Ako sme pokorili Spartan Race

Blato, prekážky, emócie – aj takto by sa dal zhrnúť pretek Spartan Race, ktorého sme sa ako tím ZlavaDna.sk zúčastnili v sobotu 20. júna. A dali sme to všetci do jedného!

SOBOTA, 11.00 SEČ, AGROKOMPLEX NITRA, POLOOBLAČNO – Adrenalín zapĺňa žily ako autá na parkovisku uznávaného preteku Spartan Race. V hlave vidina asi piatich kilometrov a 15 prekážok, v duši odhodlanie ich zdolať. A my, 16 bojovníci ZlavaDna.sk s nebojácnymi prasiatkami na tričkách.

Natrénované celkom máme (skoro každý týždeň tréning po dobu troch mesiacov :), nejaké tie motivačné videá sme videli, čo – to o Sparťanovi prečítali, no až reálne stretnutia s inými účastníkmi v deň preteku nás uvádzajú na správnu mieru. Čo nás čaká a neminie, si najviac uvedomujeme pri tých, ktorí už pretek absolvovali pred nami. V cieli sa tmolia zafúľaní, zablatení, spotení, špinaví, zadychčaní, ale šťastní pretekári.

11. 30 SEČ, AGROKOMPLEX NITRA, V BRATISLAVE UŽ PRŠALO - Do štartu našej „lajny“ zostávajú necelé dve hodiny. Času dosť - akurát tak na registráciu, napojenie sa na atmosféru v dave a zháňanie odstrašujúco – upokojujúcich informácii o obtiažnosti trate. Ešte doplniť energiu, nahodiť sparťanské úbory, aspoň trikrát ísť na toalety a hroznový cukor, hroznový cukor, hroznový cukor, ...

12.45 SEČ AGROKOMPLEX NITRA, SLNEČNO, NÍZKA OBLAČNOSŤ, VYSOKÝ ADRENALÍN – Posledná polhodina do začiatku nášho preteku. Z pódia „hecuje“ moderátor dav nedočkavých Sparťanov zvolaním AROO! AROO! AROO! (čítaj arúú!) My počujeme Zľavú! Zľavú! Zľavú!, poskakujeme od nadšenia ako na gumičke a zapájame sa odhodlane do rozcvičky. Prasiatka na hrudiach sa chvejú od nedočkavosti a očakávania.

spartan1

13.15 SEČ, AGROKOMPLEX NITRA, NA POČASÍ UŽ NEZÁLEŽÍ, ZAČIATOK KONCA – Ozýva sa výstrel a my bežíme ako o dušu. Cesta, kopec hore, pneumatiky, povzbudzujúci ľudia, kopec dole a prvé prekážky. Už si veľmi dobre uvedomujeme, že nielen prasiatka na našich tričkách budú „zasvinené“. Prvú priekopu s čiernym bahnom (snáď je liečivé) strieda bahenný kopček a následne ešte jedna priekopa. Kto nie je od blata, nech zdvihne ruku :) Do toho pamäťový test – asi niečo vyhráme, keď si zapamätáme divné meno a divné štvorčíslie.

spartan2

spartan3

A ďalšie prekážky, ani poriadne nevieme v akom slede: opičia dráha, nosenie vriec s pieskom (30 kg chalani, 20 kg baby), traverzová stena, dve či tri steny na prelezenie (prelez, ako vieš :), preskakovanie z kola na kôl, šikmá stena (alebo aj šmykľavka, na ktorej nepodarenom konci čaká bahenný kúpeľ), kladka, rúčkovanie, prechod riekou, šplh z bahna, hod oštepom, ... A jasné, pamäťový test, kde niektorým nezlyhali svaly, ale hlava. Po celý čas utekáme, dychčíme, a asi aj krochkáme blahom, keď zdolávame prekážky. Lebo za každú pokazenú a neprekonanú prichádza trest v podobe 30 poctivo odmakaných „angličákov“. (Môžete ich robiť doma na raňajky, obed, večeru, pred spaním – aj tak vás zmôžu). Vypätie na maximum, sily ubúdajú, ale tá energia, ktorá prichádza s prekonávaním samého seba nás poháňa vpred. Nevzdávame sa, bojujeme, pomáhame si. Ešte chvíľu, už iba päť angličákov, už iba dve prekážky. Posledný ponor do bahennej vody a priam filmové podliezanie ostatného drôtu, ako inak v bahne. Cítime sa ako ryba vo vode, či skôr prasiatka v žite :)

spartan4

15.00 SEČ AGROKOMPLEX NITRA, MOHLO BY SPŔCHNUŤ, JE DOBOJOVANÉ – Po preskočení pahreby pred cieľom, sa hľadáme zablatení od hlavy po päty, ale vysmiati. Sme všetci, živí, zdraví, ufúľaní. Nielen na Spartan race, ale aj do cieľa doviedol tím náš šéf Zdenko Hoschek. Ten dobehol ako prvý a je náš zablatený hrdina :) Berieme si do rúk zaslúžené a hlavne čisté tričká, banány a presúvame sa k rieke. Tá je plná umývajúcich sa Sparťanov. Skáčeme do vody a zmývame tú najhrubšiu špinu.

spartan5

spartan6

15.30 SEČ, AGROKOMPLEX NITRA, JE NÁM FAJN – S medailami na krku spokojne posedávame v kruhu na tráve a rozoberáme dojmy z preteku. Endorfíny robia svoje, smejeme sa ako malé deti, hoci sme dobití a uťahaní. Zhodujeme sa, bol to skvelý zážitok! A môžete nám veriť, pôjdeme znova. AROO!

Video zo Spartan Race Nitra 2015


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Miroslava Ondrušová

Content marketing specialist, ZľavaDňa

Mirka sa venuje textom, písaniu a vytváraniu obsahových kampaní pre ZľavaDňa. Cez príbehy a opisy približuje zákazníkom produkty aj služby a venuje sa aj písaniu blogov. Miluje varenie a všetko súvisiace s gastronómiou. Takisto sa snaží čo najviac cestovať, čítať a pozerať :)

Ďalšie články z kategórie Z našej kuchyne: