybu to nepôjde. A zámerne som ho zaradila nakoniec, aby si aj tie najväčšie lemry lemravé (vrátane mňa) už konečne uvedomili, že okrem pohybu neexistuje v celom šírom vesmíre žiaden iný spôsob ako „zaručene schudnúť“. Človek nebol stvorený na to, aby celý deň ležal či sedel. Nemáte čas cvičiť? Ani ja. Ale v chvíľke slabosti som sa omylom prihlásila na mesačný kurz crossfitu. Šialené, ja viem. Hlavne, keď môj posledný styk s aktívnym životným štýlom bol pred 10 rokmi na hodinách telesnej. Ale dala som to. A cítim sa super. Skúsiť môžte aj niečo menej náročné, povedzme kruhový tréning či iné skupinové cvičenia. 

Ak nemáte čas, tak si položte otázku, či je pekná postava a lepší životný štýl naozaj to, čo chcete. Je? Tak si ten čas nájdite. Netreba drieť 20 hodín týždenne vo fitku. Zamerajte sa na kondičku a na svaly. Prechádzajte sa. Kúpte si mesačnú permanentku. Začnite chodiť po schodoch (nie, eskalátor nie sú schody) alebo sa dokopte k pravidelnému behaniu. Vezmite kamošky a strávte spolu aktívnu sobotu. Choďte sa cez víkend vyvetrať do hôr alebo kamkoľvek na turistiku. Alebo vyskúšajte zábavný rafting, šialený wakeboarding alebo pohodový paddleboard. Svoju hlavu a svaly zároveň si prevetráte aj na bicykli. Naše Slovensko je parádnou krajinou plnou možností a krásnej prírody, stačí sa len nakopnúť.

A čo ak to nedám?

Hold, tak vám nezostáva nič iné, len sa poohliadnuť po tých jednodielnych plavkách :-)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Petra Števková

Copywriter

To, čo na stránke ZlavaDna.sk vidíte, tak to je presne to, čo Petra robí. Píše, tvorí, fotí, fotošopuje, edituje, vymýšľa. Veľa vymýšľa. Je to vlastne taký malý výmyselník, ktorý potrebuje deadliny. Ale iba na to, aby ich mohla vždy prešvihnúť. A okrem toho miluje slovenčinu, hviezdy, ovce, jogu, vankúše, Lykke Li, pásiky, bodky, fašírky a farebné ponožky. Čím farebnejšie, tým lepšie.

Ďalšie články z kategórie Na odľahčenie: