10 bezplatných nástrojov, ktoré pomôžu vášmu biznisu

Každý majiteľ či prevádzkar sa musí vysporiadať s množstvom úkonov od riadenia ľudí, cez marketing, až po analýzy predaja. To samozrejme platí aj pre veľké firmy, avšak tie majú väčšinou dosť zdrojov a ľudského kapitálu na zvládanie týchto úloh. Našťastie, na internete nájdete množstvo bezplatných a veľmi užitočných nástrojov, ktoré zjednodušia vaše podnikanie.

Marketing

Základom dobrého marketingu je databáza kontaktov a dobrý obsah. Na internete nájdete množstvo nástrojov, ktoré vám s tým pomôžu.

1. MailChimp - krásne newslettre

Ak nemáte peniaze na grafika, ktorý vám bude pripravovať profesionálne vyzerajúce newslettre, vyskúšajte MailChimp. Prácu s ním sa naučí v podstate ktokoľvek, hoci to zo začiatku nemusí byť ľahké. Odmenou vám však budú pekné newslettre.

Výhody:
- posielanie newslettrov na databázu do 2 000 kontaktov zdarma,
- obsahuje analytiku otváranosti a preklikov na jednotlivé časti newslettra.

2. GetResponse – alternatíva MailChimpu

Ido o produkt veľmi podobný MailChimpu, ktorý zvláda v podstate to isté. Oba patria k najvyužívanejším e-mail marketingovým nástrojom na svete, ktoré používajú aj globálne firmy. GetResponse ponúka 30-dňovú skúšobnú verziu zadarmo, potom je potrebné túto službu platiť, avšak stojí rozhodne menej, ako grafik.

Výhody:
- v porovnaní s MailChimpom má výhodnejšie cenové podmienky, pokiaľ máte databázu väčšiu ako 2 000 kontaktov.

3. Pixlr – Photoshop odkiaľkoľvek

K dobrému obsahu patria aj pekné fotky a obrázky. Ak hľadáte program, ktorý vám rýchlo a jednoducho pomôže editovať fotky, či pripravovať koláže, vyskúšajte Pixlr. Na výber máte 3 verzie, od najjednoduchšej, až po zložitú pre pokročilých užívateľov. Nejde o alternatívu k Photoshopu, avšak ak nepotrebujete profesionálne retušovať fotky, či robiť webdizajn, určite vám bude stačiť.

Výhody:
- použiteľný aj online cez webový prehliadač,
- užitočný pri tvorbe jednoduchých koláží či úprave fotiek

4. Canva – „prudko zdieľateľné“ obrázky

Canva je netradičný editor fotiek, ktorý ponúka množstvo príťažlivých šablón. Ak ste na sociálnych sieťach videli pekné fotky s citátmi, alebo fotky detailov s textami, je dosť možné, že boli vytvorené touto službou. Canva vám umožní pripraviť oku lahodiace obrázky s veľkým potenciálom na „lajkovanie“ a zdieľanie. Základom je pekná fotka a text.

Výhody:
- ľahká príprava krásnych obrázkov zadarmo aj bez grafických zručností,
- generuje obrázky v rozmeroch pre sociálne siete.

Produktivita

Máte na starosti fungovanie prevádzky a pod sebou niekoľko ľudí? Dá sa to robiť efektívne vďaka dostupným online nástrojom.

5. GoogleDocs – bezplatné cloudové riešenie

Ak potrebujete zdieľať dokumenty či tabuľky s viacerými kolegami, a v reálnom čase ich upravovať medzi sebou, asi neexistuje jednoduchšie riešenie. Google Docs je rozšírenie služby mailového klienta Gmail, kde môžete po prihlásení tvoriť a editovať tabuľky, texty, robiť dotazníky a množstvo ďalších vecí.

Výhody:
- spravovanie dokumentov kdekoľvek medzi viacerými osobami v reálnom čase.

6. Trello – online organizér úloh

Trello je skvelý bezplatný nástroj na organizáciu projektu s celým tímom. Jednoducho povedané, ide o vizualizáciu jednotlivých úloh, ich progresu a kompetencií jednotlivých členov tímu. Vďaka online nástroju Trello viete presne kto na čom robí a v akom stave sa nachádza každá úloha.

Výhody:
- sledovanie plnenia úloh v reálnom čase medzi viacerými členmi tímu.

7. Evernote – multifunkčný zápisník do vrecka

Evernote je ďaleko viac ako len zápisník, no jeho primárnou úlohou je zaznamenávanie poznámok. Nie len textových, ale aj hlasových, tvorba fotiek s komentármi, „check listy“ a podobne. Obrovskou výhodou je synchronizácia na viacerých zariadeniach, možnosť zdieľania týchto poznámok s kolegami a taktiež chat v aplikácii.

Výhody:
- dostupný na všetkých platformách (mobil, tablet, počítač),
- synchronizácia v reálnom čase, s možnosťou komunikovania medzi kolegami priamo v aplikácii.

8. WeTransfer – posielajte veľké súbory online

Potrebujete niekomu poslať video, no do prílohy vášho mailu sa nezmestí? Nevadí, pošlite ho cez WeTransfer. Táto služba vám umožní bezplatne nahrať akýkoľvek súbor do 2 GB a poslať link na jeho stiahnutie. Výhodou je, že sa súbor automaticky po 7 dňoch vymaže. Ak by ste chceli posielať ešte väčšie súbory s dlhšou dobou exspirácie, môžete si zaplatiť prémiové konto.

Výhody:
- bezplatné posielanie veľkých súborov online,
- automatické vymazanie súborov po 7 dňoch

Analytika

Chcete zistiť aká je návštevnosť vašej stránky? Prípadne by ste radi vedeli koľko ľudí kúpilo daný produkt alebo sa prihlásilo na odber vášho newslettra? Odpovede na tieto otázky vám poskytnú tieto webové nástroje:

9. Google Analytics – váš web v číslach

Nástroj, ktorý by mal poznať každý majiteľ a správca webovej stránky. Ide o najpoužívanejší systém na analytiku správania návštevníkov na webových stránkach. Ide o bezplatný a intuitívny nástroj, ktorý pokrýva všetky potrebné ukazovatele.

Výhody:
- jednoduchý na spustenie aj používanie,
- možnosť podrobného nastavenia a analýzy správania vašich návštevníkov na webe

10. PowerBI – analýzy na pár klikov

Nástroj z dielne Microsfotu, ktorý vám v bezplatnej verzii ponúka obmedzenú funkcionalitu vyhodnocovania akýchkoľvek dát. Jednoducho povedané, ak máte zložité excelovské tabuľky plné dát a ťažko sa vám s nimi pracuje, nahráte ich do PowerBI a on vám ich ukáže v prehľadnej vizuálnej podobe, kde si môžete vyfiltrovať v podstate hocičo.

Výhody:
- bohatá bezplatná verzia neuveriteľne zjednodušuje vyhodnocovanie akýchkoľvek dát.

Používate už niektorú z týchto aplikácií? Napíšte nám do komentárov ako ste s ňou spokojný a podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými.

Prečítajte si aj: Bližšie k zákazníkom vďaka Instagramu

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Peter Blažečka

PR a Marketing Manager

Peter má na starosti komunikáciu s médiami a partnermi, ako aj fungovanie tohto blogu :) Rád píše, ešte radšej číta a zaujíma sa o najnovšie trendy v marketingu. Obľubuje futbal, cestovanie, jedlo a má slabosť na fyziku.

Ďalšie články z kategórie Tipy: