Casa Inka Grill - Peruánska reštaurácia, Bratislava - Mlynská dolina - OC...
Sledujte prevádzku a upozorníme Vás na novú ponuku
Táto ponuka sa už minula, ale našli sme pre vás ideálnu náhradu:
Casa Inka Grill - Peruánska reštaurácia, Bratislava - Mlynská dolina - OC Cubicon (mapa)
Risoto de quinua con salmon - losos podávaný na chutnom a výživnom prívarku z juhoamerickej plodiny quinoa pre 2 osoby. Ochutnajte aj vy preslávenú peruánsku kuchyňu v originálnej peruánskej reštaurácii Casa Inka Grill v OC Cubicon.
Kupón si môžete kedykoľvek zameniť za kredit. Zistiť viac
2 x Risoto de quinua con salmon 350 g - Losos (150 g) pripravený na platni na chutnom a výživnom prívarku z prirodzene bezlepkovej a na aminokyseliny bohatej juhoamerickej plodiny quinoa.
O Inkoch je známe, že boli veľkými poľnohospodármi, dokázali vyšľachtiť také dôležité rastliny, ako zemiaky, kukuricu, papriku, ale aj Quinoa (V Peru ju voláme Quinua). Quinoa nie je veľmi známa na Slovensku, ale je to dôležitá potravina pre svet a vďaka svojmu významu organizácia FAO (OSN) vyhlásila tento rok ako medzinárodný rok Quinoa.
Čo je Quinoa (čítajte: kinoa)?
O quinui sa hovorí, že je to andská pseudo-cereália. Nepatrí totiž medzi zrnoviny, hoci sa používa rovnakým spôsobom, ako obilniny. Quinoa sa pestuje vo výškach 2500 až 4000 metrov nad morom, kde je možné vypestovať len veľmi málo druhov plodín. Quinoi sa v týchto oblastiach darí vďaka intenzívnej poľnohospodárskej aktivite Inkov, ktorí vyšľachtili odrody s väčšími zrnami znášajúcimi chlad a vysokú nadmorskú výšku. Quinoa obsahuje podľa odrody 16 % až 23 % bielkovín, vysoký podiel aminokyselín ako lysin (dôležitý pre tvorbu enzýmov, hormónov, pri liečbe herpesu, detoxikácii od olova, pre vývin mozgu), ale aj algidinu a histidinu – nenahraditeľných aminokyselín pri vývoji človeka počas detstva. Obsahuje aj minerály ako železo, vápnik, fosfor a mnoho vitamínov, pričom je chudobná na tuky a neobsahuje GLUTEN.
Kde ju nájdete a ako ju použiť?
Quinuu je možné kúpiť aj na Slovensku v obchodoch so zdravou výživou. Používa sa do polievok (pozor, nedávať veľa, lebo veľmi napučí!), alebo sa z nej robia prívarky (varí sa s veľkým podielom vody) a keď je už mäkká, pridá sa zápražka a prípadne syr, alebo vajíčko. Po uvarení sa z nej môžu urobiť placky zmiešaním s múkou a vajíčkom, alebo fašírky zmiešaním s mäsom.
Viac o quinui na stránke FAO venovanej roku Quinoy.
Jedlá sú ochutené peruánskymi koreninami a podávame s tými najtypickejšími omáčkami používanými v tejto krajine.
V reštaurácii máte možnosť kúpiť si prírodné produkty z latinskej Ameriky za vynikajúce ceny: Quinoa, Chia, peruanská kukurica na praženie - pukance, fialová kukurica na prípravu limonády, kukuričné burizóny s macou (andská plodina), peruánsky čaj, slané banánové čipsy, atď.
V CASA INKA Grill si môžete kúpiť aj juhoamerické pivo a suveníry z Peru.
Peruánska kuchyňa je najobľúbenejšia kuchyňa Južnej Ameriky a zrodila sa splynutím domácich chutí a prísad s technikami a zvykmi prinesenými španielskymi, talianskymi, čínskymi a japonskými prisťahovalcami.
Ak máte záujem dozvedieť sa o majiteľovi peruánskej reštaurácie a celkovo o Peru viac, odporúčame navštíviť jeho blog na http://sotelozumaran.blog.sme.sk/.
OC Cubicon, Staré grunty 24
84101 Bratislava
Slovensko
0911 756 052