11 slovenských dvojičiek svetových turistických atrakcií

Slovensko JE svetové. Na tom trváme! Medzi stovkami zaujímavých miest na našom území sa totiž nájdu aj svetové unikáty. A nielen to. Natrafiť u nás môžete aj na pamiatky a zaujímavosti, za ktorými iní cestujú aj cez pol sveta. Neveríte? Tak čítajte ďalej. Za svetovou dovolenkou predsa nemusíte cestovať za hranice.

Upozornenie: Blog obsahuje kopu preháňania :)

objavte slovensko

Talianska Pisa v Banskej Bystrici a Vrbovom

Veže, ktoré pokúšajú gravitáciu, nemajú len v Taliansku. Na Pisu teda pokojne zabudnite. Väčšou z dvojice šikmých veží je hodinová veža v Banskej Bystrici. Kraľuje celému námestiu SNP, určite ju teda neprehliadnete. V minulosti slúžila najmä na ohlasovanie požiarov, prípadne blížiaceho sa nepriateľa. Dnes je prístupná aj verejnosti. Po zdolaní 101 schodov sa vám naskytne krásny výhľad na široké okolie. Veža sa od svojej osi vychyľuje od začiatku 20. storočia. Dnes je vychýlená až o 68 cm, čo je viditeľné aj voľným okom.

Menšieho súrodenca veže v Banskej Bystrici hľadajte vo Vrbovom. Táto kostolná veža stojí na svojom mieste od prvej polovice 19. storočia a dnes je vychýlená až o 98 cm! Síce nie je prístupná pre verejnosť, nudiť sa tu ale nebudete. V obci totiž nájdete aj rodný dom Mórica Beňovského, vynikajúcim nápadom je aj turistika na neďaleký Čachtický hrad.

sikma veza banska bystrica

Šikmá veža v Banskej Bystrici (na obrázku v pravo) , Zdroj: bystricoviny.sk

sikma veza vrbove

Šikmá veža vo Vrbovom, Zdroj: milujemcestovanie.sk

sikma veza v pise

 

Orloj v Starej Bystrici

Áno, nebudeme predsa horší ako Praha. Orloj máme aj my, tento je dokonca drevený a stal sa tak najväčšou drevenou sochou na Slovensku. Každú hodinu od 8:00 do 20:00 predvádza promenádu siedmych slovenských svätcov, ktorá sem láka čoraz viac turistov každý rok. 

Súčasťou orloja sú astronomické hodiny, z ktorých môžete vyčítať dátum, slnečný čas, polohu Slnka v znamení zverokruhu, polohu a fázy mesiaca. Už ďalej nie je dôvod chodiť po tieto informácie do Prahy. :)

orloj stara bystrica

Zdroj: planetslovakia.sk

orloj praha

Grand Canyon po Slovensky

Videli ste už fotografie obrovských kaňonov pretínajúcich americkú krajinu, pri ktorých sa človek cíti taký malý? Zabudnite na ne a stornujte letenku do Ameriky. Už totiž nemáte dôvod cestovať cez veľkú mláku. Namiesto toho skúste napríklad Maňínsku tiesňavu, Zádielsku tiesňavu, Slovenský raj, alebo Stratenský kaňon. Ako vidíte, u nás si môžete vyberať. 

Zádielska tiesňava je krasový útvar vytvorený pôsobením vody. Dlhá je približne 3,3 kilometra, miestami široká len 10 metrov a steny dosahujú relatívnu výšku cez 310 metrov. Je najhlbšou slovenskou tiesňavou. Predvedie vám bralá, kolmé steny a útvary rôznych tvarov. Najznámejším útvarom je 105 metrov vysoká Cukrová homoľa. V skalách Zádielskej doliny sa dokonca nachádza niekoľko jaskýň.

Zádielska tiesňava

Zádielska tiesňava , Zdroj: ephoto.sk

Manínska tiesňava je zas najužšou tiesňavou na Slovensku. Šírka najužších miest tu sotva stačí na prechod autobusu. Aj tu sa môžete tešiť na bizarné skalné útvary, vzácnu faunu a flóru. Skalné steny v tejto tiesňave sa týčia do výšky až 400 metrov. Pri pohľade nahor sa vám teda môže poriadne zatočiť hlava. Ak sa vydáte po náučnom chodníku, zavedie vás až ku Kostoleckej tiesňave s najväčším skalným previsom na Slovensku.

Manínska tiesňava

Manínska tiesňava , Zdroj: kudyznudy.sk

Grand Canyon

Rio de Janeiro na Orave

Rio de Janeiro je veľkým lákadlom. Komáre a tropické teploty však môžu výlet poriadne znepríjemniť. Odložte repelenty a slnečníky, rovnakú sochu Krista totiž máme aj u nás. Teda, takmer rovnakú. Svoje miesto si našla v malej obci Klin a je v poradí len treťou napodobeninou známej brazílskej sochy na svete! Zároveň je najvyššou sochou Ježiša Krista na Slovensku. Jej tvorca, miestny ľudový sochár, jej dal výšku 9,5 metra. Z vrchu, na ktorom socha stojí sa vám naskytne krásny výhľad na oravskú krajinu. Za dobrej viditeľnosti vraj uvidíte až do Zakopaneho. Vďaka tomu a vďaka krásne upravenému okoliu je táto socha výborným cieľom nielen pre veriacich.

Klin socha jezisa krista

Zdroj: orava-region.sk

rio de janeiro Jesus

Amazonské pralesy na slovenský spôsob

Hlboké staré lesy plné divokej zvery, domorodcov a zákutí, kam ľudská noha tak ľahko nevkročí. Nejako tak si predstavujeme pralesy okolo mohutnej Amazonky. Toto predsa poznáme aj z našich končín! Fajn, domorodcov v našich pralesoch už pravdepodobne nenájdete. To je ale jediný rozdiel. Skúste sa vybrať na výpravu napríklad do Dobročského pralesu, Pralesu Stužica, do Badínskeho pralesu alebo do pralesu Havešová.

Najvýraznejšie chráneným je Dobročský prales pri Brezne. Od roku 1996 je doň vstup prísne zakázaný. Na jeho hranice sa však dostanete po značenej turistickej značke. Najznámejším stromom v tomto pralese je stará 450-ročná jedľa. Žiaľ, v roku 1965 neodolala náporu silného vetra a dnes už z nej existuje len torzo kmeňa. Pôvodne však dosahovala priemer kmeňa cez 2 metre a výšku 56 metrov.

Dobročský prales Brezno

Dobročský prales, Zdroj: stredoslovaci.sk

Tajomný prales Stužica na východe Slovenska je najväčšou pralesovitou rezerváciou horského typu v Európe. To ste ani len netušili, však? Zasahuje až do susednej Ukrajiny a je zapísaný aj v zozname UNESCO. Táto oblasť je človekom nedotknutá, takže tu nájdete divočinu v jej najkrajšej podobe. Zo severu susedí s Poľskom, z ktorého sa sem niekedy zatúlajú aj obrovský zubor alebo los mokraďový. Prales je dostupný turistickou značkou z obce Nová Sedlica.

Prales struzica

Prales Stužica, Zdroj: forestportal.sk

Amazonsky prales

 

Nový Zéland po slovensky

Fanúšikovia Pána prsteňov a Nového Zélandu viac nemusia cestovať cez pol sveta. To sa vám ale uľavilo, čo? Stačí zájsť na farmu Modrová neďaleko Nového Mesta nad Váhom. Privíta vás dopravnou značkou oznamujúcou, že ste na území Nového Zélandu. A vy im to pomaly aj uveríte. Čakajú tu na vás hospodárske zvieratá chované na Novom Zélande,  klokany, vtáky emu, škótsky dobytok a mnoho ďalšieho. Dokonalú atmosféru ďalekých krajín dotvára maorské osídlenie (Maori - domorodí Novozélanďania) alebo údolie Hobitov s typickými domčekmi aké poznáte z Pána prsteňov. Zážitok garantovaný a to nie len pre deti! :)

Farma Modrova Hobbiton

Zdroj: milujemcestovanie.sk

Hobbiton Novy Zeland

Zdroj: hobbitontours.com

Sahara na Záhorí

Nekonečné piesočné duny, ťavy a karavány sa nám spájajú najmä s romantickou predstavou o Afrike. Odložte opaľovacie krémy a kufre, nikam nejazdite. Stačí sa vybrať na Záhorie, ktoré ukrýva na našu geografickú polohu neobvyklé Šranecké piesky. Krajinu ako zo Sahary hľadajte najmä v okolí obce Lakšárska Nová Ves. Na prvý pohľad vyprahnutá oblasť je domovom viacerých vzácnych živočíchov a rastlín. Možno tu pozorovať napríklad 500 druhov vzácnych motýľov, chránené vtáctvo alebo príbuzného egyptského skarabea - nosorožteka obyčajného. Zaručený recept na fatamorgánu potom hľadajte v miestnej krčme. :) 

Niečo podobné nájdete v Európe už len vo Francúzsku, Holandsku a v Belgicku. Pred výletom si ale dobre skontrolujte, či tu neprebieha vojenské cvičenie. Oblasť je totiž súčasťou vojenského obvodu.

Sranecke piesky Sahara

Zdroj: hiking.sk

Sahara

Stonehenge na Záhorí

Mimozemšťania, Kelti alebo iní stavitelia. Stále presne nevieme, kto postavil legendárni Stonehenge vo Veľkej Británii. Každopádne, rovnakí alebo podobní inžinieri sa "vyšantili" aj u nás, konkrétne v Holíči. Práve tu sa totiž nachádza súbor monumentálnych kultových balvanov s prastarými rytinami. Kamene pochádzajú z najvýchodnejšie položenej megalitickej stavby v strednej Európe. Po náleze pri budovaní sídliska v roku 1988 boli premiestnené za budovu historickej manufaktúry, kde boli symbolicky usporiadané do tvaru slnečných hodín. Sú vďačným objektom pre záhadológov aj historikov, keďže ich história a pôvodný zámer sú pre nás stále veľkou neznámou.

Stonehenge v Holici

Zdroj: dobrodruh.sk

Stonehenge

 

Pammukale v Santovke

Travertínové bazény s termálnou vodou sú v Turecku každoročne cieľom tisícok turistov. Nech sa tam tlačia, my máme svoje Pammukale. V malej obci Santovka, neďaleko Levíc. Miestne kúpalisko Santovka Wellness totiž ponúka bazény v štýle tureckých Pammukale, ktoré sú naplnené geotermálnou vodou. Tá má priaznivé účinky na reumatické ochorenia a srdcovo-cievny systém. Do výbavy kúpaliska patria aj masážne vodopády, sprchy z prírodného kameňa alebo ďalšie sedacie bazény. 

Pammukale v Santovke

Zdroj: slovakiatravel.sk

Pammukale v Turecku

Zdroj: Travel.sk

Plitvické jazerá v obci Beňatina

Gýčovo krásne Plitvické jazerá so zelenou až tyrkysovou vodou zasadené do nádhernej chorvátskej prírody pozná snáď každý. Jedinou nevýhodou však môžu byť početné zástupy turistov. Aj na toto máme riešenie! Namierte si to do malej obce Beňatina na východe Slovenska. Miestne Beňatinské jazero totiž ponúka pohľady ako z Plitvických jazier, no davy turistov tu určite nestretnete. Dokonca sa tu môžete aj okúpať, na čo môžete v Plitvických jazerách zabudnúť. Jazero vzniklo v bývalom travertínovom lome, ktorý zaplavila priezračne čistá spodná voda. V stenách okolo jazera môžete dokonca nájsť drobné skameneliny pravekých morských živočíchov. 

Obec Benatia

Zdroj: krasneslovensko.eu

Plitvicke jazera

 

Slovenský Čínsky múr

Čínsky múr je stavba nepredstaviteľných rozmerov, ktorá mala Čínu pôvodne chrániť pred nájazdmi Mongolov. Stále presne nevieme, čoho sa báli naši predkovia, podobnú stavbu ale máme aj na Slovensku. Žiaľ, dnes ostal z mohutného opevnenia len zemný val, ktorý vyzerá skôr ako kopa kameňov. Meria asi 60 kilometrov a poznáme ho pod viacerými názvami, najmä však Val obrov. Tiahne sa od vrchu Sitno cez Štiavnické vrchy a Dudince až k rieke Ipeľ. Dokonca je možné, že ide o pokračovanie valov vo východnom Maďarsku. Vek tejto stavby je neistý, predpokladá sa však,  že vznikol niekedy v období Veľkej Moravy, alebo dokonca niekedy okolo roku 0. Rovnako ako vek nevieme presne určiť ani dôvod postavenia valu. Historici spomínajú obranu proti nájazdom nepriateľov alebo prevenciu proti povodniam.

Val obrov

Zdroj: zahady.org

velky cinsky mur

 

Ako vidíte, za svetovými pamiatkami a zaujímavosťami naozaj nemusíte cestovať cez pol sveta. V podstate ani nemusíte prekročiť hranice. :) Čo poviete na náš výber? Presvedčili sme vás nikam necestovať a preskúmať naše krásne Slovensko? Prajeme vám veľa nezabudnuteľných výletov! :)

objavte slovensko


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: