9 najkrajších vodopádov Slovenska + špeciálny bonus

Už ste navštívili Niagarské vodopády? Ak nie, ani sa vám nečudujeme. Pre našinca sú totiž dosť od ruky. Čo ak vám ale povieme, že za krásnymi vodopádmi netreba cestovať cez pol sveta? Áno, horské potoky a skalné zrázy u nás vytvorili vyše 200 vodopádov! Vybrali sme pre vás 9 vodopádov, ktorých krása vás očarí. Aj s jedným bonusom na záver. :)

1. Vodopád Skok

Počuli ste o ňom už tisíckrát ale stále ste ho nenavštívili? Tak to by ste mali rýchlo zmeniť! Krajší vodopád by ste totiž v Tatrách našli len ťažko. Výška 30 metrov ho radí medzi najvyššie vodopády v Tatrách, voda padá do doliny z nadmorskej výšky 1 789 m.n.m. Pokojne so sebou zoberte aj deti. K vodopádu totiž vedie pomerne nenáročná turistika zo Štrbského plesa.

2. Obrovský vodopád

Ďalším ľahko dostupným tatranským vodopádom je Obrovský vodopád. Nepatrí síce medzi najvyššie v Tatrách, ako by naznačoval názov, výška 20 metrov je ale viac ako úctyhodná. Nájdete ho v rokline Malého studeného potoka neďaleko Hrebienka. Vedie k nemu nenáročný chodník popri Bilíkovej chate ďalej pokračujúci až na Zamkovského chatu.

3. Šútovský vodopád

Aj Malá Fatra sa môže pochváliť mohutným vodopádom. Voda v ňom prekonáva výšku 38 metrov takže sa jedná o skutočne krásne prírodné divadlo. Na tomto vodopáde je skvelá aj jeho ľahká prístupnosť. Bez problémov tak môžete stáť priamo pod vodopádom, čo sa vám inde tak ľahko nepodarí. 

Zdroj: milujemcestovanie.sk

4. Vodopád Bystré

23 metrový vodopád Bystré tiež nepatrí práve medzi drobcov. Nájdete ho asi 8 kilometrov od Hriňovej, z ktorej sem vedie značený turistický chodník. Okolie vodopádu ponúka okrem krásnych pohľadov aj dávku adrenalínu. Nachádza sa tu totiž niekoľko rebríkov podobne ako v Slovenskom raji. Milovníkov geológie ale aj prírodných nadšencov očaria všadeprítomné sopečné bralá.

5. Vodopády Slovenského raja

Tento zoznam by nebol kompletný bez vodopádov, ktoré ročne obdivujú tisíce aj zahraničných turistov. Áno, v Slovenskom raji je ich toľko, že vybrať jeden je snáď nemožné. Nikde inde na Slovensku nenájdete toľko vodopádov na tak malom území. Zároveň vám vodopády v spolupráci s reťazami a rebríkmi nikde inde neposkytnú toľko adrenalínu ako v Slovenskom raji. Jednoducho nie je dôvod na to, aby ste ich nešli preskúmať. :)

6. Vodopády Studeného potoka

Vodopády Studeného potoka tvorí zložitý systém viacstupňových kaskád na pomerne rozľahlom území. Spolu s vodopádom Skok ich môžeme označiť za najznámejšie tatranské vodopády. Nemalú zásluhu má okrem ich rozmerov aj ľahká dostupnosť. Vybrať sa sem pokojne môžete aj s deťmi čo radí tieto vodopády medzi najviac navštevované miesta v Tatrách. Najznámejšie, najviac navštevované a krásne. Už nie je dôvod, aby ste ich nenavštívili. :)

7. Lúčanský vodopád

Národná prírodná pamiatka Lúčanský vodopád sa nachádza priamo v kúpeľnej obci Lúčky. Ideálny kandidát pre tých, ktorí neholdujú turistike, čo poviete? 12 metrov vysoký kaskádovitý vodopád je okrem svojho umiestnenia výnimočný aj svojim travertínovým základom. Spolu s jazierkom pod vodopádom tvoria fotogenické miesto, ktoré pravidelne obdivujú nielen kúpeľní hostia.

8. Roháčšky vodopád

Výška 20 metrov robí z Roháčskeho vodopádu najvyšší vodopád v Západných Tatrách. Nachádza sa na turistickej značke vedúcej k Roháčskym plesám, s ktorými tvorí jeden prepojený systém. Mohutný vodopád dosahuje prietok vody 500-1200 litrov za sekundu. Zvuk burácajúcej vody v úzkej rokline vás uchváti, verte nám. :)

9. Kmeťov vodopád

Takmer na záver sme si nechali kráľa slovenských vodopádov, 80 metrov vysoký Kmeťov vodopád. Svoje miesto si našiel v Kôprovej doline. Aj napriek svojej výnimočnosti nepatrí medzi hromadne navštevované vodopády, čo je škoda. Ak sa rozhodnete, že si ho nesmiete nechať ujsť, použite turistickú značku z Podbanského alebo z Troch studničiek. 

Zdroj: hiking.sk

Bonus: Kamenný vodopád Šomoška

Výber slovenských vodopádov ukončíme bonusom, aký by ste zrejme nečakali. Nejedná sa totiž o vodopád v pravom zmysle slova. Výnimočný kamenný útvar pri hrade Šomoška však naozaj pripomína vodopád, ktorý akoby zamrzol v čase. Patrí jednoznačne k najzaujímavejším geologickým útvarom na Slovensku. Vznikol pred asi 4 miliónmi rokov náhlym stuhnutím tečúcej lávy. Okrem hradu a kamenného vodopádu tu príroda vytvorila aj kamenné more z balvanov, takže dôvodov na návštevu je naozaj mnoho. :)

Koľko vodopádov z nášho zoznamu ste už stihli navštíviť? Videli by ste v tomto výbere radšej iné vodopády? Napíšte nám vaše tipy do komentárov nech presvedčíme všetkých, že za vodopádmi netreba cestovať cez pol sveta!  :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: