9 dôvodov, pre ktoré si zamilujete Pieniny a okolie

Čo viete o Pieninách? Áno, dá sa tu splavovať Dunajec a okolitá príroda je jednoducho fascinujúca. Ak vám to stačí na to, aby ste sa do Pienin zamilovali, perfektné! Ak ste ale náročnejší, prečítajte si náš blog. Presvedčíme vás, že Pieniny sú oveľa viac ako "len" splav Dunajca. 

Splav Dunajca

Samozrejme, najznámejšou atrakciou Pienin je práve splav Dunajca na typických drevených pltiach. Ak ste tento zážitok nevyskúšali, akoby ste tam ani neboli. :) Splav prechádza 9 kilometrov dlhou tiesňavou, ktorú tvoria strmé skalné bralá.

Červený Kláštor

Kláštor zo 14. storočia je takisto typickou a veľmi známou zaujímavosťou Pienin. Za svoju bohatú históriu zažil kláštor pôvodných mníchov, dobitie husitskými vojskami a niekoľko obliehaní, kvôli ktorým museli mnísi Červený Kláštor opustiť. Znova sa sem vrátili až v 18. storočí. V súčasnosti tu nájdete múzeum, ktoré vás prevedie históriou kláštora a jeho okolia. 

Turistika

Všadeprítomné hory a status národného parku naznačujú, že turisti tu nájdu malý raj. Môžete si vybrať medzi ľahšími alebo ťažšími trasami, pričom značnú časť trás nájdete aj na poľskej strane Pienin. Odporúčame napríklad turistiku na vrchy Tri Koruny alebo Sokolica.

Hrad a skanzen v Starej Ľubovni

Takéto unikátne spojenie skanzenu a hradu nenájdete nikde inde na Slovensku. Pohľad na tieto dve pamiatky vás doslova prenesie do histórie o niekoľko storočí. Hrad pochádza z prelomu 13. a 14 storočia a počas svojej histórie zažil mnoho dôležitých udalostí. Bol častým miestom stretnutí korunovaných hláv, ukrývali sa tu poľské korunovačné klenoty a známym sa stal aj kvôli väzneniu Mórica Beňovského. Skanzen pod hradom tvorí súbor ľudových stavieb prezentujúcich podhradskú dedinku.

 

Múzeum Ždiarsky dom

Ždiar je dedinka známa najmä svojou ľudovou architektúrou a krásnym okolím. Práve tejto architektúre a histórii je venované malé múzeum nachádzajúce sa v typickej ľudovej chalúpke. Takisto sa tu oboznámite so spôsobom života pôvodných Goralov a s goralskou kultúrou.

Zdroj: planetslovakia.sk

Belianska jaskyňa

Belianska jaskyňa je jedinou prístupnou jaskyňou v Národnom parku Vysoké Tatry. Zároveň patrí medzi prvé jaskyne v Európe, do ktorých bolo zavedené elektrické osvetlenie. Vstupné časti jaskyne objavili zlatokopy už v prvej polovici 18. storočia. Najväčšie lákadlá jaskyne uvidíte na trase dlhej približne 1370 metrov, pričom prehliadka trvá asi 70 minút. 

Belianske Tatry

Áno, neďaleko Pienin sa nachádza aj časť Tatier, ktorú mnohí považujú za najkrajšiu. Donedávna neprístupné turistické trasy ponúkajú pohľady na neporušenú tatranskú prírodu. Obľúbené turistické ciele sú napríklad Chata Plesnivec alebo Monkova dolina, v ktorej nájdete aj náučný chodník.

Kúpele a kráter vo Vyšných Ružbachoch

Vyšné Ružbachy je malá dedinka uprostred krásnej prírody. Ukrýva ale naozaj mnoho dôvodov, prečo ju navštíviť. Preslávila sa najmä kúpeľmi, ktoré každoročne navštívia tisícky turistov hľadajúcich nielen relax ale aj blahodárne účinky miestnych minerálnych prameňov. V horúcich letných dňoch oceníte príjemné kúpalisko, ktoré v bazénoch využíva minerálnu liečivú vodu. Skutočným zážitkom je ale kúpanie v prírodnom travertínovom kráteri naplnenom minerálnou vodou. Kráter je svojou veľkosťou unikátom v rámci celej Európy. 

Jarabinský prielom

Jarabinský prielom sa síce nemôže rovnať veľkosťou napríklad so Slovenským rajom, krásou sa mu ale poľahky vyrovná. Prielom má na rôznych miestach odlišnú šírku, v najužšom bode je prielom široký len 3 metre. Okrem toho tu nájdete množstvo zaujímavých skalných útvarov, napríklad skalnaté korytá alebo bralá vysoké 10-20 metrov. Pre svoj výnimočný charakter a čistotu okolitej prírody patrí Jarabinský prielom medzi chránené prírodné pamiatky. Nájdete ho neďaleko obce Jarabina. 

Už kupujete pobyt v Pieninách? Mali by ste! Na tento kút Slovenska, ako vidíte, môžeme byť totiž právom hrdí. Ak sa do Pienin skutočne chystáte, prajeme krásne zážitky! :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: