Bratislava
Sledujte prevádzku a upozorníme Vás na novú ponuku
Táto ponuka sa už minula, ale našli sme pre vás ideálnu náhradu:
Len 7,64 € za sushi set mix pre 2 osoby v hodnote 19,10 €!
Kupón si môžete kedykoľvek zameniť za kredit. Zistiť viac
Ochutnajte naše týždenné menu a využite zľavu 10% z ceny objednávky pri on line objednávke deň vopred alebo osobnom odbere. Zľavu nie je možné skombinovať s akciovým mix setom pre 2 osoby.
Bohatá história tradičného japonského sushi sa začala písať pred viac ako 1000 rokmi. Prvé zmienky o jeho rozšírení pochádzajú zo 7. storočia, kedy bola pod vplyvom budhizmu v Ázii zakázaná konzumácia mäsa s výnimkou rýb. Jeho dnešná podoba bola vytvorená v oblasti Edo (Tokyo) na prelome 18. a 19. storočia. Začiatok prípravy sushi je spájaný aj s možným spôsobom uskladnenia, resp. konzervovania rýb. Očistené čerstvé ryby boli naložené medzi vrstvy soli a zaťažené kameňmi. Po niekoľkých týždňoch boli kamene odstránené a nahradené iným, ľahším závažím. Po niekoľkých týždňoch „zrenia“ bola ryba konzumovateľná. Moderná história sushi, ako ho poznáme v dnešnej podobe bola vytvorená na prelome 18. a 19. storočia v oblasti dnešného Tokya. Odvtedy sa veľdielo sushi stalo najočarujúcejšou (na pohľad vynikajúcou) a najtrvácnejšou súčasťou svetovej kuchyne.Konzumácia kyslej ryže – sushi – sa, predovšetkým svojmu reprezentatívnemu charakteru a blahodarným účinkom na ľudské zdravie, veľmi rýchle rozširuje.
PRÍPRAVA
Základné sushi je pripravované z ryže, surových rýb, kreviet, sépií, chobotníc, zeleniny, morských rias nori a húb shitake. Jeho konzumácia zaisťuje bohatý prísun mastných kyselín, jódu, proteínov a minerálov. Dôležitým doplnkom je sójová omáčka, wasabi (koreň chrenu pestovaný v horách) a marinovaný zázvor. V modernom ponímaní sushi sú však chuťové variácie takmer neobmedzené – používa sa kuracie mäso, údená šunka, vajcia (vaječná omeleta),... V neposlednom rade aj čerstvé ovocie na prípravu dezertov.Pri príprave sushi jedôležitým faktorom čerstvosť a kvalita surovín, z ktorých je pripravované.Okrem výživovej hodnoty je pri sushi často oceňovaná aj vizuálna podoba, prirovnávaná k originálnemu umeleckému dielu – gastronomickému skvostu.Napriek tomu, ako jednoducho vyzerá výsledok, príprava sushi je považovaná za majstrovské umenie – vyžaduje obrovskú profesionalitu a zručnosť.
Majú najjednoduchší a najtypickejší sushi tvar – ryža v tvare valčeka zakrytá kúskom ryby, avokáda alebo vaječnej omelety zospodu tenko potretej wasabi pastou.
Názov dostali podľa bambusovej rohožky makisu. Rozlišujeme: Hoso maki - do nori listu a ryže sa väčšinou plní iba jedna prísada
Futo maki - pri „tučných“ futo maki rolkách sa používa na plnenie (okrem ryže) 3 – 5 surovín
Ura maki - nazývané aj „inside-out-roll“ sú na rozdiel od predchádzajúcich vyrábané zvinutím listu do ryže
Sushi priamo do ruky – nori list sa zvinie do kornútika a voľne sa naplní ryžou. Na vrch sa podľa želania pridávajú ostatné prísady.
Názov dostali po loptách zhotovených z vlnených zvyškov, ktorými sa hrajú japonské deti. Ryža spolu s ostatnými surovinami sa pomocou fólie zvinie do okrúhlych guličiek.
Vyrábané v štvorcovej škatuli, kde sa položí ryba a na ňu sa navrství ryža, ktorá sa postláča doštičkou na celistvý blok. Servírujeme vyklopené a rozrezané na menšie kúsky rôznych tvarov.
Tradícia tohto sushi siaha do 16. storočia, kedy si túto úpravu obľúbili Samurajovia. Pripravuje sa zo surovej krájanej ryby, ktorá sa namáča do zmesi sójovej omáčky a wasabi. Prílohou je marinovaný zázvor a jemne krájaná čerstvá zelenina.
Najjednoduchšie sushi. Miska sa naplní ryžou a na ňu sú jednoducho uložené ostatné suroviny.
Názov je odvodený od bojovej lodi. Základom je nigiri valček ovinutý nori riasami zlepenými niekoľkými zrnkami ryže. Obal zabezpečuje možnosť plnenia jemnými krémovými alebo mäkkými plnkami, ako sú kaviár, alebo rôzne omáčky, ktoré nepadnú cez „palubu“.
Objavujte a vychutnajte si s nami tajomný svet chutí sushi.