Vyskúšali sme: Saunové seansy v Chocholowskych Termach

Jeseň je ideálny čas na návštevu a testovanie wellness všetkého druhu. Či už navštívite aquapark, wellness hotel alebo penzión, je neuveriteľne príjemné sedieť v teplučkej vírivke s tlmeným svetlom a pozerať sa von na chladný sychravý deň, vyhrievať sa v horúcej saune a oddychovať na pohodlnom lehátku, keď vás uspáva bubnovanie dažďa na streche. Mne sa vtedy aj ten najškaredší, upršaný, studený deň zdá byť veľmi romantický a jeseň pre mňa dostáva novú príchuť.

Pozrieť pobyty v Poľsku

Keďže na Slovensku sme už čo-to pochodili, vybrali sme sa tentokrát k našim severným susedom. Maličká tradičná dedinka Chocholów je hneď za slovensko – poľskými hranicami, prejdete poslednou slovenskou dedinou Suchá Hora, zídete dole kopcom a ste tam. Nás vítala hmla a smiali sme sa, že ešte aj dnes by sa tu kone pašovali ľavou-zadnou :) Na prvej väčšej križovatke sa dáte doprava a po pár metroch dorazíte k najväčšiemu aquaparku s liečivou vodou v okolí. Chochołowskie Termy určite neminiete, je pred nimi obrovské parkovisko, kde môžete parkovať zdarma.

Prvá návšteva - užitočné informácie

Ak máte kupón zo ZľavaDňa, stačí ho ukázať v kase. Vydajú vám hodinky a povedia, akej farby máte skrinku. Môžete si tu dokúpiť aj prípadné služby navyše. Keď ste všetko vybavili, môžete rovno prejsť cez turnikety. Majte po ruke šlapky, lebo do šatní už musíte vojsť prezutí. Značenie nie je úplne ideálne, ale farby poznáme všetci, tak len hľadajte farbu skriniek, akú vám povedali pri pokladni ;-) Keď ju nájdete, priložte hodinky k jednej z čítačiek umiestnených medzi skrinkami a tá vám ukáže presné číslo a zároveň skrinku otvorí. Hotovo, tú najnáročnejšiu časť máte za sebou. Keď sa prezlečiete, sledujte šípky k bazénom alebo ľudí, nám sa to osvedčilo viac, rýchlejšie sme sa dostali, kam sme chceli. Východ zo šatní je cez dámske a pánske sprchy, tak si dajte pozor, do ktorých vbehnete :D Ešte jedna drobnosť, choďte opatrne, ak sú podlahy príliš mokré, dosť sa na nich šmýka.

Bazénový svet

Ak ste toto všetko úspešne absolvovali, čaká vás kopec vodných zážitkov. Keď sme vošli do bazénového sveta, prekvapilo nás množstvo bazénov na dvoch poschodiach:  8 menších víriviek s termálnou vodou, 1 menší plavecký bazén, 3 rekreačné bazény s masážnymi lehátkami alebo sedačkami, 1 bazén pre maličké deti, 1 bazén pre väčšie deti so šmýkačkou, 2 vonkajšie bazény s rôznymi atrakciami, liečivé bazény so sírnym alebo soľným kúpeľom.

Najväčší pokoj sme našli práve v liečivých bazénoch, kde sme si podriemkali a dúfali, že všetky blahodarné účinky tejto minerálnej vody sa na nás prejavia. A keďže ešte nepatríme do starého železa, po chvíľke odpočinku nás zlákali vonkajšie bazény so super sopkovým gejzírom, lezeckou sieťou, bazénikmi s vlnami a divokou riekou. Vybláznili sme sa tam a užili si totálne tajomnú atmosféru. Keďže sme tu boli až večer po zotmení, z horúcej vody sa parilo a my sme vlastne plávali v hmle.

Saunový svet a seansy

Do Chocholowských Teriem sme ale prišli za niečím úplne iným... Prišli sme vyskúšať saunové seansy, ktoré u nás ešte nie sú také bežné. Ak saunovanie veľmi neobľubujete, nevadí, tento wellness je taký veľký, že si určite nájdete to svoje pravé orechové na oddych. No ak sauny milujete tak ako my, juchú, máte sa na čo tešiť.

Moja prvá výzva bolo vôbec sa sem dostať :) Saunový svet je na druhom poschodí a musíte doňho prejsť ponad bazény po sklenenom moste. Ja som to zvládla len s pomocou manžela a so smrťou v očiach, ale väčšina ľudí si to vychutnávala a užívala. Mne sa najviac páčila soľná jaskyňa s polohovateľnými lehátkami, sauna s celou presklenou stenou, odkiaľ je za svetla nádherný výhľad a vonkajší ochladzovací bazén s vnútorným podsvietením. Moja polovička bola unesená z ľadovej komory, kde bolo -7°C, reálny sneh a ľad a ja som mu kývala len spoza dverí, keby sa náhodou v tej chladničke zasekol :D Tvrdil mi, že tam je taká suchá zima, že mu naozaj nahému zima nebola. A obaja sme sa zhodli na našej TOPke – jalovcovej (borievkovej) suchej saune, kde to voňalo ako v lese a vyzeralo ako v rozprávke.

Ak ste ešte nezažili saunovú noc, určite ju choďte vyskúšať. Organizátori si vás pekne posadia do fínskej sauny a začína 15-minútová šou, kedy saunový majster používa rôzne nástroje na vírenie teplého vzduchu (uteráky, vejáre a pod.), kropí vás vodou, "hicuje" celý priestor a ak ste si vybrali tematický večer, užijete si aj trošku divadla – tanec, predstavenie, hudbu, kostýmy. Potiť sa budete určite, horúco vám bude na nevydržanie, ale verte mi, vydržíte až do konca, bude sa vám to páčiť a potom sa schladíte pod holým nebom. Medzi saunovaním sa môžete občerstviť v bare alebo si podriemkať v niektorej z oddychových zón.


Kúpiť vstup

 

Ak nie ste až tak „saunovo znalí“, tu je pár odporúčaní:

• pred saunami sa vyzúva

• vezmite si aj svoj vlastný uterák alebo župan, v suchých saunách sa nahé telo nemôže dotýkať  sedačiek, musíte mať niečo aj pod nohami

• do parných sáun musíte ísť úplne nahí, sedačku si pred sadnutím osprchujte

• plavky nechajte zamknuté v skrinke ;-)

Prečítajte si aj: Desatoro saunára alebo ako si nespraviť hanbu vo wellness centre

Ak neobľubujete aquaparky s množstvom ľudí, zvoľte radšej celodenný výlet počas pracovného týždňa, ale toto výnimočné termálne zariadenie sa oplatí vyskúšať.

Pozrieť pobyty v Poľsku

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Testujeme: