Spiš, región Slovenska s najviac NAJ...

Aj keď o každom regióne Slovenska môžeme povedať, že je krásny, Spiš patrí k tým najkrajším ;-) Zhora  aj zdola je lemovaný horami a nájdeme v ňom množstvo kultúrnych a historických pamiatok. Stačí vám ísť po diaľnici D1 medzi Važcom a Levočou a nádherné výhľady na Tatry a okolitú prírodu Vás donútia spomaliť a vychutnávať. Môžete byť v meste a zároveň v prírode, ľahšie sa vám dýcha a všetky problémy sa zrazu zdajú vzdialené.

 

Drsná krása prírody

Spišský región sa môže pochváliť rovno niekoľkými národnými parkmi. Zo severu ho lemujú Tatranský a Pieninský národný park a z juhu Slovenský raj a Nízke Tatry. Vysoké Tatry sú určite všetkým dôverne známe, ale poznáte aj Belianske Tatry? Sú iné, majú úplne odlišný vzhľad a na jeseň hrajú všetkými farbami, nedokážete od nich odtrhnúť zrak. Nájdete tu aj jedinú verejnosti prístupnú jaskyňu v Tatrách – Beliansku jaskyňu. Jej návštevu rozhodne odporúčam, keď vám v Hudobnej sieni pustia hudbu, bude sa vám od tej krásy chcieť plakať.

Zdroj: www.beliansketatry.sk

Zdroj: slovakia.travel.sk

Vedeli ste, že? Belianska jaskyňa patrí medzi prvé jaskyne na svete, do ktorých bolo zavedené elektrické svetlo.

Viac o slovenských jaskyniach si prečítajte v článku Slovenské jaskyne, ktoré musíte vidieť.

Tento región sa môže pýšiť rovno niekoľkými NAJ. Jedným z nich sú aj dve NAJväčšie rieky, Poprad a Hornád, ktoré tade pretekajú. Ak milujete turistiku, jednoznačne odporúčame Prielom Hornádu! Mimochodom, vedeli ste, že spišské rieky tečú na sever a na východ a liptovské na západ? Priznám sa, ja som to netušila :)

Ak budete mať trpezlivosť a zájdete o trošku ďalej na východ, Pieniny sa Vám odmenia na prvý pohľad drsnou a nehostinnou, ale na každý ďalší pohľad malebnou krajinou, ktorú môžete obdivovať z tradičnej drevenej plte počas splavu rieky Dunajec.

Zdroj: cracowadventures.com

Kultúrne pamiatky

Na Spiši je niekoľko historických miest, ktoré vám ponúknu historické vyžitie už len posedením na kávičke na námestí.

V kostole sv. Jakuba v Levoči môžete obdivovať gotický oltár Majstra Pavla, ktorý je NAJvyšší na svete. V Kežmarku vás zaujme Kežmarský hrad a Drevený artikulárny kostol. V Poprade, počtom obyvateľov najväčšom meste Spiša, nájdete rovno mestskú pamiatkovú rezerváciu Spišskú Sobotu, kde budete mať pocit akoby ste sa vrátili v čase. Pár kilometrov od Popradu sa nachádza obec Gánovce, nálezisko skamenenej lebky neandertálca, ide o NAJstaršie nálezisko v strednej Európe. Spišská Nová Ves sa môže pýšiť NAJvyššou kostolnou vežou. V Starej Ľubovni môžete stráviť celý deň na Hrade Stará Ľubovňa a v skanzene pod hradom. A keď sme v tomto regióne, nemôžeme nespomenúť NAJväčší hrad v strednej Európe, Spišský hrad.

Vedeli ste, že? Spišský hrad sa so svojou rozlohou 4 hektáre radí medzi najväčšie hradiská na SVETE?

Zdroj: travelguide.sk

Zdroj: slovakia.travel.sk

Zdroj: sk.wikipedia.org

Viac o slovenských hradoch a zámkoch si prečítajte v článku 7 slovenských hradov a zámkov, ktoré musíte vidieť na vlastné oči

Vedeli ste, že? V jednej z najvyššie položených obcí na Slovensku sa nachádza zaniknutá stredoveká osada Šoldov. Boli tam nájdené kostry ľudí, ktoré merali až 200 cm. Historici predpokladajú, že práve obyvatelia tejto obce mohli byť zdrojom pôvodných legiend o obroch v tejto oblasti.

Zdroj: apsida.sk

Lyžiarske strediská a kúpele

Spiš je región bohatý na rôzne príležitosti ako tráviť voľný čas. Milovníci zimných športov si prídu na svoje v niekoľkých lyžiarskych strediskách vo Vysokých Tatrách, Ždiari, Svite, Liptovskej Tepličke a na Plejsoch. Ak uprednostňujete kľud, pokoj, oddych, procedúry a termálne bazény, navštívte niektoré z miestnych kúpeľov: Nový Smokovec, Štrbské Pleso, Tatranské Matliare, Vyšné Ružbachy alebo Štós. A ak radi chodíte na kúpaliská a do aquaparkov, neobíďte Aquacity Poprad, Aquaspa Gánovce a Thermal Park Vrbov.

Vedeli ste, že? V dedinke Vyšné Ružbachy, sa nachádza ojedinelý prírodný travertínový kráter naplnený minerálnou vodou. Je ojedinelým nielen na Slovensku ale aj v strednej Európe.

Zdroj: snowski.sk

Zdroj: chatasebastian.sk

Zdroj: slovakia.travel.sk

Nudiť sa tu určite nebudete a nájdete tu množstvo miest a dôvodov, prečo sa vrátiť aj niekoľkokrát do roka ;-)

Ubytovanie na Spiši a v okolí

 

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Alexandra Gulič

B2B Specialist

Saška zastrešuje komunikáciu s obchodnými partnermi. Stará sa, aby mali všetky potrebné informácie, vedeli používať našu stránku a vybavuje pre nich mediálne výstupy. Baví ju život, nedokáže si ho predstaviť bez jej manžela a jazvečíčky Penny. Jej vášňou je kozmetika, oddychuje pri tvorbe hand-made vecičiek a dobrej knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: