Desatoro saunára alebo ako si nespraviť hanbu vo wellness centre

Kvalitný oddych. Všetci ho milujeme, a aj preto si pri výbere pobytov väčšina z nás vyberie, tie ktoré zahŕňajú relax vo wellness. Nie každý však vie, ako sa vo wellness centre správať a ako sa správne saunovať. Ak náhodou patríte do tejto skupiny alebo vás zaujíma, či to robíte správne, čítajte ďalej.

Pozrieť Wellness & Sauny

1. Vaše telo musí byť oddýchnuté

Pred plánovaným pobytom v saune sa vyhnite konzumácii ťažkých jedál, či alkoholu. Vhodné je zjesť len niečo ľahké najneskôr hodinu pred saunovaním, ideálne však aj 2 hodiny. Taktiež sa neodporúča namáhavé cvičenie pred, alebo po saunovaní. Pobyt v saune totiž telo vyčerpáva.

2. Pred saunovaním sa dôkladne umyte a osušte

Je dôležité sa umyť poriadne – mydlom, alebo inými prostriedkami. Nejde pri tom iba o hygienické dôvody, ktoré sú samozrejme dôležité tiež. Kvalitné umytie uvoľní póry na pokožke, ktorá tak vie efektívnejšie vylúčiť pot z vášho tela. Rovnako dôležité je aj utretie sa uterákom.

3. Do sauny sa vstupuje bez plaviek iba s plachtou

V saune by ste na sebe nemali mať nič okrem plachty. Keď sa nachádzate v saune musíte si rozprestrieť popod celé vaše telo plachtu. Vo väčšine wellness centier dostanete veľkú a malú plachtu. Malú na zahalenie a veľkú na to, aby ste si na ňu ľahli, alebo sadli.

4. V saune striedajte sedenie s ležaním

Pri prvom saunovaní si sadnite na najnižší stupeň. Telo sa totiž potrebuje prispôsobiť teplu. Postupne prejdite do polohy ležmo, čo je ideálna poloha. Pred odchodom zo sauny sa posaďte aspoň na pol minúty, aby ste zabránili prípadnej nevoľnosti. S každým ďalším cyklom sa posúvajte na vyšší stupeň, kde je teplota vyššia.

5. Po každom saunovaní sa osprchujte

Tak ako sme spomínali v druhom bode, sprchovanie je neoddeliteľnou súčasťou saunovania. Iba čistá pokožka môže efektívne vylučovať pot. Okrem toho je tu opäť aj hygiena. Asi by ste si ani vy nechceli ľahnúť do prepoteného lôžka na relaxáciu. Sprcha je nutná po každej návšteve sauny.

6. Ochlaďte sa

Schladenie tela je rovnako dôležité, ako saunovanie. Proces zohrievania a následného schladenia posilňuje váš imunitný systém a zvyšuje pozitívny efekt zo saunovania. Začínajte od nôh smerom k hlave. Neodporúča sa liať studená voda na rozhorúčenú hlavu. Pred tým, ako skočíte do ochladzovacieho bazéna, osprchujte sa. Ak sa vo wellness centre nachádza kaďa zo studenou vodou, môžete ju použiť aj pred sprchovaním.

7. Oddychujte v relaxačnej miestnosti - tepidáriu

Aj oddych je nevyhnutnou súčasťou saunovania. Odporúča sa 15 – 20 minútové ležanie na relaxačných ležadlách po každom pobyte v saune. Následne môžete cyklus v saune opäť zopakovať. Nikdy nestriedajte sauny bez prestávky s oddychom.

8. Opakujte 10 – 20 minútové cykly

Odporúčaný čas strávený v saune je často napísaný pri vstupe do konkrétneho typu sauny. Ak to tak nie je, odporúča sa saunovanie v 10 – 20 minútových intervaloch. Nepodceňujte však účinky sauny. Radšej zopakujte viacero kratších cyklov a v prípade, že sa necítite dobre, opustite saunu aj pred týmto časovým limitom. Ak máte zdravotné problémy, poraďte sa o účinkoch jednotlivých druhov sáun s doktorom.

9. Buďte ohľaduplní k ostatným

Saunovanie je o relaxovaní a regenerácií, rešpektujte preto ostatných. V saune buďte ticho, nerozprávajte sa. Taktiež sa snažte zaberať len potrebné miesto, aby sa do sauny zmestili aj iní. To isté platí aj o tepidáriu – je to miesto určené na oddych po saunovaní na určitú dobu. Nezaberajte preto miesto na hodinu, nečítajte tu knihy, či časopisy. Uvoľnite ho pre ďalších saunujúcich.

10. Dodržujte pitný režim

Počas celého pobytu vo wellness centre nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín. Vaše telo počas pobytu v saune vylúči nadmerné množstvo tekutín a preto musíte tento výpadok nahradiť. Odporúča sa čistá voda, prípadne ovocie s vysokým obsahom vody. Pite veľa po každom cykle, patrí to k očisťovaniu organizmu.

Bonus: Nezabudnite využiť aj iné procedúry

Po saune je telo prirodzene uvoľnené a zrelaxované. Je to stav vhodný na ďalšie doplnkové procedúry, ako masáže či zábaly. Vybrané procedúry však konzultujte z odborníkom, prípadne doktorom, pretože nie všetky sú vhodné po pobyte v saune.

Tak a teraz už viete, ako sa správať v saune. Najvyšší čas kúpiť si nejaký pobyt s wellness balíčkom, prípadne jednofázový vstup do wellness centra :)

Pozrieť Wellness & Sauny

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie ZľavaDňa radí: