Vyhlásil som vojnu únave a chorobe!

Opäť je tu zima. Pre nás chlapov je to extrémne rizikové obdobie, najmä kvôli beštiám ako soplík a chrípka. Samozrejme, pre vás dámy a slečny tiež, ale vy to zvládate s noblesou, my s agóniou. Ideálny čas, aby som sa postavil chorobám a únave ako chlap! Aby bol boj vyrovnaný, zobral som si na pomoc povestné „Céčko“ ale vo vylepšenej forme. Ako sme obstáli?

 

Na počiatku bola otázka, ako sa vyhnúť obvyklému zimnému scenáru v podobe chrípky? Prišlo teda googlenie rád. Veľa ovocia a zeleniny? Plním celoročne. Dostatok pohybu a fyzických aktivít? Plním takmer celoročne. Dostatočné obliekanie počas chladných dní? Som chlap a v extrémne hrubom kabáte moc nežnejšie pohlavie nezaujmem. Musím na to ísť inak. Práve vtedy sme sa s kolegom začali baviť o prospešnosti Céčka a jeho účinkoch. No a to mi, dámy a páni, sadlo perfektne!

 

Kde Céčko splašiť a v akej forme?

Narazil som na Céčkovú osvetu, ktorú robilo centrum Hippokrates. Ide o prvé súkromné zdravotnícke centrum na Slovensku zamerané na konvenčnú medicínu. Po rozhovore s pani Berkyovou, HR & Marketingovou riaditeľkou centra, som sa dozvedel veľa užitočných vecí. Napr. ako Céčko pomáha odbúravať oxidatívny stres (v ktorom je, bohužiaľ, väčšina z nás takmer permanentne). Tiež to, že zvyšuje odolnosť voči chladu, alebo aké malé množstvo ho vo finále telo vlastne dostane. Jedno je isté, máme modernú dobu, a preto treba aj moderný prístup. Šumáky, pestrá strava, ovocie a zelenina sú nestarnúca klasika, no čo taká infúzna terapia vysokodávkovým vitamínom C?  Rozhodne to stojí za vyskúšanie!

Prečítajte si aj: Všetko, čo ste chceli vedieť o črevnej sprche a báli ste sa opýtať

 

Ešte predtým však pár otázok

Medzi infúznou terapiou a šumákom nájdeme pár rozdielov, preto sa mne aj kolegom vynorilo hneď niekoľko otázok. Tie mi našťastie rýchlo zodpovedala pani MUDr. Ester Točíková a pridávam ich aj sem:

 

Ja: Keď porovnám klasické šumivé tablety s infúziou, množstvo Céčka je až 60-krát vyššie. Zaujímalo by ma, nie je ho tam až príliš veľa?

MUDr. Ester Točíková: Odporúčaná dávka vitamínu C pre zdravého človeka je 100 mg denne. Potrebujeme ho však podstatne viac, ak je organizmus v strese, alebo sa lieči na nejaké ochorenie. Preto vysoká hladina vitamínu C, ktorú dosiahneme podaním infúzie s vysoko dávkovým vitamínom C - z liečebných alebo preventívnych dôvodov - nemôže byť nadbytočná a telo ju efektívne využije.

 

Ide sa na to!

Ako prvé som musel absolvovať vyšetrenie krvi. Pre zdravého človeka je vysoká dávka neškodná a prebytok sa vylúči. Ľudia so zníženou činnosťou obličiek alebo s ochorením krvi by sa mali radšej procedúre vyhnúť.

V piatok o 7:10 ráno som sa teda dostavil na odber krvi. Otváram dvere do medicínskeho centra a s úsmevom ma víta sestrička. Usadil som sa do pohodlného červeného kresla a ide sa na to. Klasický odber, no atmosféra sa líšila od klasickej nemocničnej. Možno aj pre to, že po odbere ma sestrička ponúkla kávou! V pondelok som dostal zelenú a o 4tej som už opäť sedel v kresle.

 

Sú ihly problém?

Bol som síce pravidelným darcom krvi, ihlu som však nevidel posledné tri roky. Ihla je absolútne malá a tenká, vpich som takmer ani nepocítil. Stopy na druhý deň? Až na leukoplast žiadne. A pocit? Hodinu či dve po infúzii to nebolo ešte tak citeľné, no večer som stále cítil dostatok energie. Telo po náročnom dni bolo unavené, no menej ako iné dni. Hlava mala pocit, že je 10 hodín ráno a nie večer, zvyšná práca odbúdala rovnako rýchlo ako cez deň (čo u mňa nie je zvykom). Zaspávanie nebol problém a ráno sa budím s pocitom, že som naozaj vyspatý.

Ďalšia infúzia ma čakala o 3 dni, hneď mi napadlo: ako často môžem prísť na infúziu? S touto otázkou mi taktiež pomohla pani doktorka Točíková.

 

MUDr. Ester Točíková: Na infúzie s vysoko dávkovým vitamínom C môže vyťažený človek prísť každý druhý deň – päť krát, vhodné sú víkendové prestávky, pokiaľ neriešime vážne ochorenie. K predĺženému podávaniu vysoko dávkovému vitamínu C sa musí vždy vyjadriť lekár.

 

Ani to nebolelo... doslova!

Som po troch infúziách v priebehu 12 dní a cítim sa inak. Lepšie :) Som energickejší, efektívnejší, emočné stabilnejší. Kritický bol najmä druhý týždeň, kedy ochorel spolubývajúci, ale ubránil som sa. Choroba, únava a stres dostávajú zatiaľ debakel, takže jedna nula pre mňa. Ďakujem medicínskemu centru Hippokrates ako aj pani doktorke Točíkovej za cenného parťáka do zimného boja. Tak ako ma podržal on, podržím aj ja jeho a zapojím sa do osvety. Športu zdar!

Pozrite si všetky ponuky Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates na ZľavaDňa.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Ďalšie články z kategórie Testujeme: