Testovali sme 5D kino a išlo nám o život!

Žijeme vo svete, ktorý má stále viac rozmerov. Mihalnice sú 10 až 20D, 3D filmy si púšťame už aj doma a filmy v kinách sú čoraz viac rozmerné ;) Nad narastajúcimi D-čkami už len mávneme rukou.

Takže keď som sa dopočula o 5D kine, pomyslela som si zrejme to, čo vy... že to bude 3D-čko s trasúcimi sa sedačkami a možno, že ma niečo ofúkne alebo ošpliecha. Toho som sa samozrejme bála :) A tiež som si povedala, že toto jednoducho treba otestovať! A teraz pravdu. Chcela som lístkami prekvapiť frajera a dúfala som, že tam na mňa nič nevybehne, nebude mi zle alebo sa nezľaknem nejakých príšer...


Ako to funguje?

Na výber máte z kín po celom Slovensku. Ja som bola testovať v City Arene v Trnave. Najviac super je, že nemáte pevne stanovený čas premietania a kino je určené pre 4-och ľudí, takže žiadne tlačenice a môžete prísť hocikedy do 9-tej večer. Kupón vám slúži ako lístok, len sa ním preukážete pri pokladni a už si aj môžete vyberať zo žánrov ako fantastic, rozprávky pre deti, dobrodružné, hororové a strašidelné filmy.

Pre deti by som doporučila detské témy. Sú predsalen navrhnuté tak, aby deti nevystrašili a aj pohyby a efekty sú jemnejšie pre detské vnímanie. Ale ak máte doma malého nezmara, ktorý/ktorá miluje kolotoče, rýchlosť a všetky zábavné parky, potom smelo aj do dobrodružných, strašidelných či fantastic.



Ja som ešte riešila rozdiel medzi hororovými a strašidelnými, keďže som slušne povedané "bábovka". Slečna z 5D kina mi ochotne pomohla pri výbere a určite pomôže aj vám. No a ten rozdiel je v tom, že hororové sú o rôznych príšerách, zombíkoch, duchoch a zabijakoch. Strašidelné nie sú tak o tom zabíjaní a krvi ale skôr na vás sem-tam niečo nečakane vybehne, možno ryba s veľkými zubami alebo tyranosaurus rex, prípadne padáte z výšky či do vody. Nakoniec som si vybrala strašidelných Dinosaurov, keďže dinosauri sú moja srdcovka :)


Najprv strach, potom...

A teraz k samotnému zážitku. Personál vás odprevadí do miestnosti. Ak je práve obsadená, budete čakať len chvíľočku, keďže film trvá 5-6 minút. Áno viem, poviete si, že len 5 minút? Aj ja by som nakoniec vydržala ešte ďalších 5 ale všetko je navrhnuté a nabité efektami tak, že to nie je vôbec krátka doba. A s našou špeciálnou cenou 1,99 € si môžete pokojne struhnúť aj tri filmy po sebe a vystriedať žánre ;) Ak pár minút čakáte, na obrazovke pred kinom môžete vidieť priamy prenos z toho, ako si kolegovia pred vami užívajú film.

Prišli sme na rad. Slečna nás uviedla do miestnosti, odložili sme si všetky nepotrebné veci, ktoré by nám mohli na sedačkách lietať, pohodlne sme sa usadili do špeciálnych pohyblivých sedadiel a dostali sme 3D okuliare. 5D totiž znamená, že okrem 3D vnímania sa hýbe všetko okolo vás, máte pocit, že padáte, skáčete, niečo vás chytá či ošpliecha vodou a podobne.



Potom nám milá slečna zaželala príjemný zážitok a dala nám vedieť, že ak sa nám čokoľvek nebude páčiť, môžeme stlačiť núdzové oranžové tlačidlo pod sedadlom. Tak presne tu som začala, ako nekolotočový a nevýškový človek, trocha stresovať. Ale už nebolo cesty späť. Dvere sa zatvorili a náš film sa rozbehol...

A moje pocity? Bolo to nakoniec úplne super. Film mal dej - v tom našom prípade išlo o mesto, ktoré napadli dinosauri rôznych výšok, váh, skákavosti a rýchlosti (áno, boli tam aj tí rýchli mrštní z Jurského parku). A keďže vám nechcem pokaziť prekvapenie, poviem len, že tam nechýbali stíhačky, pterodaktyli, pády z výšky, rýchlosť, voda či uniknutie z pazúrov a papule len o milimetre. Niekedy som úplne zapišťala, zatvorila oči pri páde z výšky, držala sa sedačky ako kliešť, aby som nespadla priamo do spárov T-rexa. Dokonca ma ofúklo a trochu ošpliechalo ale nebolo to nič nepríjemné, práve naopak, prispelo to k pocitu, že to ja som ten hrdina unikajúci pred dinosaurou inváziou.



Ja som sa predtým dosť najedla a to bol jediný mínus. Nie, že by mi bolo vyslovene zle, ale poznáte ten pokolotočový žalúdok plný cigánskej a cukrovej vaty :) Takže ak vyslovene nemáte radi kolotoče a býva vám zle pri prudkých pohyboch, túto zábavku radšej prenechajte tým s pevným žalúdkom.

Všetkým ostatným to vrelo odporúčam. Aj taký strachopud ako ja si to užil a nakoniec som vyšla z kina vysmiata ako lečo a pokojne by som si to zopakovala ešte niekoľkokrát.

Dávam 3 kly triceratopsa z troch a 5 velociraptorých pazúrov k tomu a pripomínam, že u nás nájdete vstupy do 5D-čka len za 1,99 €.

A čo vy? boli ste v 5D-čku? Napíšte nám do komentárov vaše pocity :)


Chcem zľavu


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Silvia Gonglíková

Marketing Manager

Silvia sa venuje online marketingu, komunikácii so zákazníkmi a podujatiam. Má rada veci s dušou, zvieratá, svoju rodinu a kamarátov. Za ZlavaDna.sk je ochotná sa aj pobiť. :) Po práci si rada sadne s kamarátmi na pohár kvalitného oroseného a poriadny steak.

Ďalšie články z kategórie Testujeme: