Metropola východu a jej poklady

Bratislavu a západné Slovensko sme už predstavili. Aj východ má ale svoju metropolu, ktorá je pre mnohých oveľa krajšia ako naše hlavné mesto. Presuňte sa s nami na druhý koniec Slovenska. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame množstvo dôvodov, prečo navštíviť Košice - mesto plné pokladov.  

Dóm sv. Alžbety

Tento výber nemôžeme začať ničím iným ako najznámejšou pamiatkou Košíc. Dómu sv. Alžbety patrí prvenstvo najvýchodnejšie položenej katedrály západného typu v Európe a zároveň najväčšieho kostola na Slovensku, takže výnimočná nie je len nádherným exteriérom a interiérom. Odporúčame vyjsť na Dómsku vežu, z ktorej budete mať Košice ako na dlani a zážitkom je aj samotná cesta na vrchol veže.

Zdroj: ttstudio.sk

Múzeum voskových figurín

Len pár metrov od Dómu sv. Alžbety nájdete atrakciu, ktorú celý svet pozná hlavne z Londýna. Múzeum voskových figurín v Košiciach je jediné svojho druhu na Slovensku a tak by ste ho nemali vynechať. Nachádza sa v priestoroch historickej Urbanovej veže a svoje miesto tu našlo 23 figurín zobrazujúcich historické osobnosti späté s regiónom Košíc. Je teda jasné, že toto miesto žije históriou.

Zdroj: kosickespravy.sk

Slovenské technické múzeum

Pokračujeme v trende výnimočných miest, pretože toto múzeum je jediné svojho druhu na našom území. Na svoje si tu príde úplne každý od malých detí až po dôchodcov, pretože zameranie múzea je naozaj široké. Dokumentuje vývoj vedy a techniky na Slovensku, nachádzajú sa tu expozície hutníctva, baníctva, umeleckého kováčstva, oznamovacej elektrotechniky a mnohé ďalšie.

Zdroj: dovolenkanaslovensku.eu

Botanická záhrada 

Košická botanická záhrada je so svojou rozlohou 30 hektárov najväčšou na Slovensku. Zároveň patrí medzi najvýznamnejšie botanické záhrady v strednej Európe pretože v sebe ukrýva viac ako 4000 druhov rastlín. Pochváliť sa môže napríklad zbierkou 1 200 kaktusov a sukulentov, expozíciou orchideí, hmyzožravých rastlín či ďalších druhov tropickej i subtropickej flóry. To je dosť dôvod na to, aby ste si ju pripísali na zoznam výletných destinácii. 

Zdroj: vypadni.sk

Detská železnica

Skutočne výnimočná je aj detská železnica. Okrem iného sa totiž môže popýšiť najstaršou prevádzkyschopnou parnou lokomotívou v strednej Európe - parná mašinka Katka oslávila už 132 rokov. Trať na dráhe Čermeľ - Alpinka je dlhá 4 kilometre, vedie prírodným prostredím a počas jazdy sa dozviete všetko podstatné o tom, ako funguje parný stroj.

Zdroj: cestovnyinformator.sk

Vyhliadková veža Hradová

Zo žiadneho iného miesta nebudete mať v okolí Košíc taký výhľad ako z vyhliadkovej veže Hradová. Po schodoch vystúpate do výšky 16,3 metra a odmenou vám bude výhľad, ktorý siaha skutočne ďaleko. Neďaleko nájdete aj pozostatky stredovekého hradu, podľa ktorého je veža pomenovaná.

Zoologická záhrada a DinoPark

Aj Košice majú svoju ZOO s DinoParkom, ktoré zaujmú nielen deti ale aj dospelých. Zoologická záhrada je dokonca najväčšou na Slovensku a jedinou s botanickým náučným chodníkom. K nemu postupne pribudli aj Vtáčí chodník, Včelársky chodník a Geologický chodník. Medzi lákadlá patrí aj jediný areál kozorožcov sibírskych na Slovensku alebo interaktívne prvky s geologicko-paleontologickou tématikou. Súčasťou ZOO je DinoPark, kde nájdete modely rôznych druhov dinosaurov v životnej veľkosti, niektoré dokonca pohyblivé. 

Zdroj: zoo.wbl.sk

Východoslovenské múzeum

Toto múzeum patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie na Slovensku, takže jeho návšteva počas pobytu v Košiciach je viac menej povinnosťou. Návštevníkom približuje prírodu a históriou východoslovenského regiónu. Má viacero expozícii, ktoré sú rozmiestnené na rôznych miestach mesta: Košický zlatý poklad, Príroda Karpát, Storočia v umení, Košické storočia – Miklušova väznica, Urbanova veža, Kazematy, Dom remesiel alebo drevený kostolík z Kožuchoviec.

Zdroj: teraz.sk

Čo ďalej?

Košice ale nie sú len o poznávaní nových miest. Popri tom vás totiž môže zastihnúť poriadny hlad alebo chuť na dobrú kávu a práve vtedy prichádzajú na rad štýlové miestne bary, reštaurácie alebo kaviarničky. U nás nájdete napríklad indickú kuchyňu, pizzu, cheesecake s ľadovým čajomosviežujúce Mojito alebo tatársky biftek.

Jedlo a turistické ciele vám nestačia? Nie je problém! Košice a ich okolie sú aj o výnimočných zážitkoch. Adrenalín a zábavu na vode zažijete počas raftovania na Hornáde alebo na kurze flyboardingu. Pre fajnšmekrov je výborným tipom ochutnávka karibských rumov.

 

Tipy na výlety v okolí Košíc

Priamo v meste vás nuda len tak ľahko nedobehne, plno zaujímavých miest ale nájdete aj za hranicami mesta a rozhodne sa kvôli nim oplatí prejsť tých niekoľko kilometrov. My odporúčame Gejzír v Herľanoch, Vyhliadkovú vežu Čerešenka, Opálové bane pri obci Červenica, Veľkú Ružínsku jaskyňu, Hrad Slanec alebo Jasovskú jaskyňu.

Zdroj: slovakia.travel

Zdroj: ubytujemsa.sk

Nech ste z ktoréhokoľvek kúta Slovenska, rozhodne by ste Košice a ich okolie nemali podceňovať. Každý si tu nájde to svoje.Spoznáte tu prírodu, históriu a kopec zaujímavostí, o ktorých ste ani len netušili. Ak ste Košice už navštívili, napíšte nám vaše dojmy, prípadne tipy na výlet, ktoré by žiadny turista nemal vynechať! Ak patríte medzi tých, na ktorých Košice len čakajú, nemusíte dlho váhať! Máme pre vás parádne ubytovanie napríklad v hoteli Chrysso s masážou alebo v hoteli Privilege s rímskymi kúpeľmi. :)

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: