Kúpanie pod holým nebom

Skočiť do vody, oddychovať v perličkovom kúpeli a zohriať sa v saune môžete aj pod holým nebom. A dokonca aj rovno teraz a u nás doma. Aj na Slovensku máme termálne pramene a sauny pod holým nebom ako severské krajiny či Island. Netreba cestovať ďaleko, hotové poklady máme rovno pod nosom.

​ ​​ ​

 

Medokýš v Kalamenoch

Medokýš v Kalamenoch

Medokýš je staré ľudové označenie pre minerálnu vodu a pramene. Prameňu na Liptove však tento názov prischol ako jeho vlastný.  Ide o dve jazierka s termálnou vodou. Väčšie jazierko je umelo vyhĺbené a napájané z umelého vrtu, menšie jazierko je čisto prírodné. Voda v oboch je však čisto minerálna, podobná tej v neďalekých Kúpeľoch Lúčky a má teplotu okolo 33 stupňov, takže prírodný a zdravý wellness si môžete užiť aj uprostred zasneženej zimy či na jar :)

 

Kaďa Liptovský Ján

Kaďa Liptovský Ján

Túto jedinečnú prírodnú vírivku poznajú obyvatelia a návštevníci Liptovského Jána veľmi dobre. Okolie prírodného termálneho výveru je tu totiž ľuďmi upravený tak, že pripomína perličkový kúpeľ vo wellness centre. Rozdiel je však vo vode. Tieto perličky vyvierajú z hlbín zeme, sú prístupné celoročne a úplne zadarmo. Toto miesto je naozajstný unikát, o ktorý by sme sa mali starať.

 

Zelená Žaba

Zelená Žaba trencianske teplice

Vieme. Toto miesto nie je prírodné. Vytvorili ho ľudia, hoci vyzerá úplne nadpozemsky a ako vystrihnuté z Pána prsteňov. Zelená žaba je kúpalisko s celoročne prístupným saunovým svetom uprostred lesa a pod holým nebom. Ak snívate o islandských domčekoch či severských kadiach, určite najprv navštívte naše Trenčianske Teplice. Je to kúsok a pocit bude svetový, verte nám. :)

 

Najväčšie travertínové jazero na Slovensku

Kráter v Ružbachoch

Kráter v Ružbachoch je najväčším travertínovým jazerom na Slovensku a možno aj v strednej Európe. Jazierko má približne 20 m, je hlboké 3 metre a celková plocha kráteru je takmer 300 m². Voda v ňom má 23 stupňov a pochádza až z Belianskych Tatier. Je veľmi silne mineralizovaná, takže v zime nezamŕza, keďže cez trhliny do vody prúdia plyny oxidu uhličitého. Od roku 1967 je kráter v Ružbachoch zaradený medzi chránené prírodne útvary Slovenska, takže sa v ňom žiaľ nedá kupať! V našom blogu však rozhodne nesmie chýbať, minimálne ako tip na pekný výlet a krásne fotky :)

 

Európsky unikát – Parenica

Parenica

zdroj: nauc-sa.sk

 

Dobre, toto nie je tak úplne kúpanie pod holým nebom. Jedná sa však o európsky unikát, ktorý jednoducho musíme spomenúť. A vy by ste ho mali určite navštíviť. Veď koľko ľudí môže povedať, že sa kúpali v jaskyni? :) Kúpele v Sklených Tepliciach skrývajú skutočnú raritu – prírodný výtvor s názvom Parenica. Jedná sa o termálny kúpeľ priamo v jaskyni, v ktorej vyviera liečivá voda o teplote 42°C. Voda sa tu chemicky neupravuje, a preto je vhodná aj pre ľudí citlivejších na bazénové vody.

 

Termálne kúpalisko v Santovke

Termálne kúpalisko v Santovke

zdroj: slovakia.travel

 

Asi 14 kilometrov od Levíc sa nachádza miesto, kde môžete vyskúšať ďalšie jedinečné kúpanie. Termálne kúpalisko Santovka Wellness je otvorené síce iba v lete, rozhodne mu to však neuberá na atraktivite. V čom je teda jedinečné? Všetky vonkajšie bazény sú napustené miestnou geotermálnou vodou z prameňa, ktorý sa nachádza priamo v areáli kúpaliska. Nájdete tu masážne vodopády či sprchy z prírodného kameňa, no najväčším lákadlom sú azda 4 sedavé travertínové bazény. Sú navrhnuté v štýle tureckých „pamukkale“ (svah pokrytý snehovo bielym travertínom, unikát nachádzajúci sa v Turecku).

 

​ ​​ ​

 

Tak čo hovoríte na nápad okúpať sa v termálnej vode priamo pod holým nebom? Hoci teplo geotermálnych prameňov vyhľadávame skôr v zimných mesiacoch, väčšina z našich termálov je prístupná celoročne. Aj to je dôkaz, že na našom krásnom Slovensku nájdeme množstvo unikátnych prírodných úkazov a za svetovou dovolenkou nemusíte cestovať za hranice :)

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: