TOP 10 atrakcií vo Vysokých Tatrách

Vysoké Tatry ležia na severovýchode Slovenska a sú považované za najväčšiu pýchu našej krajiny. Hory ponúkajú veľké množstvo aktivít od turistiky, oddychu až po objavovanie zázračného sveta v Tricklandii. Ročne ich navštívi nespočetne množstvo návštevníkov, a to nie len zo Slovenska. Poďme sa spolu pozrieť na top 10 atrakcií, ktoré si nemôžete nechať ujsť. Každá atrakcia je jedinečná. Niektoré sú určené pre tých aktívnejších a iné práve pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť.

Pozrieť pobyty vo Vysokých Tatrách

Oddychové, aj aktívne atrakcie

Mnohí z vás sa možno neviete zaradiť do jednej, či druhej kategórie. Práve pre vás sú tu atrakcie ako Štrbské pleso, Hrebienok, Skalnaté pleso, či Tatranská Lomnica. Práve tieto ponúkajú z každého rožka troška.

1. Štrbské pleso

Štrbské pleso

Štrbské pleso je jednou z najnavštevovanejších destinácií v rámci Vysokých Tatier. Nie je sa čomu diviť, keďže jej nenáročná dostupnosť spojená s nádhernou prírodou a množstvom aktivít ohúri naozaj každého. Dostať sa tu dá bezproblémovo autom alebo zubačkou, ktorá štartuje v stanici Štrba. Pre milovníkov športu, špeciálne bežcov je tu takzvaná kyslíková dráha, kde si môžete otestovať svoju kondíciu a rozhodnúť sa pre náročnejšiu, či menej náročnú trasu. V zimných mesiacoch je tu možnosť lyžovania. Ak túžite po oddychu, Štrbské pleso Vám ponúka množstvo wellness hotelov s nadštandardnými službami. V neposlednom rade odporúčame prechádzku okolo samotného plesa, kde môžete pozorovať krásny západ slnka, nadýchať sa horského vzduchu a taktiež vyskúšať plavbu loďkou, ktorá váš zážitok naozaj vyšperkuje. 

2. Hrebienok

Hrebienok

Ďalším lákadlom turistov ja práve Hrebienok, ktorý je podobne ako Štrbské pleso dostupný naozaj pre každého. Môžete tu nájsť sochu železného medveďa Kuba, ktorý sa už stal symbolikou pre túto lokalitu. Okrem neho sa tu nachádza aj Tatranský ľadový dom. V letných mesiacoch je dostupný aj takzvaný „summer tubing“ – čo znamená jazda na gumenom kolese. Po adrenalínovej jazde je tu čas na oddych v pohodlných ležadlách v zóne oddychu. Hrebienok je tiež miestom podujatí. Pravidelne sa tu uskutočňujú bežecké preteky s názvom Memoriál Jána Stilla, či Medvedie dni. A čo je na tom všetkom najlepšie ? No predsa to, že sa tu viete dostať naozaj jednoducho. Cesta zo Starého Smokovca trvá iba 7 minút podzemnou lanovkou alebo 45 minút pešo turistickým chodníkom. 

3. Skalnaté pleso

Skalnaté pleso

Skalnaté pleso, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1751 m. n. m. je ďalším plesom, ktoré každoročne priláka množstvo turistov. Od tých najmenších návštevníkov, ktorí sa môžu vyšantiť vo Svištej krajinke až po tých najstarších. Vďaka lanovke výstup na Skalnaté pleso nebude žiaden problém. Tá začína svoju trať v Tatranskej Lomnici a po zastávke na medzistanici Štart pokračuje až do končenej destinácie. Avšak pre tých, ktorí si chcú svoju cestu trochu okoreniť je tu možnosť turistiky. Na Skalnaté pleso sa dá vyjsť aj po vyznačených turistických chodníkoch, a to buď z Tatranskej Lomnice alebo medzistanice lanovky Štart. Avšak, ak sa rozhodnete akokoľvek, pri výstupe ostanete naozaj očarený krásou, ktorú si pre vás tatranská príroda pripravila.

4. Tatranská Lomnica 

Tatranská Lomnica

Ak ste fanúšikom zimných športov, tak si v Tatranskej Lomnici určite prídete na svoje. Lyžiarske stredisko sa pýši svojou najvyššie položenou zjazdovkou, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 2190 metrov. Okrem nej sa tu nachádza aj množstvom iných svahov pre začiatočníkov, ale aj pokročilých. Lukratívnym lákadlom sú lanovky, ktoré vás vyvezú až na Lomnický štít, či k Skalnatému plesu. Odtiaľ sa vám naskytne pohľad na naozaj rozprávkovú krajinu. Nechýba tu ani Fun zóna, kde si môžete zaskákať v snehových vlnách. Lanovky fungujú aj cez leto. Počas teplých dní si môžete vychutnať večeru pod hviezdami, či pozorovať nočnú oblohu s odborným výkladom od vedcov z Astronomického ústavu SAV. A to všetko priamo na Skalnatom plese !

Pre aktívnejších

Pre fanúšikov turistiky a pohybových aktivít by sme určite odporučili Rysy a Vodopád Skok.

5. Rysy

Rysy

Ak ste vášnivý turista a máte radi výzvy, tak sa určite vyberte na Rysy. Ide o celodennú túru, ktorá sa začína na zastávke Popradského plesa. Odtiaľ sa dostanete asfaltovou cestou na Chatu pri Popradskom plese. Ďalej smerujete na Chatu pod Rysmi, kde je už stúpanie náročnejšie. Avšak pohľad na Žabie plesá, ktoré môžete pozorovať počas cesty vám to určite uľahčí. Zaslúžená pauza na Chate pod Rysmi vám dodá energiu na pokračovanie. Odtiaľ vedú vaše kroky až na samotný vrchol Rysov. Vyjsť naň je neopísateľný zážitok a okrem dobrého pocitu, ktorý si z tejto turistiky bezpochyby odnesiete sa môžete kochať aj krásnym výhľadom. 

6. Vodopád Skok

Vodopád Skok

Vodopád skok je považovaný za jeden z najväčších klenotov Vysokých Tatier. Jeho majestátna výška a rôzne povery, ktoré sú s nim spájané dodávajú vodopádu naozaj magický efekt. Hovorí sa, že vodopád vznikol zo sĺz dievčat, ktoré vyplakala nad stratou svojho milého, ktorý tu zahynul. Padá zo skaly, ktorá sa nachádza 1789 m.n.m. a dosahuje výšku až 25 metrov. Dostať sa k nemu môžete stredne náročnou turistickou trasou zo Štrbského plesa alebo od Chaty pod Soliskom. Pokojná prechádzka cez Mlynskú dolinu vás dovedie až k samotnému vodopádu. Cesta môže byť miestami nerovná a kamenistá, tak si nezabudnite pribaliť pevnú turistickú obuv. 

Pre menej náročných

Samozrejme, sme nezabudli ani na tých, ktorí si prišli do našich veľhôr oddýchnuť. Ak nehľadáte náročnú turistiku, ale uprednostníte relax a zábavu, tak nezabudnite navštíviť Beliansku jaskyňu, Tricklandiu, TANAP a neďaleký Aquacity Poprad.

7. Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa

Pri návšteve Tatier rozhodne nemôžete vynechať aj zastávku v Belianskej jaskyni. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Ide totižto o najväčšiu kvapľovú vysokohorskú jaskyňu. Navyše je to jediná verejne sprístupnená jaskyňu svojho druhu. Táto prírodná nádhera leží neďaleko  obce Tatranská Kotlina, v najvýchodnejšej časti Belianských Tatier. Vchod do jaskyne sa nachádza na severnom svahu Kobylieho vršku. Celková známa dĺžka jaskyne je 3, 5 km z čoho 1 135 metrov je verejne prístupných. Počas prehliadky sa môžete kochať dómovitými priestormi, ktoré sú vyzdobené kvapľovými vodopádmi. Nechýba tu ani kvalitná hudba. Skladby ako My Heart Will Go On od Celine Dion, či unikátna skladba Danielś Joik od autora Jon Henrik Fjällgren v podaní akustickej šou, celú prehliadku naozaj vygradujú. 

8. Tricklandia

Tricklandia

Chcete sa ponoriť do sveta záhad a optických ilúzií ? Ak ste si odpovedali na predchádzajúcu otázku áno, tak  Tricklandia bude pre vás to pravé orechové. Tento zázračný svet sa nachádza v Starom Smokovci a je rozložený na ploche 1000 m2. Očarí vás umenie Trick artu, ktoré je prezentované pomocou 24 atrakcií. Okrem obrazov, antigravitačnej miestnosti tu môžete nájsť aj najkrajšie zrkadlové bludisko v Strednej Európe. Tento zázračný svet obľubujú predovšetkým rodičia s deťmi, avšak táto zázračná krajina je otvorená pre všetkých milovníkov Trick artu. 

7. Múzeum TANAP

Múzeum TANAP
Obrázok: tanap.sk

Múzeum TANAP sa nachádza v Tatranskej Lomnici a je to skvelé miesto pre tých, ktorých nebaví len klasická turistika, ale láka ich aj environmentálna tematika. Toto múzeum vzniklo v roku 1957 a odvtedy sa teší veľkej obľube. Nachádza sa tu množstvo predmetov z oblasti histórie, geológie, zoológie, či botaniky. Pre väčšie skupiny je tu aj možnosťou premietanie  náučného filmu s prírodnou tematikou. Ceny sa pohybujú od 2 eur pre deti a študentov. Nárok na zľavnené vstupné majú aj dôchodcovia a ZŤP. Klasický lístok stojí 4 eurá. Taktiež je tu možnosť využitia rôznych skupinových zliav. 

10. Aquacity Poprad

Aquacity Poprad

Počas turistiky namáhame celé telo. A ako lepšie mu dopriať regeneráciu, keď nie je v aquaparku ? Práve Aquacity Poprad je pre oddych ako stvorený. Nachádza sa v neďalekom Poprade a dá sa tam dostať jednoducho autom alebo vlakom priamo z Tatier. Jeho nádherný areál pozostáva zo 14 vonkajších a vnútorných bazénov, ktoré sú prispôsobené naozaj pre každého. Pre malých drobcov je tu pripravený vodný svet, ktorý ich ponorí do sveta hier a bláznenia. Na dospelých tu čaká množstvo relaxačných bazénov a vodný aquagym, či plavecký bazén. Čerešničkou na torte je dvojpodlažný wellness, ktorý je najväčší na Slovensku. Nájdete v ňom rôzne druhy sáun, inhalačných miestnosti, ľadovú jaskyňu, relaxačný bazén, zátoku lásky a mnoho ďalšieho. 

Prečítajte si aj: TOP termálne kúpaliská na Slovensku: 12 miest, kde si oddýchnete a zabavíte sa

Je už len na vás, ktorú tatranskú atrakciu si vyberiete. Veríme, že sa vrátite oddýchnutý a s úsmevom tvári.

Pozrieť pobyty vo Vysokých Tatrách


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Natália Šimegová

Externá redaktorka

Natália je študentkou marketingovej komunikácie. Baví ju písať, tvoriť obsah, ale aj vytvárať jednoduchú grafiku. Vo voľnom čase sa venuje tancu. Medzi jej najväčšie záľuby patrí cestovanie, šport, ale rada si zájde aj na dobrú kávu.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: