Veľké Nízke Tatry 2. časť: Demänovská dolina

Ak ste čítali prvú časť blogu o Nízkych Tatrách viete, že sa na južnej strane Nízkych Tatier rozprestiera región, kde na mnohých miestach líšky dávajú dobrú noc, slovenčina je tu čistejšia ako ranná rosa a dovolenkári tu nájdu najmä pokoj v krásnej prírode. V druhej časti prinášame všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste sa rozhodli dovolenkovať na severnej strane Nízkych Tatier, konkrétne v Demänovskej doline.

Demänovská dolina je najväčšie a najviac navštevované turistické stredisko v Nízkych Tatrách. Keď sem raz prídete, nemusíte niekoľko dní odísť a nuda vás nezastihne ani na sekundu. Práve preto prinášame blog venujúci sa konkrétne tejto lokalite. Aké sú teda jej najväčšie tromfy?

Zdroj: hiking.sk

Príroda

Nízke Tatry vás svojou prírodou očaria v celej svojej dĺžke, takže aj ich severná strana prinesie milovníkom krásnych scenérii presne to, čo hľadajú. Siná, Sedlo Machnatô alebo majestátni Ďumbier s Chopkom sú len niektoré z mnohých cieľov, ktoré by ste na turistike rozhodne nemali vynechať. Očakávať môžete vôňu lesa, na ktorú si veľmi rýchlo zvyknete, krásne výhľady a kvalitné značenie chodníkov. Ak poznáte farby, nemali by ste mať žiadny problém vrátiť sa večer z turistiky na izbu. :) Krásu tu ale nehľadajte len nad zemou. V Demänovskej doline nájdete hneď dve jaskyne: Demänovskú ľadovú jaskyňu a Demänovskú jaskyňu slobody. Miestna ľadová jaskyňa je jedna z dvoch svojho druhu na Slovensku, celková dĺžka jej chodieb je 2,5 kilometra a vás čaká 850 metrov dlhá sprístupnená trasa. Demänovská jaskyňa slobody je výnimočná svojou kvapľovou výzdobou, ktorá ju radí medzi najkrajšie jaskyne v Európe. Pripravte sa na dlhší pobyt pod zemou, prehliadkové trasy majú totiž buď 2150 alebo 1150 metrov. 

Zdroj: ssj.sk

Zdroj: tale8.webnode.sk

Vedeli ste, že? Demänovská jaskyňa je jednou z prvých známych jaskýň na svete. Prvé doložené zmienky o tejto jaskyni sú až z roku 1299.

 

Relax a zábava

Prírodné krásy ale nebudú to jediné, čomu sa budete venovať počas pobytu v Demänovskej doline. K dovolenke predsa patrí skvelý relax a zábava! Práve vynikajúcu zábavu pre všetky vekové kategórie nájdete napríklad na bobovej dráhe v Pavčinej Lehote. Najväčším nebezpečenstvom je tu vysoká miera návykovosti. :) Adrenalín v kombinácii so zábavou ponúka aj Tarzánia, kde sa ocitnete vysoko v stromoch. Pre niekoho môže byť výborným relaxom aj posedenie pri dobrej káve, najmä ak je to vo výnimočnej kaviarni. Do kaviarne a reštaurácie v hoteli Rotunda na Chopku vás odvezie lanovka a ku káve alebo jedlu tu servírujú aj nádherné výhľady, takže všetko tu chutí ešte lepšie! Koľkokrát do roka si predsa vychutnávate kávu vo výške 2004 metrov nad morom? :)

Zdroj: old.visitliptov.sk

Zdroj: skkongres.sk

Vedeli ste, že? Hotel Rotunda na Chopku (nadmorská výška 2004 m.n.m.) je oficiálne najvyššie položeným hotelom v strednej Európe.

Spomenuli sme prírodné krásy a zábavu, k receptu na dokonalú dovolenku nám teda chýba už len leňošenie vo wellness. Keďže Demänovská dolina je plná hotelov a penziónov, ktoré ponúkajú wellness nielen ubytovaným hosťom, ani tento druh relaxu vás, našťastie, neobíde. Užívať si tak môžete vírivky, sauny, bazény, masážne vane a iné wellness vychytávky, mnohé s drinkom v ruke. To je predstava, čo poviete? :) V rámci wellness centra ponúkajú niektoré hotely aj masáže, určite preto nevynechajte ani túto možnosť. Zájdite napríklad do Grand Hotela Jasná, Hotela Hilson alebo Wellness Hotel Repiská

 

Lyžovačka

Lyžovačka si v blogu o Demänovskej doline právom zaslúžila osobitný odsek. Nachádza sa tu jedno z najlepších lyžiarskych stredísk na Slovensku, ktoré dosahuje dokonca svetovú úroveň - lyžiarske stredisko Jasná Nízke Tatry. Masív Nízkych Tatier využíva najlepšie ako sa len dá. Z Chopku môžete zlyžovať na sever ale aj na juh, čím sa pre vás ponúka až 49 kilometrov perfektne upravených zjazdoviek. Samozrejmosťou je kabínková lanovka, kde budete sedieť pekne v teple očakávajúc prvý kontakt so zjazdovkou. Lyžovačka je tu pánom až 5 mesiacov v roku vďaka 30 kilometrom zasnežovacieho systému. Užijú si tu deti, dospelí ale aj najnáročnejší lyžiari, ktorým odporúčame niektorú z freeridových zón. V lete sa tu lyžovať síce nebudete, ale je fajn to vedieť :)

Zdroj: jasna.sk

A to, dámy a páni, je len Demänovská dolina. V osobitnom blogu Vám prinášame najlepšie inšpirácie na pobyt na Liptove, ktorý je rovnako nabitý aktivitami a zaujímavosťami a takisto láka aj na krásy Nízkych Tatier. Vybrali ste si?

Zaujalo vás viac Horehronie alebo turisticky rušnejšia Demänovská dolina? Dajte nám vedieť! :) Ak vás oslovila práve Demänovská dolina, z našej ponuky pobytov v tejto lokalite si určite vyberiete. :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: