Zabudnite na Frozen a Dobu ľadovú. Skutočný príbeh o kryokomore vám dá do života viac

V časoch, keď sa betónová džungľa menila na rozpálené peklo. V dobách, keď sa potila aj socha Hviezdoslava na námestí. Zrodila sa hrdinka, ktorá sa rozhodla radikálne zabojovať s extrémnymi teplotami a lepkavými dlaňami. Novodobá princezná, ktorá sa dobrovoľne vydala do krajiny mrazu, aby priniesla správu o spáse s názvom kryokomora. Tu je jej skutočný príbeh.

Dramatický úvod tohto blogu majú za následok vysoké teploty v hlavnom meste a následný teplotný šok, ktorý som zažila pri návšteve najmrazivejšieho mieste na celej planéte. Ako som sa ja, milovníčka sáun, dcéra leta, dostala na miesto, kde teplota dosahuje mozog zastavujúcich mínus 120 stupňov Celzia? Normálne, na recenziu, rovnako, ako som sa dostala na recenziu črevnej sprchy či masáže. Tentokrát mali kolegovia pocit, že sa mám schladiť.

Ale prečo???

Lebo je to zdravé! Minimálne má extrémny, kontrolovaný chlad pozitívne účinky na budovanie imunity a celkovej vitality tela. Kladne vplýva aj na stavy po úrazoch, stav pokožky, výkonnosť, ... Je toho dosť. Ale ako prebieha celý pobyt na najmrazivejšom mieste na celej planéte?

Kryocentrum Kryofit sa nachádza neďaleko Polusu v zabudnutej budove Domu športu. Pán na vrátnici ma nasmeroval do suterénu, veď kde inde by sa nachádzalo ľadové kráľovstvo? :) Jedine, čo však bolo mrazivé na celom kryocentre bola samotná kryokomora. Majiteľka aj pracovníčky kryocentra boli milé, usmiate, roztápajúce všetky moje obavy z totálnej zimy. Len vysvetľovali a odpovedali na moje otázky, ktorými som sa snažila zamaskovať strach z neznámeho chladu. Následne sa pýtali ony mňa na môj zdravotný stav. Bez vstupnej konzultácie nikto do kryokomory nemôže vstúpiť. Odmerali mi aj tlak, čo patrí k vstupnému balíčku spoločne s podpísaním "reverzu".

Potom som dostala slušivé oblečenie v pomarančovej farbe - kraťasy a tričko, hrubé veľké ponožky (do pol lýtok), čelenku na uši, rukavice a papuče. Jedine, čo mi zostalo z celej výbavičky do chladničky boli ponožky :) Oblečenie, aj ochranné prvky na ruky a uši vrátite po skončení celej procedúry. 

Takáto fešanda som bola :) Na výber máte aj iné farby oblečenia, ale to nie je podstatné. Hlavné je nebáť sa. Vyškolený personál je po celý čas pri vás, dokonca s vami môže ísť aj do kryokomory. V mojom prípade stála kočka z kryocentra pred dverami kryokomory, sledovala monitory a sledovala aj mňa cez okienko. Kryokomora sa skladá z dvoch miestnosti, ktorých dvere sú na magnet. To znamená, že si ich viete hocikedy otvoriť aj sami a odísť. V prvej miestnosti je "iba" mínus 60 stupňov Celzia a podľa pokynov som tam strávila "len" 30 sekúnd. Po polminúte som sa presunula do vedľajšej miestnosti, kde je už treskúcich mínus 120 stupňov Celzia. 

Dýchajte pokojne, inak stretnete Olafa

Takto, som mierne klaustrofobická. Asi tak mierne, že som už odmietla plavbu ponorkou aj prechod banskými štôlňami. Bála som sa preto, že v kryokomore môžem chytiť ten svoj stav a spanikáriť. Nestalo sa, lebo som si dookola opakovala, že v hociktorom momente si môžem sama otvoriť dvere a odísť. Že cez okienko ma stále vidia, že to trvá celé len 2 a pol minúty. Nakoľko som však v ten deň bola prvá v kryokomore, bola čerstvo zamrazená a tým pádom aj plná pary. Takže som nevidela nič okolo seba, tobôž cez okienko. "Dýchaj pokojne, dýchaj pokojne, dýchaj POKOJNE!!!" Memorovala som si v hlave a trochu splašene sa obzerala po komore plnej ľadovej pary. Každú chvíľu som čakala, že na mňa odniekiaľ vyskočí snehuliak Olaf (zima mi fakt nerobí dobre). Nestalo sa. Ozvalo sa prvé zaklopanie na okienko po minúte a vzápätí druhé.  Šla som von.

Zababušené so založeným tričkom v kraťasoch by som síce miss kryokomora nevyhrala, ale aspoň som mala kríže zakryté, mami :) Mráz ma prešpikoval ako slaninka morčacie stehno, no paradoxne najviac zima mi bola na lakte. Poznámka do budúcna: vziať si návleky na lakte. (V kryokomore máte na tvári rúško, cez ktoré dýchate ako Darth Vader zo Star Wars.)

Naspäť do pracovnej teploty som sa dostala cvičením v telocvični, ktorá je takisto k dispozícii. Odporúča sa cvičiť desať až pätnásť minút, alebo pokiaľ vám neodpadnú cencúle z brady.

Vidíte to šťastie v tvári? To rozmŕzam a endorfíny sa mi rozlievajú po tele s každým jedným pribúdajúcim teplotným stupňom. 

Dám sa zmraziť znova?

Ba, dám. Len nie tak skoro :) Predsa len som veľmi teplomilná, no úplne chápem ozdravným účinkom kryokomory a som presvedčená, že dokáže pomôcť pri mnohých neduhoch. Aj personál, aj prostredie boli super, aj samotný pobyt v kryokomore bol dosť podnetný, takpovediac dostal sa mi pod kožu. 

Toto bola moja úprimná a autentická spoveď, viac o kryokomore a jej účinkoch nájdete v našej ponuke na ZľavaDňa, kde si môžete pobyt v kryokomore aj zakúpiť.

Do zdravého vymrznutia, priatelia :)

Chcem vyskúšať

 

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Miroslava Ondrušová

Content marketing specialist, ZľavaDňa

Mirka sa venuje textom, písaniu a vytváraniu obsahových kampaní pre ZľavaDňa. Cez príbehy a opisy približuje zákazníkom produkty aj služby a venuje sa aj písaniu blogov. Miluje varenie a všetko súvisiace s gastronómiou. Takisto sa snaží čo najviac cestovať, čítať a pozerať :)

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: