9 tipov zo západného Slovenska, ktoré by ste mali vidieť

Ak sa rozhodnete spoznávať a objavovať Slovensko, každý jeho kút má čo ponúknuť. V tomto článku sa pozrieme na pár tipov, ktoré by ste určite nemali vynechať, ak plánujete navštíviť Bratislavu, prípadne iné mesto západného Slovenska.

Devínsky hrad

Hrad Devin v Bratislave
obrázok: slovakia.travel

Ak spomíname zaujímavé miesta, ktoré sa oplatí na západe vidieť, začneme pekne poporiadku – rovno od Bratislavy. Nad našim hlavným mestom sa týči jeden zaujímavý hrad. Nemáme teraz na mysli ten, ktorý si v Bratislavských rozprávkach otočil čarodejník Klingsor ako stolček :) Bratislavský hrad určite stojí za návštevu, vašej pozornosti by však rozhodne nemala ujsť ďalšia dominanta. Hrad Devín má jedny z najbohatších dejín spomedzi všetkých hradov na Slovensku. Zároveň patrí aj medzi najromantickejšie miesta na Slovensku. Ktorá dáma by tu nechcela byť požiadaná o ruku. :) 

Je umiestnený na strategicky významnom mieste. Jeho bralo chránili v minulosti z južnej strany okrem Dunaja aj močiare, zo západu rieka Morava a zo severu masív Devínskej Kobyly. Hrad ochraňoval významné obchodné cesty, pretínala sa tu totiž Dunajská cesta z cestou Jantárovou. Miesto obývali Kelti. Tí obchodovali s rozpínajúcou sa Rímskou ríšou, ktorá neskôr ovládla celý región. S Devínom sú kontinuálne späté hádam všetky historické udalosti týkajúce sa Slovenska. Od Samovej ríše až po slávny výlet Štúrovcov a nájdete tu pamiatky takmer z každej doby. Nachádzal sa tu veľkomoravský kostol, stredoveký hrad, gotický a neskôr renesančný palác a na nádvorí s krásnou vyhliadkou nájdete 55 metrov hlbokú hradnú studňu. V priestoroch palácov má vystavené svoje expozície Múzeum mesta Bratislavy. Z prístavu pod hradom sa môžete vydať loďou do Hainburgu alebo na krátku plavbu po Morave.
 

Tip na výlet: Hrad Devín

 

Plavecký hrad

Plavecky hrad
obrázok: www.slovakia.com

Kráľovská pohraničná pevnosť z 13. storočia bola neskôr prestavaná na dokonalú renesančnú pevnosť.  Po tom, čo ho začiatkom 18. storočia poškodilo cisárske vojsko sa postupne zmenil na ruinu. Pri severnom úbočí nájdete vchod do Plaveckej jaskyne. Hovorí sa, že pod hradom sú ukryté hradné poklady – to znie ako dobrá motivácia na návštevu, čo poviete? :)

Tip na výlet: Plavecký hrad

 

Kaštieľ v Holíči

Historicky Kaštieľ v Holíči
obrázok: www.ezahorie.sk

Tento nádherný kaštieľ vznikol prestavbou z pôvodného vodného hradu. Dnes má  tak barokovo-klasicistickú podobu s bastionovým opevnením. Pôvodne sa totiž jednalo o protitureckú pevnosť, ktorá sa neskôr zmenila na letné sídlo Habsburgovcov. Ak chcete vidieť, ako si tu jeden z najstarších panovníckych rodov v Európe nažíval, zámok je počas leta prístupný verejnosti.

Tip na výlet: Kaštieľ Holíč

 

Slovenský Stonehenge

Slovenský Stonehenge Holic
obrázok: www.dobrodruh.sk

V Holíči ešte chvíľu zostaneme. Vedeli ste, že máme na Slovensku vlastný Stonehenge? Holíčska svätyňa a kamenné kultové objekty sú podľa odborníkov najvýchodnejším umiestnené menhiry v Európe. Nájdete ich na nádvorí Remeselného a sú rozostavené do podoby slnečných hodín. Dokážete na nich rozoznať obrazce zvierat, nástrojov, postáv ľudí.

Tip na výlet: Slovenský Stonehange

 

Jaskyňa Driny

Jaskyňa Driny Smolenice
obrázok: www.regiontirnavia.sk

Jedinú verejnosti prístupnú jaskyňu na západe Slovenska nájdete pri obci Smolenice. Má bohatú kvapľovú výzdobu a jej prehliadková trasa meria 450 metrov. Celá prehliadka vám tak zaberie približne 35 minút.

Tip na výlet: Jaskyňa Driny

 

Najstarší kostol na Slovensku

Najstarší kostol na Slovensku v obci Kopcany
obrázok: www.dobrodruh.sk

Tento kostolík pri obci Kopčany je zasvätený svätej Margite Antiochijskej. Jeho najstaršiu časť datujeme do 9. - 10 storočia, čím ho radíme nielen medzi kostoly s možným veľkomoravským pôvodom, ale aj medzi najstaršie stavby na Slovensku.

Tip na výlet: Kostolík Kopčany

 

Mohyla M. R. Štefánika

Mohyla M. R. Štefánika Brezova nad Bradlom Kosariska
obrázok: geolocation.ws

Mohyla nášho významného štátnika, generála, ale aj hvezdára stojí na vrchu Bradlo medzi obcami Brezová pod Bradlom a Košariská. Navrhol ju architekt Dušan Jurkovič. Na vybudovanie pamätníka bola vyhlásená národná zbierka, v ktorej sa vyzbieralo dva milióny korún. Slávnostne ju odhalili 23. septembra 1928.

Tip na výlet: Mohyla M.R. Štefánika

 

Bobria hrádza

Bobria hradza Kuchyna
obrázok: www.planetslovakia.sk

V obci Kuchyňa sa nachádza vodná nádrž, ktorú s obľubou navštevujú za účelom oddychu nielen domáci, ale aj mnoho turistov a výletníkov z okolia.  Skvelou atrakciou je 300-metrový drevený most, ktorý vedie ponad ňu. Most sa ďalej napája na drevenú lávku, je súčasťou náučného chodníka Bobria hrádza, ktorý si určite musíte skúsiť prejsť.

Tip na výlet: Bobria hrádza

 

Záruby

zaruby v malych karpatoch
obrázok: sk.wikipedia.org autor: Svetovid

Opäť niečo pre turistov. Ak chcete pokoriť Malé karpaty, určite by ste mali vystúpať na ich najvyšší vrchol, ktorým sú Záruby. Vedie sem niekoľko turistických trás, napríklad zo Smoleníc alebo z Plaveckého Petra. No a o tom výhľade sa snáď ani nemusíme baviť, jednoducho krása :)

Tip na výlet: Záruby

 

Tak vidíte, každý kút Slovenska skrýva mnohé tajomstvá, unikáty a jedinečné miesta. Čakajú len na to, aby ste ich navštívili. Tak poďte objavovať západné Slovensko, máte sa rozhodne na čo tešiť! Dúfame, že sme vás inšpirovali. Na dovolenke v Bratislave a okolí je rozhodne čo objavovať.

Ubytovanie na západnom Slovensku

 

http://www.zlavadna.sk/special/objavte-slovensko-tipy?utm_source=blog&utm_medium=banner&utm_campaign=objavte-slovensko

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: