Šľachtické sídlo, ktoré si získalo naše srdce. Vyskúšali sme Chateau Béla

Ak sa chcete cítiť ako skutočná európska šľachta, skúste kaštieľ Chateau Béla. Nádherný 5* hotel s historickým nábytkom a dokonalými službami vás prenesie do rozprávky, z ktorej nebudete chcieť odísť. Krásny hotel, rozľahlé pozemky s vlastnou záhradou, stajňami, vonkajším bazénom i lesíkom si vás proste podmania. Nás hotel zaujal až tak, že sme si pobyt predĺžili o jeden deň.

Hotel Chateau Béla sa nachádza v obci Belá neďaleko Štúrova. Jeho pohnutá história siaha až do 18. storočia. Kaštieľ zažil nájazdy Turkov, despotického vládcu i sovietske vojská, aby sa v roku 2000 dostal do rúk pôvodných majiteľov. Kaštieľ kúpila Grófka Ilona von Krockow z Nemecka, ktorej korene sa spájajú práve s týmto kaštieľom. Pod jej vedením prešiel kaštieľ kompletnou rekonštrukciou, až sa v roku 2012 stal podľa medzinárodnej asociácie historických hotelov „Najromantickejším historickým hotelom v Európe“. Samotná grófka sa sem vracia aspoň raz za mesiac a zorganizovala tu aj obrovskú svadbu pre svoju dcéru, na ktorej sa zúčastnil aj britský princ Harry. Za 197 eur pre 2 osoby na 2 noci s polpenziou. si môžete túto kráľovskú atmosféru užiť aj vy.

Múzeum, v ktorom môžete bývať

Už pri vchode do Chateau Béla nám bolo jasné, že nejde o obyčajný hotel. Rozľahlý pozemok bol skvelo udržovaný a dýchala z neho historická atmosféra. Všetko sa však znásobilo po vstupe do hotela. Pôvodný historický nábytok zozbieraný z celej Európy vidíte v takomto stave len v múzeách, kde si ho obzeráte spoza pásky. Tu ho využívate, môžete si sadnúť na stoličky a staré kreslá. Bolo to parádne! Na stene boli zrekonštruované staré fresky a všade boli čerstvé živé kvety. Spravili sme check-in a vybrali sa dlhou chodbou lemovanou starými obrazmi k našej izbe. Tu nás čakalo ďalšie prekvapenie.

Izba bola famózna, s krásnym nábytkom, priestranná a s kúpeľnou väčšou ako obývačka u nás doma. Najviac nás však zaujali detaily. Keď hlavica sprchy vyzerá ako historický telefón a má drevenú rúčku, viete, že nie ste v obyčajnom 5* hoteli :) Ďalšia kapitola sama o sebe bola toaleta. Myslím, že hovorím za celé mužské pokolenie – takéto „wécko“ by chcel mať doma každý chlap. Mramorová dlažba, miesta dosť aj na kliky, no proste nádhera. Okrem kráľovskej postele, nádherného šatníka, a štýlového divánu v chodbe nás zaujalo kožené kreslo, ktoré si až pýtalo večerné posedenie s pohárom whiskey. To sa žiaľ nekonalo, lebo ponuke vlastných vín priamo zo Chateau Béla sa nedalo odolať.

Vonkajší bazén, fitko, wellness, kino – áno, prosím

Zoznam superlatív je dlhý, no žiaľ (alebo našťastie) musíme pokračovať. Hotel totiž nie je len o prekrásnych historických priestoroch, ale aj o skvelých službách. Tak napríklad pri vonkajšom bazéne na vás čakajú čisté uteráky a pripravené lehátka. Okrem toho chodí každú chvíľu okolo čašník pripravený doniesť vám čo len potrebujete. Voda a čerstvé ovocie z vlastnej záhrady sú samozrejme zadarmo. Wellness skrýva 2 sauny – parnú a fínsku. Nie je to veľa, no sú priestranné a nám postačovali. Na recepcii sme sa dozvedeli, že je to vôľa samotnej grófky – Chateau Béla predsa nie je wellness hotel, ale kaštieľ.

Ďalšími pikoškami sú vlastné fitness centrum a dokonca kino priamo v budove Chateau Béla. Priznám sa, tu sme mali trochu pochybnosti. Čo robí kino v kaštieli? No kožené sedačky a veľké plátno nás presvedčili, že sem patrí. Okrem toho sa asi používa aj počas konferencií v hoteli. Nemali sme pripravené žiadne DVD (vy takú chybu neurobte), avšak zapozerali sme sa do Harryho Pottera, ktorého si púšťali iní hostia. Bola to paráda. K raňajkám a večeri nemáme jedinú pripomienku. Varili fantasticky a všetkého bolo viac než dosť.

Naše hodnotenie: modrá krv sa nezaprie

Vo vychvaľovaní hotela by sme mohli pokračovať ešte dlho. Jeho hlavnou devízou je však šľachtická atmosféra. Zachovalý pôvodný nábytok, salóniky plné kníh, kde sa môžete zašiť a čítať, prekrásne historické miestnosti, kde len tak raňajkujete a večeriate – to všetko vo vás vzbudí presvedčenie, že na aspoň na dva dni ste aj vy tak trochu šľachticom. Pobyt v Chateau Béla odporúčame všetkým, ktorí chcú vyskúšať naozajstný luxus a poriadnu dávku romantiky. Určite neoľutujete.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Peter Blažečka

PR a Marketing Manager

Peter má na starosti komunikáciu s médiami a partnermi, ako aj fungovanie tohto blogu :) Rád píše, ešte radšej číta a zaujíma sa o najnovšie trendy v marketingu. Obľubuje futbal, cestovanie, jedlo a má slabosť na fyziku.

Ďalšie články z kategórie Testujeme: