Ako sa správne saunovať? Tipy, ako to zvládnuť ako profesionál

Vedeli ste že, nie je jedno ako sa saunujete? Ako býva zvykom, nič nie je také ľahké ako sa zdá. Iba žeby áno? My sme si pre vás dnes pripravili niekoľko tipov, ako to zvládnuť ako profesionál.

Saunovanie je starodávna prax, ktorá poskytuje nie len fyzické, ale aj duševné blahodarnosti. Správny prístup k saune môže poskytnúť maximálny pôžitok a prispieť k celkovému zdraviu. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko kľúčových tipov, ktoré vám pomôžu stať sa ,,sauna profesionálom“ Od prípravy pred vstupom do sauny až po chvíle relaxácie po nej. Tak poďme teda na to, aby sme vedeli ako správne využiť tento tradičný a horúci rituál.

Pozrieť ponuky: Wellness & Sauny

Pripravte telo

ako sa spravne saunovat

,,Je potrebná  príprava pred saunovaním? To tam nemôžem len tak prísť?“.  Je dôležité brať na vedomie, že naše telo bude vystavované vysokej teplote a vlhkosti. Pre dosiahnutie čo najlepších účinkov a správnej regenerácie, treba naše telo saune pripraviť.

1. Vyvarujte sa vstupu do sauny minimálne hodinu a pol po väčšom jedle. Tým zabezpečíte, že telo bude mať dostatok času na spracovanie potravy a minimalizujete riziko nepríjemného, ťažkého pocitu. Odporúčame ale 30 minút pred saunovaním zjesť niečo malé, ľahké aby sa vám netočila hlava.

2. Po fyzickom výkone, nechajte svoje telo odpočívať aspoň 30 – 45 minút pred vstupom, čím mu poskytnete dostatok času na obnovenie rovnováhy.

3. Dôrazne odporúčame vyhýbať sa vstupu do sauny po požití alkoholu alebo iných látok. Tieto látky môžu ovplyvniť termoreguláciu a zvyšovať riziko nežiaducich účinkov.

Pitný režim

sauna pitny rezim

Krátko pred vstupom do sauny je odporúčané vypiť pohár čistej vody. Vaše telo sa v saune potí a uvoľňuje z tela veľa vlhkosti. Preto je dôležité telo správne zvnútra hydratovať. Ak pociťujete počas pobytu v saune smäd, počúvajte svoje telo, doprajte mu hydratáciu.

Zaujímavosť: Počas saunovania telo vypotí až pol litra tekutín.

Dôležité vedieť: Ak cítite nejaké nepohodlie alebo slabosť, rešpektujte to a prispôsobte svoj pobyt v saune podľa aktuálnych podmienok.

Čistota pol života

sauna sprcha

Pred vstupom sa osprchujte teplou vodou a mydlom, aby ste očistili pokožku. Odstránite tým akýkoľvek telesný zápach, či čiastočky kože. Telo úplne osušte, aby mohlo správne spustiť fázu potenia. Pri sušení tela nevyvíjajte silný tlak na kožu, aby ste si nespôsobili nejaké povrchové poškodenia.

Dôležité vedieť: Po sprchovaní nepoužívajte hydratačné mlieko či krém. Tie by mohli upchať póry na pokožke či vytvoriť nepríjemný zápach.

Zážitkové saunovanie vo fínskej barelovej saune v Huntry Sauna

Huntry sauna - zlava

Pozrieť ponuku

Ide sa do sauny!

sauna zlava

Do sauny sa vstupuje bez plaviek, či iného spodného prádla, aby sa teplu vystavila čo najväčšia plocha kože. Vstupuje s plachtou, ktorá zabezpečuje vaše pohodlie, ale aj pohodlie ostatných návštevníkov sauny. Plachty bývajú k dispozícii v rôznych veľkostiach, väčšia slúži na pokrytie saunovacieho sedadla, zatiaľ čo menšia je určená na zakrytie tela.

Zaujímavosť: Rovnomerné pokrytie tela plachtou umožňuje efektívnejšie vylučovanie potu, čím prispieva k detoxikácii organizmu.

Buďte ohľaduplní k ostatným

Saunovanie je často spoločenským zážitkom, a ak nejde o domácu saunu, je pravdepodobné, že vo vnútri už sú aj iný ľudia. Keď vstúpite, buďte zdvorilí a pozdravte ostatných kývnutím. Je v poriadku sa potichu rozprávať v saune, pokiaľ to neruší ostatných prítomných. Keď ste v saune len so skupinou svojich priateľov, môžete sa rozprávať. Ak však do sauny vstúpi iná osoba, mali by ste rešpektovať jej právo na relax. To isté platí aj o tepidáriu – to je miesto určené na oddych po saunovaní.

Striedajte sedenie s ležaním

ako sa spravne saunovat - zlava

Najprv sa odporúča sedieť na spodnej lavici, pretože tam je nižšia teplota a telo potrebuje istý čas aby sa prostrediu prispôsobilo. Prejdite do polohy ležmo, čo je ideálna poloha. Pred odchodom zo sauny sa posaďte aspoň na pol minúty, aby ste zabránili prípadnej nevoľnosti. S každým ďalším cyklom sa posúvajte na vyšší stupeň, kde je teplota vyššia.

Dôležité vedieť: Pre čo najlepšie zachovanie hygieny, si prestrite pod seba uterák lebo plachtu, na ktorej budete následne tráviť čas v saune. Neodporúča sa sedieť priamo na dreve.

Fínska sauna v prírode pri termálnom prameni Kalameny

Fínska sauna v prírode pri termálnom prameni Kalameny

Pozrieť ponuku

Čas v saune

ako dlho sa saunovat?

Oddychujte, meditujte, sústreďte sa na správne dýchanie. Zrelaxujte svoje svaly, telo a vyčistite si myseľ. Počas saunovania si nezabudnite sledovať čas – intervaly času stráveného v saune sú individuálne, no pri väčšine sa odporúčajú 10-15min. intervaly. Po oddychu mimo sauny, prichádza ďalší cyklus v saune. Vaša pokožka je zjemnená, krvný obeh rozprúdený a pridaná vlhkosť prispieva k ďalšiemu stupňu relaxácie.

Dôležité vedieť: Samozrejme, ak ste začiatočník, zvoľte kratšie intervaly, napríklad 3-5 minút. Je to úplne v poriadku! Časom si vybudujete vyššiu toleranciu voči teplu.

Ochlaďte sa

ochladenie po saune

Schladenie tela je rovnako dôležité, ako saunovanie. Proces zohrievania a následného schladenia posilňuje váš imunitný systém a zvyšuje pozitívny efekt zo saunovania. Začínajte od nôh smerom k hlave. Neodporúča sa liať studená voda na rozhorúčenú hlavu. Pred tým, ako skočíte do ochladzovacieho bazéna, osprchujte sa. Ak sa vo wellness centre nachádza kaďa zo studenou vodou, môžete ju použiť aj pred sprchovaním.

Oddychujte v relaxačnej miestnosti - tepidáriu

ako oddychovat po saune

Aj oddych je nevyhnutnou súčasťou saunovania. Odporúča sa 15 – 20 minútové ležanie na relaxačných ležadlách po každom pobyte v saune. Následne môžete cyklus v saune opäť zopakovať. Nikdy nestriedajte sauny bez prestávky s oddychom.

Po saune

Na záver sa osprchujte, jemne osušte pokožku a relaxujte na ležadle aspoň 10-15 minút. Dovoľte telu aby sa znovu prispôsobilo prostrediu. Keďže v saune človek stratí veľa vody, je dôležité telo hydratovať zvnútra- napríklad pohárom vody či iným osviežujúcim nápojom.

Dôležité vedieť: 30-60 minút po saunovaní si doprajte občerstvenie alebo ľahké jedlo.

Prečítajte si aj: Zimná dovolenka aj bez snehu? 16 tipov ako si ju užiť aj bez lyží!

Najnavštevovanejšie typy sáun

Bylinková sauna

bylinkova sauna zlava

Bylinková sauna je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú relax pre telo aj dušu. Teploty sa pohybujú v rozmedzí 60 - 70°C, pri vlhkosti približne 50%. Esenciálne oleje majú nielen príjemnú vôňu, ale taktiež pomáhajú aj pre mentálne uvoľnenie. Najčastejšie viete zacítiť práve levanduľu alebo rozmarín, o ktorých je známe, že ich účinky sú viac než priaznivé.

Vďaka nižšej teplote je bylinková sauna vhodná takmer pre každého.

Preto môžeme povedať, že hlavné benefity bylinkovej sauny sú hlavne relaxácia vďaka vôňam, liečivé účinky byliniek na pokožku aj myseľ a zlepšenie dýchania.

Parná sauna

parna sauna

Vlhká horúčava s názvom “parná sauna” je vhodná najmä pre tých, ktorí hľadajú nižšie teploty (40 -50°C) s vyššou vlhkosťou vzduchu, ktorá vie dosiahnuť hodnotu až 100%. Napriek tomuto jemnému a príjemnému prostrediu je tu odporúčané stráviť maximálne 30 minút, pričom 15 minút je ideál. Riaďte sa hlavne vlastným komfortom!

Parná sauna pomáha najmä s respiračnými ochoreniami, astmou, imunitou alebo celulitídou. Para totižto otvára póry na tele, skrz ktoré sa vyplavia všetky nechcené toxíny.

Švédska sauna

Švédska sauna

Známa klasika, no treba si pri nej dávať pozor. Vysoké teploty dosahujú 90-100°C, no vlhkosť vzduchu je nízka. Preto švédska sauna vyvoláva intenzívne potenie, čím zbavuje zlé toxíny. Odporúčaný čas strávený v saune je 15-20 minút, no začiatočníkom sa odporúča začať s krátkymi úsekmi a postupne ich zvyšovať.

Návšteva tejto sauny vie nahradiť fyzické aktivity, tiež pomáha najmä s čistením pórov, posilnením imunity a obehového systému.

Bonus - Maximalizujte relax

Po pobyte v saune je vaše telo prirodzene uvoľnené a zrelaxované, vytvárajúc ideálny čas na ďalšie zážitky v oblasti wellness. Doprajte si ďalšie procedúry, ktoré ešte viac umocnia váš pocit pohody, ako sú masáže alebo zábaly. Avšak, buďte opatrní a konzultujte vybrané procedúry s odborníkom alebo lekárom, pretože nie všetky sú vhodné po návšteve sauny.

Rôzne masáže so vstupom do sauny v Drc Aura

Pozrieť ponuku

Prečítajte si aj: Floating: Prvýkrát na vlastnej koži

Pozrieť ponuky: Wellness & Sauny


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Teodora Vulič

Stážistka marketingového oddelenia

Tea je kreatívna duša, ktorá sa momentálne aktívne venuje štúdiu marketingu, písaniu článkov, sociálnym sieťam a skromným základom grafiky. Vo svojom voľnom čase sa venuje zdravej výžive, cudzím jazykom, cestovaniu a spoznávaniu iných kultúr. Miluje jedlo, kvety a dobrú hudbu.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: