Slovenské jaskyne, ktoré musíte vidieť

Nikoho nemusíme presviedčať o tom, že Slovensko má krásnu prírodu. Neustále to dokazujeme aj v našich blogoch o Slovensku. Mohutné horské štíty, masívy, doliny a hlboké lesy sú najväčšou prednosťou našej krajiny. Každý správny výletník ale vie, že u nás sa krása v prírode nevyskytuje len na povrchu. Poďte s nami pod zem a objavíte úplne nový svet, ktorý si zamilujete! :)

Dobšinská ľadová jaskyňa a Demänovská ľadová jaskyňa

Ľadové jaskyne pri Dobšinej a v Demänovskej doline sú jedinými jaskyňami svojho druhu u nás. Ich ľadová výzdoba tu vytvára jedinečné zákutia, ktoré nemajú na našom území konkurenta. Pri prehliadke ale treba rátať s nižšou teplotou oproti ostatným jaskyniam, poriadne sa teda oblečte!

Vedeli ste, že? Prvé zmienky o Demänovskej ľadovej jaskyni sú z roku 1299, čo ju radí medzi najstaršie známe jaskyne na svete.

Obrázok: krizom-krazom.sk
Obrázok: slovenskyraj.sk

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Výnimočná aragonitová výzdoba dostala túto jaskyňu do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Podobných jaskýň je na svete len niekoľko. Pre turistov je sprístupnených len 230 metrov jaskynných chodieb, na sile zážitku to ale vôbec neuberá. 

Vedeli ste, že? Za najkrajšie miesto jaskyne sa považuje Sieň Mliečnej dráhy. Biele aragonitové strapce v pukline na strope žiaria vo svetle lámp ako hviezdy na Mliečnej dráhe. 

Obrázok: ssj.sk

Jaskyňa Domica

"Pýcha Gemera" ako ju mnohí nazývajú je skutočne výnimočnou jaskyňou. Jej krásy totiž neuvidíte počas klasickej prehliadky ale počas plavby po jej podzemnej rieke. Prehliadka trvá 45 alebo 60 minút a rozhodne stojí za to.

Vedeli ste, že? Jaskyňa Domica je súčasťou väčšieho jaskynného systému, ktorý zasahuje až do Maďarska a meria približne 25 kilometrov.

Obrázok: slovakia.com

Jaskyňa mŕtvych netopierov

V našom zozname nesmie chýbať jaskyňa, ktorú si obľúbia najmä milovníci adrenalínu. Už samotný výstup k jaskyni je náročnejší, keďže sa nachádza pri turistickom chodníku vedúcom na Ďumbier v nadmorskej výške 1750 m.n.m. V tejto jaskyni na vás čakajú rôzne varianty trasy od A po C, pričom trasa C už patrí medzi najnáročnejšie trasy v strednej Európe.

Vedeli ste, že? Jaskyňa dostala svoj názov podľa početných kostier jaskynných netopierov, ktoré sú roztrúsené po celej jaskyni. Vek najstarších z nich sa odhaduje až na 6000 rokov.

Obrázok: jozko.sk

Važecká jaskyňa

Važecká jaskyňa na Liptove sa preslávila najmä výskytom kostí pravekého medveďa jaskynného. Pozoruhodná je ale aj jej kvapľová výzdoba s rôzne sfarbenými stalaktitmi, stalagmitmi a sintrovými jazerami.

Vedeli ste, že? Kosti medveďa jaskynného nachádzajúce sa v tejto jaskyni sú staré 40 000 až 51 000 rokov. Tento druh medveďa vyhynul približne pred 15 000 rokmi. 

Obrázok: hiking.sk

Jaskyňa driny

V našom zozname nesmie chýbať jediný zástupca sprístupnených jaskýň na západnom Slovensku, jaskyňa Driny. Prehliadkovú trasu absolvujete za 35 minút, ale keďže sa v blízkosti nachádza aj krásny Smolenický zámok, určite sa tu nudiť nebudete.

Vedeli ste, že: Osobitosťou tejto jaskyne sú kvapľové záclony s pozoruhodným zúbkovým lemovaním. Najkrajší krasový útvar v jaskyni dostal výstižný názov Slonie uši.

Obrázok: hiking.sk

Gombasecká jaskyňa

Každá jaskyňa je niečim výnimočná. Najvzácnejšiu výzdobu Gombaseckej jaskyne tvoria tenké sintrové brčká, ktoré dosahujú dĺžku až 3 metre. Vďaka svojej výzdobe je zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Vedeli ste, že? Táto jaskyňa sa v roku 1968 ako historicky prvá na Slovensku začala používať na speleoterapiu - liečbu respiračných chorôb špecifickým jaskynným vzduchom.

Obrázok: slovakia.travel.sk

Demänovská jaskyňa slobody

Demänovská jaskyňa slobody patrí medzi najkrajšie jaskyne v celej Európe. Nachádza sa tu množstvo jaskynných siení a dómov s krásnou sintrovou výzdobou. Návštevníci tu majú možnosť vidieť aj niekoľko menších alebo väčších jazier, z ktorých najväčšie je dlhé až 52 metrov.

Vedeli ste, že? V jaskyni je počas celého roka približne rovnaká teplota a síce 6,1 - 7 °C.

Obrázok: slovakia.travel.sk

Jaskyňa zlá diera

Zla džura, ako ju volajú miestni, je jediná sprístupnená jaskyňa na severovýchodnom Slovensku. Poznávacia trasa trvá približne 40 minút a svojou nenáročnosťou je vhodná aj pre deti.

Obrázok: zladiera.sk

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jedinou verejnosti prístupnou jaskyňou vo Vysokých Tatrách. Vstupné časti jaskyne poznali zlatokopi už v prvej polovici 18. storočiaNa dlhé roky však zostali utajené. Vstupný otvor opätovne našli L. Gulden a zlatokop Fabry v roku 1826. V priestore zvavom "Hudobná sieň" sa každý rok usporadúvajú koncerty reprodukovanej hudby.

Vedeli ste, že? Belianska jaskyňa patrí medzi prvé jaskyne v Európe, do ktorých sa zaviedlo elektrické svetlo.

Obrázok: slovakia.travel.sk

Presvedčili sme vás o tom, aby ste nabudúce objavovali krásy prírody aj pod zemou? Rozhodne sa to oplatí! Dajte nám vedieť, ktorú z jaskýň ste už navštívili alebo sa chystáte navštíviť. :)

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: