Floating: Relaxačná metóda s množstvom benefitov pre telo aj myseľ

Bez gravitácie. Bez svetla. Bez zvuku. Bez vône. Bez mobilu. Bez rozptýlenia. Sám so sebou. Nejde o scénu zo sci-fi filmu, ale o príjemnú terapiu, ktorá si svoju obľubu získava aj na Slovensku. Floating je relaxačná metóda, ktorá v sebe spája simuláciu prostredia Mŕtveho mora a princíp beztiažového plávania. Zoznámte sa s celým radom benefitov pre ľudský organizmus.

Čo je Floating?

Ak ste o tejto prevratnej oddychovej terapii ešte nepočuli, v ďalších riadkoch sa dozviete všetko potrebné. Floating znamená “vznášať sa”. U nás túto liečenú metódu nazývame tiež vodoliečba. Jedná sa o pobyt v tanku, v ktorom je voda ohriata na teplotu vášho tela. Človek vo vnútri je oddelený od všetkých vonkajších vnemov. Vo vode je rozpustená Epsomovej soľ. Ide o bezfarebnú, kryštalickú, dobre rozpustnú látku, ktorá má vo svojej štruktúre horčík, síru a kyslík. Epsomská soľ nie je voči telu agresívna, kožu nevysušuje, ale naopak dodáva jej veľké množstvo minerálov. Vo floating tanku sa rozpustí 350 kg soli, ktorá zabezpečí beztiažový stav, ktorý pripomína plávanie v Mŕtvom mori.

Tiché a tmavé prostredie tanku spolu s bezváhový stavom, poskytuje jedinečné prostredie, ktoré nie je možné dosiahnuť nikde inde v našom bežnom živote. Jednotlivé časti tela okamžite a prirodzene reagujú a uvoľňujú sa. Odborníci dokonca tvrdia, že hodina strávená vo floate, sa rovná štyrom hodinám spánku.

Terapiu sa odporúča podstúpiť v úplnej tme. Floating tanky sú navrhnuté tak, aby otupili vaše zmysly vrátane chuti, sluchu a čuchu. V nádrži tiež nič nevidíte ani nepočujete, čo pomáha k maximálnemu uvoľneniu. V priebehu beztiažovej relaxácie dochádza k tvorbe endorfínov v mozgu, čo spôsobuje pocity eufórie. Pretože môže tento pocit pretrvávať, človek sa začne dobre vyrovnávať s rôznymi stresovými situáciami. Je pokojnejší, vyrovnanejší a priateľskejší.

Aké sú benefity Floatingu?

• Uvoľňuje mentálne napätie a stavy úzkosti
• Uvoľňuje bolesti tela (kĺbové, svalové, poúrazové)
• Znižuje krvný tlak, pulz, a spotrebu kyslíka v tele
• Znižuje reumu
• Zmierňuje stavy chronickej únavy a pocitu „vyhorenia“
• Zmierňuje bolesti hlavy
• Výrazne zlepšuje spánok
• Zrýchľuje proces rehabilitácie a regenerácie
• Zvyšuje distribúciu kyslíka a živín
• Znižuje a uvoľňuje hlboký stres v tele
• Uvoľňuje fyzickú bolesť
• Zvyšuje športové výkony atlétov
• Rozvíja kreativitu a myslenie
• Efektívna meditácia a rozvoj vedomia
• Zlepšuje trávenie
• Vďaka Epsomovej soli zlepšuje kvalitu kože, vlasov a nechtov
• Harmonizuje celý nervový systém

Zažite výnimočný pocit oddychu.
Odporúčame: Float terapia v ZEN SPA

floating bratislava zlava

Pozrieť ponuku

 

 

Ako si čo najviac vychutnať procedúru? 

Ak sa pýtate, kto môže floating absolvovať, odpoveď je jednoduchá. Prakticky každý! Nezáleží na tom či si chcete „iba“ oddýchnuť alebo riešiť svoje zdravotné ťažkosti. Stačí sa iba ponoriť do tanku s teplou, slanou, hustou kvapalinou a snažiť sa zabudnúť na svoje starosti. Keďže ide o maximálne súkromnú záležitosť, odporúča sa jej absolvovanie bez plaviek. Tie by mohli relaxujúceho tlačiť. Ľudia, ktorí trpia fóbiou z malého priestoru, by mali pred vstupom do floatačnej vane skonzultovať svoj problém s odborníkom. Niekedy pomôže, keď si relaxujúca osoba nechá veko tanku pootvorené. Teraz už stačí iba jediné. Zbaviť sa myšlienok, ktoré sa vám víria hlavou. Snažte sa uvoľniť a vnímať relaxáciu s každým nadýchnutím a vydýchnutím. Po prvej návšteve sa budete cítiť ako nový človek.

História Floatovania 

Floating terapia bola vyvinutá v roku 1954 americkým neuro-fyziológom PhDr. John C. Lilly v Národnom inštitúte Mentálneho zdravia v Marylande v USA. Chcel zistiť, ako by reagoval mozog, keby mu bola odopretá vonkajšia stimulácia. Výsledky jeho výskumu dokázali, že ultra hlboká relaxácia v bezváhovom stave resetuje a harmonizuje ľudské telo. Navodzuje fyzickú, mentálnu, hormonálnu a metabolickú regeneráciu a rovnováhu až do úrovne buniek. Na prelome 70. a 80. rokov, mohli využiť Američania floatačnú vaňu iba za 20 dolárov na hodinu. Tento vynález bol dokonca označený ako „jeden zo sto najväčších vynálezov v histórii ľudstva“.

Benefity Floatingu aj pre tehotné

Mnoho žien sa obáva o zdravie seba aj svojho nenarodeného dieťaťa. Je prirodzené, že si na seba dávajú oveľa väčší pozor. Tehotenstvo žiaľ prináša aj pocity diskomfortu v podobe opuchnutých nôh, bolesti kĺbov a krížov, závratov, nespavosti až po predpôrodné depresie. Tieto nepríjemné pocity môže pomôcť odstrániť floatovanie. Na budúcu mamičku čaká zníženie opuchov a uvoľnenie kĺbov a preťaženého svalstva. Mnohé ženy trpia vo vyššom štádiu tehotenstva nespavosťou alebo majú miernejšie problémy so spánkom. Aj v tomto prípade je floating veľmi účinný a napomáha matkám ku kvalitnejšiemu spánku, ukľudneniu sa a lepšej nálade. Ponorenie tela do roztoku Epsomovej soli a vody príjemne matku nadnáša a dáva jej pocit bezpečia a ľahkosti. Telo má uvoľnené a myseľ pokojnú. V tichu a tme, ak sa tak budúca mamička cíti príjemne, vie počuť bitie svojho srdca, aj srdiečka svojho bábätka. Žena vie tak oveľa citlivejšie vnímať pohyby dieťaťa a prehlbuje tak svoje prepojenie s ním.

Tehotným ženám pred absolvovaním terapie odporúčame konzultáciu so svojím lekárom.

Pozrieť ponuku

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: