Zakopané: Tieto atrakcie musíte zažiť u našich poľských susedov

Mestečko Zakopané, ktoré leží hneď za hranicami Slovenska, je centrom goralskej kultúry. Býva tiež označované ako „zimné hlavné mesto Poľska“. Je obľúbenou destináciou pre horolezectvo, lyžovanie a turistiku, no nájdu si tam výnimočné atrakcie aj milovníci gastro zážitkov či kuriozít. Navštívte magické mestečko, ktoré je synonymom turizmu.

Turistické stredisko v lete aj v zime

Zakopané je najväčším mestom v bezprostrednej blízkosti Tatier. Môže sa pochváliť významným postavením medzi turistickými strediskami v Poľsku s množstvom atrakcií zameraných na dokonalé vychutnanie si Poľských Tatier. A to po celý rok, nielen v zime. Mnoho obyvateľov Oravy či Spiša si tu zvykne odbehnúť na nákupy, nasať atmosférou alebo zamaškrtiť si na tradičných poľských pochúťkach.   

Krupówki – Najobľúbenejšia ulica Zakopaného

Krupówki – Najobľúbenejšia ulica Zakopaného

Chcete sa presunúť do magického sveta? Ak áno, musíte navštíviť hlavnú ulicu Zakopaného. Ulica je dlhá iba 300 metrov, ale nájdete na nej historické krčmičky, luxusné butiky aj zaujímavý mix nákupných možností a pôvodnej architektúry. Krupówki môžeme prirovnať k viedenskej Mariahilfer Strasse. Je nádherná najmä počas vianočných sviatkov, keď je plná svetielok a ozdôb. 

Dom hore nohami – Kuriozita iba pre odvážnych

Dom hore nohami
Obrázok: zakopane.pl

Dom do góry nogami je zaujímavá atrakcia, v ktorej si za 22 zlotých na hodinu môžete urobiť unikátne fotky. Pozor, ak ste citlivý na zmeny polohy, môžete si navodiť bolesť hlavy. Naklonená rovina podlahy a zariadenie, ktoré vytvárajú silné optické klamy nie sú po niekoľkých minútach veľmi príjemné, ale je to skvelý zážitok. Budete o ňom môcť rozprávať svojim blízkym.

Múzeum oštiepkov

tipy na vylet zakopane Múzeum oštiepkov
Onrázok: muzeumoscypka.pl

Múzeum oštiepkov je ukážkou lásky k syrom. Je to miesto, kde môže každý objaviť tajomstvá legendárneho ovčieho syra. Podľa odborníkov je Oscypek najznámejší poľský regionálny produkt v Poľsku aj vo svete. Na jeho ochranu sa horali rozhodli informovať o regionálnej produkcii EÚ. Vďaka tomu je jeho tvar právne chránený a výroba sa musí uskutočniť v súlade so zavedenou receptúrou. Návštevníci tohto múzea sa aktívne podieľajú na výrobe oštiepkov a učia sa o tradičnom pastierskom vybavení. Každý účastník dostane formičku, do ktorej vloží zmes a vyrobí si originálny suvenír.

Snežný labyrint

Snežný labyrint v Zakopanom tip na vylet
Obrázok: discoverzakopane.com

Chcete sa stratiť v neuveriteľne magickom prostredí? Počas zimných mesiacov nevynechajte Snežný labyrint v Zakopanom. Ide o každoročne najväčší labyrint tohto druhu na svete. Minulý rok predstavovala jeho rozloha viac ako desať tenisových kurtov. Budovanie tejto zimnej ríše plnej divov trvalo približne mesiac. Do práce sa zapojilo 50 pracovníkov a bolo použitých viac ako 60 000 ľadových blokov. Ľadová stavba je obohatená aj o snehový hrad. Už ho iba navštíviť a dúfať, že sa z neho dostanete von rovnako šťastne, ako Teseus z toho Minotaurovho.

Zakopané ponúka aj zábavu na horách

Zakopané sa oplatí navštíviť nielen ako mesto. Ak ste vášniví turisti, máte si z čoho vyberať. V okolí je viac ako 40 trás naprieč horskou krajinou. Náročnosť trás je rôzna. Či už ste začiatočník, ktorý začína objavovať krásy turistiky alebo pokročilý turista, hľadajúci náročné výstupy, prídete si na svoje.

Morské oko - najväčšie pleso v Tatrách

Morské oko turistika zakopane

Jazero je ukryté medzi horskými štítmi, v nadmorskej výške takmer 1 400 metrov. Morskie oko je najväčšie pleso v  Tatrách  a cesta k nemu  je najnavštevovanejším turistickým chodníkom v Poľsku. Pleso sa môže pochváliť hĺbkou 51 metrov a tyrkysovou modrou vodou. K jazeru vedie 10 km pešia túra, na konci ktorej si vychutnáte unikátne výhľady. Je to najvyššie položené miesto v poľských Tatrách, ku ktorému vedie asfaltová cesta. Jazero je teda ľahko dostupné aj pre rodiny s kočíkmi. Cyklisti sem ale majú prístup zakázaní. Ak sa nemôžete pochváliť dobrou kondíciou alebo vám to zdravotný stav nedovoľuje, nechajte sa odviezť konským záprahom. Legenda hovorí, že Morské Oko bolo spojené tunelom s morom. Toto jazero je východzím bodom a jediná cesta na Rysy z poľskej strany. Ak si teda trúfate, môžete sa vydať aj tam.  

Vedeli ste, že...?
Názov Morské oko nahradil pôvodný názov Rybie pleso. Tento pôvodný názov vznikol vďaka prirodzenému výskytu rýb v jazere, čo nie je v jazerách tohto typu štandardné.

Rysy – najvyšší vrch Poľska

rysy turistika zakopane

Výstup na Rysy môžete zažiť aj u našich severných susedov. Od nás sú síce dostupnejšie, no jeho vrchol je už za slovenskou hranicou. Rysy sa týčia vo výške 2 499 metrov nad morom nad Morským okom. Pred výstupom je potrebné zaplatiť vstup do národného parku z poľskej strany, ktorý stojí 5 zlotých alebo 2 eurá. Túra na Rysy z poľskej strany začína na parkovisku v Lysej Poľane. Už od skorého rána na ňom narazíte na množstvo turistov. Samotný výstup trvá približne 6 hodín. Pripravte sa na strmé stúpanie aj reťaze. Keď budete prechádzať okolo Morského oka, na smerovníku uvidíte ďalšiu zastávku, Čierne pleso alebo Czarny staw pod Rysmi. Cestu k Čiernemu plesu lemuje vodopád a ponúka krásne výhľady na Morské oko z výšky. Na vrchol sa budete štverať ešte zhruba 3 hodiny po reťatiach. Nenechajte sa odradiť náročnosťou. Výhľad z Rysov bude určite stáť za to.

Gubałówka

Gubałówka turistika zakopane

Vrch Gubalówka je jedno z najpopulárnejších miest v Zakopanom. Ponúka výhľad nielen na mesto, ale aj na Tatry. Na vrchol môžete ísť pešo alebo sa nechať vyviesť sedačkovou lanovkou priamo z centra Zakopaného. Na Gubalówku môžete ísť na otočku, no odporúčame si tam vychutnať príjemnú večeru. Mesto bolo už v roku 1 938 spojené s vrcholom Gubałówka modernou pozemnou lanovkou. Tá je dlhá 1 298 metrov a rozdiel v nadmorskej výške je asi 300 metrov. Na prepravu turistov sa používajú dva vozne, ktoré sa navzájom míňajú uprostred trasy. Po modernizácii zariadenia môže lanovka za hodinu odviezť až 2 000 osôb. V hlavnej sezóne, od 20. júna do 30. septembra, stojí bežný lístok na pozemnú lanovku do Gubałówky 18 zlotých jednosmerne a 24 zlotých spiatočne.

Gastro zážitky plné chuti

poslka kuchyna zakopane gastro restauracie

Nedáte dopustiť na skvelé jedlo? V celom Zakopanom narazíte na každom kroku na stánok so serkami z grilu, zapiekankami, gofri palacinkami, vareným vínom a ďalšími mňamkami. Z poľskej gastro scény sa oplatí vyskúšať aj zemiakové placky s gulášom, pravú goralskú kapustnicu, tradičný poľský bigos a samozrejme pierogy. Dobrú chuť! 😊

Prečítajte si aj: Poľské jedlá, ktoré odporúčame ochutnať na výlete u našich susedov

Pozrieť výhodné pobyty v Poľsku

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: