Olizovanie prstov povolené. Ako si najlepšie vychutnáte husacie hody? [+RECEPT]

Na úvod musíme spomenúť jedno upozornenie: pri čítaní hrozí vysoké riziko zaslintania klávesnice a tiež amnézia - okamžite totiž zabudnete na prísny jedálniček od vášho osobného trénera. Ak ste však na tento blog narazili v čase obeda alebo pred večerou, nebude vám pomoci :) Začala totiž sezóna husaciny, a vtedy sú všetky hriechy povolené. A keďže my v ZľavaDňa milujeme dobré jedlo, na konci článku nájdete náš recept, ako si urobiť malé kačacie hody aj u vás doma.

​ ​​ ​

Husacie mäsko nevidíme na našom stole každý deň.  Práve preto vám prinášame kampaň plnú mäsa, chrumkavých kačiek a šťavnatých špeciatít. Husy a kačky máme spojené skôr so slávnostným príležitosťami, oslavami a hlavne tradičnými hodmi, ktoré sa konajú na jeseň. Z pohľadu výživových odborníkov je to dobré, husacina totiž nepatrí medzi práve diétne mäsá. Ale pre nás, bežných gurmánov, je možno práve preto husacinka dôvodom na skutočné hody. A stretnutie s priateľmi a rodinou za jedným veľkým stolom.  Aby sme však povzbudili všetkých vás, ktorí stále váhate, musíme jedným dychom dodať: husacina je dobrá aj pre vaše zdravie. Obsahuje vitamíny A, B ale tiež bohatý obsah bielkovín, vápnika, draslíka a fosforu. A samozrejme nesmieme zabudnúť na kopcovitú porciu červenej kapusty. Zelenina sa totiž vždy počíta :)

Tradícia husaciny

Tradícia husaciny na Slovensku má asi 100 ročnú históriu, kedy sa k nám táto hydina dostala hlavne z Nemecka a Rakúska. Na južnom Slovensku sa húskam veľmi páčilo, nájdete tu totiž ideálne podmienky pre ich chov. Nie náhodou je za hlavné mesto husaciny považovaný práve Chorvátsky či Slovenský Grob. Na západnom a južnom Slovensku má chov a príprava husaciny najsilnejšiu tradíciu a miestni sú na túto pochúťku právom hrdí.

Hoci Svätý Martin už neprichádza pravidelne na bielom koni, jedno je však isté: aj tento rok prinesie so sebou riadnu dávku husaciny. Práve na Martina totiž tradične vrcholia husacie hody, na tejto dobrote si však spravidla môžete pochutiť až do decembra.

Čo sa hodí k husacine?

Každý správny gurmán vie, že husacina a víno – to je dokonalý pár. Pečenú kačku a hus je dobré zapíjať zrelším vínkom s výraznou a dlhšou chuťou.  Hodí sa mladé červené, Svätovavrinecké či Modrý Portugal, z bielych odporúčame vychutnať suché neskoré zbery. Ak si ako prílohu doprajete kyslú kapustu, nebojte sa zapíjať vychladeným pivom. No a nesmieme samozrejme zabudnúť ani na obľúbený a sezónny burčiak.

Na tanieri vedľa husaciny však neodmysliteľne patria aj ďalšie pochúťky. Mastená zemiaková lokša a červená kapusta sú určite najlepší kamaráti. Ako prílohu však môžete zvoliť aj žemľovú knedľu. Ďalšie produkty z húsky sú rovnako veľmi obľúbené a dokážu doviesť slávnostné menu k dokonalosti. Napríklad taká husacia pečienka, škvarky, pagáčiky alebo sladká bodka na záver – maková či jablková štrúdľa. To je jednoducho hotová gastronomická symfónia.

RECEPT: Mirkina kačacia paštéta

Ako určite dobre viete, v našej ponuke nájdete množstvo skvelých gastro inšpirácií a tipov, kam skočiť na dobré jedlo. A my v ZľavaDňa jedlo skrátka milujeme :) Práve preto vám prinášame domáci recept  na famóznu kačaciu paštétu, ktorá sa stala hitom našich ZľavaDňa brunchov. Ak by ste si chceli urobiť také malé kačacie hody u vás doma, tento recept musíte rozhodne vyskúšať!

Čo budete potrebovať?

  • 40 -50 dkg kačacích pečienok (odblaniť, nakrájať)
  • 1 šľahačková smotana (250 ml)
  • 4 vajcia
  • 2-3 dcl roztopenej masti (kačacej, husacej)
  • 2 lyžičky preosiatej vegety bez glutamanu
  • cesnak a tymián
  • a keď je po ruke aj trochu whisky :)

Ako na to:

Všetko spolu rozmixujte najemno. Formu (bábovka, biskupský chlebík, srnčí chrbát, jednoducho aká sa vám pači) nahrubo vymastite masťou, naplňte ju  rozmixovanou zmesou a prikryte alobalom. Dajte piecť na miernu teplotu 3/4 hodiny. Po vybratí nechajte vychladnúť voľne v kuchyni a až potom vyklopťe a dajte do chladničky. Podáva sa s uhorkami, feferónkami, baraními rohmi, cibuľkou - zeleninovej kreativite sa medze nekladú. Dobrú chuť! :)

​ ​​ ​

Ak sme vám práve urobili chuť na poriadnu husaciu hostinu, neváhajte zavolať priateľov, rodinu či známych a poďte spolu na perfektnú hostinu. Pripravili sme pre vás totiž kampaň, v ktorej nájdete lahodné kačacie a husacie špeciality. Potešíme však aj tých, ktorí by si dali napríklad dobrý burger, rebierka alebo inú mäsovú dobrotu. My totiž milujeme mäso! Tak teda hurá na hody! :)

 

Všetky ponuky

 

Máte nejaký svoj obľúbený recept ako pripraviť kačku, hus, paštétu, pagáčiky alebo inú dobrotu vhodnú na hody? Podeľte sa oň v komentároch, prípadne sa nezabudnite pochváliť fotografiou z vašich husacích hodov! :)

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Gastronómia: