Potravinová intolerancia, alebo kedy začať počúvať vlastné telo

Po jedle zažívam pravidelne takzvaný „poobedný útlm“. Z niektorých potravín mám telo nafúknuté a bolí ma žalúdok. Pár krát do roka zvyknem riešiť prejav kožných problémov. A akonáhle začnú kvitnúť stromy, prichádza silná alergia. Trvá to už roky, ale v podstate tieto príznaky prehliadam, či lepšie povedané, tolerujem. Veď je to dnes normálne, nie?

 

Neobchádzajte testy u odborníka

Potravinovou intoleranciou dnes trpí až 60% populácie. Paradoxom je, že väčšina ľudí prežije celý život bez toho, aby sa o nej dozvedeli.  Pritom pri správnej identifikácií problému a následnom vhodnom riešení sa kvalita života dokáže výrazne zlepšiť.

To, že nám niektoré potraviny telo trávi horšie, alebo že sa nám po konkrétnom jedle opakujú rovnaké ťažkosti, vieme pri lepšom pozorovaní zaznamenať aj sami. Často sa však stáva, že si konkrétnu potravinovú intoleranciu vyhodnotíme nesprávne. Napríklad mnoho ľudí zažíva tráviace ťažkosti pri konzumácií mlieka.  Začnú sa mu teda prirodzene vyhýbať, pritom nevedia určiť, či je problémom intolerancia na laktózu alebo na mliečnu bielkovinu. Zbytočne sa teda ochudobnia o vitamín D, kalcium, či ďalšie výživné látky. Práve preto netreba podceniť testy u odborníka, ktorý dokáže odhaliť  presnú príčinu vzniku problému. Veľa krát to je dokonca kombinácia viacerých faktorov .

 

Ide sa na to

Pre identifikovanie intolerancie sme testovali vyšetrenia na klinike Hippokrates, ktorá sa venuje diagnostike intolerancii a tráviacich ťažkostí.

Po dohodnutí termínu vyšetrenia či už telefonicky alebo emailom, vám klinika zašle podrobné inštrukcie, ktoré je potrebné dodržovať  pred vyšetrením. Aby bolo meranie čo najpresnejšie, nejaký čas pred samotným testovaním musíte dodržovať konkrétne stravovacie pokyny. Nemusíte sa však báť, pokyny sa týkajú  najmä dňa tesne pred testovaním.

Vstupné vyšetrenie s odborníkom

To pozostáva z 30 minútovej konzultácie. Pri skúmaní príčin problému a získaniu celkového obrazu o stave pacienta  sa bude doktor zaujímať o zdravotné ťažkosti v rodine, úrazy a zdravotné problémy, ktoré mohli vzniknúť už v útlom detstve, miesto, kde ste vyrastali a taktiež všetky zdravotné ťažkosti, ktoré vás trápia ale neprisudzujete im priamo spojitosť s potravinovou intoleranciou. Na konci konzultácie a celkového vyšetrenia však môžete byť prekvapení, ako to celé do seba zapadá...

Odporúčam ešte pred  vyšetrením porozmýšľať o všetkých zdravotných ťažkostiach, ktorými ste od detstva prešli vy, prípadne ktoré sa prejavujú vo vašej rodine.

Samotný test pozostáva z výdychového testu. Pacient fúka do meracej trubičky najskôr na lačno a následne po vypití roztoku laktulózy v stanovených intervaloch s 20 minútovými prestávkami.

Test zaberie približne 2,5 hodiny, pričom ste celý čas v príjemnej samostatnej  miestnosti, kde si viete ľahnúť, počúvať hudbu a oddychovať počas meracích páuz. Miestnosť má dokonca vlastnú toaletu. Celý priebeh testu je teda diskrétny, príjemný a ničím nerušený.

Diagnostika a vyšetrenie

Po skončení merania prichádza na rad opäť konzultácia s doktorom, ktorý vám namerané výsledky vysvetlí, čiže v prípade ťažkostí presne rozumiete, ako problém vzniká a čo presne sa v tele pri vzniku zdravotných ťažkostí deje. Následne navrhne ďalšie kroky v prípade, že sa test preukáže ako pozitívny.  Z kliniky odchádzate s komplexnou lekárskou  správou, kde máte zdokumentované aj výsledky testu, s dohodnutými ďalšími krokmi a pochopením celkového zdravotného problému.

Zhodnotenie na záver

Tak ako ja, pravdepodobne si väčšina ľudí položí po skončení vyšetrenia otázku, prečo ho neabsolvovali už skôr. Nie je klišé, že investícia do vlastného tela je tá najvýhodnejšia. Odhalenie problému a následné kroky riešenia vám zabezpečia, že sa budete cítiť zdravšie, ľahšie, pozitívnejšie a  budete presne poznať svoje telo. Aby sme vás k tomuto kroku odhodlali ešte trochu viac, nájdete u nás tieto testy v zvýhodnenej cene.
Teraz už naozaj nie je na čo čakať :)

 

Chcem vyskúšať

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Nina Závadská

Senior Sales Reprezentative

Nina pracuje ako obchodný zástupca a keďže je v tíme pracovne jedna z najstarších, na ZľavaDňa od nej nájdete veľa ponúk. Vo voľnom čase tieto ponuky rada testuje, okrem toho miluje psov, spánok, silnú kávu a takmer všetko, čo sa dá čítať.

Ďalšie články z kategórie Testujeme: