Všetko, čo ste chceli vedieť o črevnej sprche a báli ste sa opýtať

 

Otvorená spoveď o tom, ako som na vlastnej koži absolvovala očistu tráviaceho traktu.

Na úvod zopár faktov: Volám sa Mirka a črevnú sprchu som absolvovala dobrovoľne, kvôli zdraviu, ale aj zo zvedavosti. A aj kvôli tomuto blogu. Nečakajte však žiadne s...y, stojí to za to :) Btw, vedeli ste, že je to najpredávanejšia zľava v rámci kategórie "Zdravie, wellness a krása" na ZlavaDna.sk?

Ak si odmyslím všetky tie zdeseno-prekvapeno-šokované výrazy v tvárach mojich kolegov a blízkych, keď som vyslovila vetu „Skúsim črevnú sprchu“, tak by som sa na túto procedúru aj tešila. Po ich rôznorodých reakciách a hodnoteniach som na chvíľu svoje rozhodnutie oľutovala, avšak nakoniec som šla. Veď čo sa mi mohlo najhoršie stať? Jedine, že by som sa z toho po... A to je vlastne podstata črevnej sprchy :)

Nenechala som nič na náhodu a o črevnej sprche som si toho dosť naštudovala. Nepozerala som si však žiadne videá, stačilo mi, keď mi o nich farbisto hovorila kolegyňa (a potom, aby sa človek nebál). Navyše som si vypýtala dodatočné informácie od lekárky MUDr. Ester Točíkovej, MBA, zodpovednej za túto delikátnu procedúru v zdravotníckom zariadení Hippokrates. Viac o črevnej sprche od odborníčky nájdete na konci blogu, teraz len podstatná informácia. Teda podstatná pre mňa.

„Črevnú sprchu som absolvovala prvýkrát v roku 2000 pred tým, ako sme ju kúpili do nášho centra. Nevedela som si totiž predstaviť, že ju budem odporúčať a sama ju nevyskúšam. V tom čase som sa na základe svojich lekárskych skúseností začala zaujímať o tzv. alternatívne liečebné techniky,“ odpovedala MUDr. Točíková a mne viac nebolo treba. Tiež veríte viac kaderníčke s perfektne upravenými vlasmi, ako tej, ktorá hrebeň ani nevidela a „odrasty“ má horšie ako vy, keď k nej idete na farbenie, však?

Rozkaz znel jasne: Deň vopred nejesť nič mastné, nič sladké, žiadnu surovú zeleninu ani ovocie a piť veľa čistej vody. Nič iné pred absolvovaním črevnej sprchy robiť nemusíte. Vlastne áno, musíte zabudnúť na predsudky a strach z bolesti, nežiaducich účinkov, straty dôstojnosti. Môžete mi veriť, existujú oveľa, oveľa nepríjemnejšie (a bežné) vyšetrenia (hlavne pre ženy).

A ako celá procedúra prebieha? „Psychicky sa musíte pripraviť na to, že vám vyškolená a skúsená zdravotná sestra počas malej chvíle aplikuje do tela vazelínou natretý koniec sterilnej súpravy na črevnú sprchu. Ide to rýchlo, hladko a bezbolestne. Asi po pol hodine koniec súpravy z tela vytiahne. Počas celej procedúry vám asi 2-krát skúsene premasíruje brucho. Voda o teplote ľudského tela sa počas zákroku do čreva vpúšťa - čo nebolí - a voľne z neho odchádza. Po skončení procedúry vás sestrička nechá zakrytú plachtou osamote. Odídete na toaletu, aby z vás odišla zvyšná voda. Z miestnosti  vyjdete, ako ste prišli - ako dáma. Ani kúsok vašej dôstojnosti neutrpí, naopak, budete mať dobrý pocit, že ste pre seba niečo urobili,“ vysvetlila mi pani doktorka.

A ako to naozaj bolo? Už som spomínala, že som zažila oveľa, óóóveľa nepríjemnejšie vyšetrenia? Úprimne, zavádzanie sterilnej súpravy do zadnice bolo zvláštne, divné, ošemetné, no stačilo sa uvoľniť a dýchať zhlboka. Lebo, čím viac sa stresujete, krčíte a napínate, tým to bude horšie. A čo bolo ďalej, to vám rozpoviem hneď.


Milá a príjemná sestrička, ochotná rozprávať sa a vysvetľovať, relaxačná hudba a žiadne nežiaduce pachy, zvuky, obrazy. Takto by som v skratke zhrnula 30 minút, počas ktorých mi voda čistila črevá. Áno, cítila som, že asi mám niečo v zadku. Cítila som príjemné teplo z vody (keď sa trochu zvýšila jej teplota). A cítila som mierny tlak (voda sa musí do tela dostávať pod tlakom a jeho zvyšovaním sa nečistoty z čriev lepšie dostávajú). A to bolo všetko. Nič viac, nič menej, len zaujímavý ľahký pocit po absolvovaní celej procedúry. Akoby zo mňa opadli nielen nečistoty, ale aj niečo navyše (starosti, stres, ...). Môžete mi veriť, črevná sprcha je bezbolestná procedúra bez následkov na tele aj na duši.

A keďže moje črevá nefungujú úplne stopercentne, absolvujem ju určite ešte raz. Ja ju odporúčam :)

Vyjadrenia MUDr. Ester Točíkovej, MBA:

Črevnú sprchu môže absolvovať každý zdravý človek ako súčasť pravidelnej detoxikácie raz až dvakrát do roka, chorí pacienti by si mali pred jej využitím vždy vyžiadať konzultáciu s lekárom. Možno ju zaradiť do svojho celoročného rituálu udržiavania zdravia a kvality imunitného systému. Preventívne sa ju neodporúča robiť viac ako dvakrát do roka (samozrejme, môžu byť výnimky, ktoré ale vyžadujú spoluprácu lekára). Po mojej skúsenosti som črevnú sprchu začala s dobrým svedomím odporúčať svojim pacientom ako súčasť liečby. Črevná sprcha sa nám veľmi osvedčila napríklad pri liečbe chronických bolestí hlavy, ťažkých migrén a bolestí pohybového aparátu. Stávalo sa, že lieky pacientovi nezaberali, no po črevnej sprche začali pôsobiť. Nežiaduce účinky nenastanú, pokiaľ sa dodržia kontraindikácie črevnej sprchy, to znamená, že daný človek mohol črevnú sprchu absolvovať. Po črevnej sprche odporúčame vhodné probiotiká. Máme však také skúsenosti, že aj pokiaľ sa probiotiká nepodajú, žiadne tráviace problémy sa neobjavia. Po črevnej sprche nemusíte, ale môžete cítiť zmenu k lepšiemu. Všetko závisí od vášho postoja, životosprávy a aktuálneho zdravotného stavu.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Miroslava Ondrušová

Content marketing specialist, ZľavaDňa

Mirka sa venuje textom, písaniu a vytváraniu obsahových kampaní pre ZľavaDňa. Cez príbehy a opisy približuje zákazníkom produkty aj služby a venuje sa aj písaniu blogov. Miluje varenie a všetko súvisiace s gastronómiou. Takisto sa snaží čo najviac cestovať, čítať a pozerať :)

Ďalšie články z kategórie Testujeme: