Tataratatatataaa - ako si užiť zákonnú tatarakovú dovolenku

Bol tu s nami stále, milovaný gurmánmi, zaznávaný hygienikmi. No dočkal sa aj on svojej oficiálnej zákonnej dovolenky. Dámy a páni, tatarák už nie je podpultovka, je totiž zo zákona dovolený.

Pár faktov na úvod: od 1.6. má tatarský biftek a ešte zopár tepelne nespracovaných jedál požehnanie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Aby sme boli presní: "Prevádzky spoločného stravovania, ako sú napr. reštaurácie, môžu od 1. júna 2017 pripravovať pokrmy z tepelne nespracovaného alebo čiastočne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov. Patrí tam aj tzv. tatársky biftek. Do takýchto pokrmov je možné pridávať surové slepačie vajcia. Vajcia však musia byť len z registrovaných a kontrolovaných chovov, pri príprave z nich je potrebné dodržiavať zásady čerstvosti vajec a hygieny pri príprave pokrmu."  Koniec citácie a oficiálností. Poďme sa pozrieť, odkiaľ ten tatarák vlastne prišiel, ako spoznať ten pravý a kde si ho dať.

Mongoli vs. Francúzi

Legendy hovoria, že to boli práve Mongoli (Tatari), ktorí pri svojich výpadoch nemali veľmi čas na prípravu jedla. Preto si mäso ukladali pod sedlo na koni. Počas nájazdov sa mäso poriadne naklepalo a nasolilo (áno, áno, z potu koňa). Následne postačilo pridať cibuľku, vajce a tatarák bol na svete. V skutočnosti však tatarák vznikol vo Francúzsku, kde mu dali potrebnú gráciu vďaka kaparám, tatarskej omáčke, petržlenu a nakladaným uhorkám. V tejto pôvodnej receptúre si ho môžete na určitých miestach vo Francúzsku objednať dodnes. Je len na vás, ktorá verzia o zrodení lahôdky zo surového mäsa sa vám pozdáva.

Krátke pojednanie o tataráku

Najklasickejšia verzia tataráku je z hovädzieho mäsa, presnejšie hovädzej sviečkovice. No kuchári sa tak roztatárili pri jeho kreáciách, že si môžete pochutnať aj na lososovom, tuniakovom tataráku či na jeho vegetariánskych verziách. Počuli ste napríklad o cuketovom tataráku? Tatarský biftek si môžete objednať vopred namiešaný, alebo dostanete suroviny na servírovacej doštičke, kde si ich zmiešate sami podľa ľubovôle. K tataráku neodmysliteľne patria hrianky, mastné alebo suché. A pohár piva :) 

Podľa novely tatarákovej vyhlášky musia reštaurácie nahlásiť vopred na príslušné úrady, že plánujú tatarák a iné jedlá z nespracovaného surového mäsa podávať. Navyše musia v jedálnom lístku jasne označiť, kto nemôže tieto jedlá konzumovať. Ak nájdete takúto formulku: ,,Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou, “ môžete si byť istý, že reštaurácia to s kvalitou aj prípravou tataráku myslí vážne.

Kam na tatarák?

V meste sú desiatky reštaurácií, ktoré podávajú tatarák. Vieme, že v lete sa na surové mäso mnohí pozerajú cez prsty. No ak máte svoju tatarákovú stálicu medzi reštauráciami, poznáte kvalitu podávaného mäsa, nebojte sa. Reštaurácie si teraz, viac ako inokedy doposiaľ, dávajú pozor na jeho prípravu a servírovanie. Veď platí zákonná tataráková dovolenka - tak si ho dovoľte zjesť aj vy :)

 

U nás nájdete tatarák napríklad tu: 

Wolker restaurant a jej 300 gramov tatarského bifteku

 

 

Tatarák od pána Jajcaja v reštaurácii Element

 

 

XXL tatarák v Parlament Restaurant

 

Dobrú chuť!

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Miroslava Ondrušová

Content marketing specialist, ZľavaDňa

Mirka sa venuje textom, písaniu a vytváraniu obsahových kampaní pre ZľavaDňa. Cez príbehy a opisy približuje zákazníkom produkty aj služby a venuje sa aj písaniu blogov. Miluje varenie a všetko súvisiace s gastronómiou. Takisto sa snaží čo najviac cestovať, čítať a pozerať :)

Ďalšie články z kategórie Gastronómia: