Ako sa jazdí na jednom z najrýchlejších áut sveta? Testovali sme Ariel Atom a je to šupa!

Májová nedeľa, slovenskí hokejisti práve porážajú Bielorusov na nedávnych Majstrovstvách sveta a my sa vďaka partnerovi Enjoy Racing vyberáme testovať okruhový superšport Ariel Atom. Tešíme sa ako malé deti, ani ten zápas nás nemrzí :)


Raketa na kolesách

K autu sa blížime so zbožným pohľadom, srdce nám bije očakávaním, Arielakoby mu bolo všetko jedno. Nasadáme. Inštruktor nás najprv zoznamuje s automobilom. 310 koní, 510 kilogramov, zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 2,7 sekundy, žiadna elektronika, absencia ABS, posilňovača riadenia, stabilizačného systém atď. Je toto ešte auto, alebo už raketa na kolesách? Nevieme, no sadáme za volant. Inštruktor je vedľa nás na mieste spolujazdca a chystáme sa vyraziť na dráhu Letiska Senica. Do fotoaparátu dávame posledný „páčik“, show sa môže začať.

Začíname zľahka, akcelerujeme opatrne, predsa len máme rešpekt. Pomervýkonu a váhy je ohurujúci, cítiť to na neuveriteľnom ťahu. Auto sedí na ceste akoby ho tam niekto prilepil. Máte pocit, že ho niečo neviditeľné tlačí k zemi. Jazdné vlastnosti tejto beštie sú ako z iného sveta. Podvozok, držanie stopy v zákrutách, radenie... Je to motorizmus vo svojej najčistejšej podobe, svätý grál šoférovania. Tento pocit slobody nezažijete ani vo Ferrari či Lamborghini za milióny eur. V aute nie je nič, čo by nebolo potrebné pre dokonalú jazdu. Toto je najbližšie k F1, ako sa na Slovensku môžete dostať.


Na čo sa môžete tešiť

Po úvodných rozpakoch a nadobudnutí odvahy si trúfneme dupnúť na pedál. Človek má pocit, akoby ho niekto kopol do chrbta. Nápor vzduchu do tváre sa zvyšuje a pocit z akcelerácie cítime aj na natiahnutej koži na tvári. Presne ako vo videu z TOP Gearu – neuveríte kým nezažijete. Hlavou nám prebehne, či sme si nemali spraviť aj pilotný kurz, no na také myšlienky tu nie je priestor. Toto sú tie chvíle, keď by ste sa na fotke nechceli vidieť. Naša grimasa je niečo medzi bezhraničnou radosťou, ako keď dieťaťu ukážete najobľúbenejšiu hračku, a totálnym sústredením, ako keď vás odfotia na narodeninovej oslave pri otváraní šampanského a vyzeráte tam tak čudne, že fotku radšej vymažete. Našťastie máme prilby.

Letisková dráha je dostatočne dlhá a akcelerácia dostatočne silná. Ak by sme v rukách udržali šarkany, možno by sme aj vzlietli. V strede dráhy sú uložené kužele na slalom, aby sme preskúšali Ariel Atom v reálnej akcií. Práve tu sa človek zžije s autom, tu sa odhalia možnosti auta i šoféra. Čas za volantom je síce do 10 minút (odporúčame kúpiť si dlhšiu jazdu, prípadne hneď viac kupónov), no absolútne stojí za to. Ak ste šikovný, stačí to dokonca na to, aby ste s autom splynuli a v rámci možnosti sa do neho aj poriadne opreli.

Na začiatku a na konci dráhy máte priestor otestovať maximálne zrýchlenie. Auto akceleruje neskutočne. Na konci dráhy sme mali miestami pocit, že to snáď ani neubrzdíme. Brzdy však nesklamali, sú rovnako špičkové ako celé auto. Spolusediaci inštruktor nám neustále radil ako zvládnuť dráhu čo najlepšie a prekvapujúco nás neustále nabádal k vyššej rýchlosti. Prekvapivé a obrovské plus pre neho! Občas nás upozornil na zle zaradený rýchlostný stupeň. Áno, Ariel Atom má manuálnu prevodovku – aj to patrí k absolútnemu pôžitku z čistej jazdy. Prevodovka je však presná ako Robin Hood v najlepších rokoch a zvláda sa bez problémov rozbiehať aj na trojke. Väčšinu jazdy prehadzujeme iba medzi trojkou a štvorkou. Určite však skúste zrýchlenie z 0 na 100 aj s poctivým prehadzovaním každého rýchlostného stupňa.


Skutočná zábava až na koniec

Po úžasnej jazde za volantom sa ocitáme na mieste spolujazdca, ideme sivychutnať RaceTaxi. Až v tomto momente si uvedomujeme, čoho všetkého je Ariel Atom schopný. Úprimne, prvé kolo nám nebolo všetko jedno :) Človek má pocit, že toto auto popiera zákony fyziky. Keď zatvárate oči a kŕčovitým zovretím päste ohýbate úchyty na držanie, profesionálny šofér ešte pridáva. Odprisahali by sme, že už vyletíme, no to auto nie a nie zísť z dráhy. V stíhačke sme síce nesedeli, no myslíme, že sme nejaké to preťaženie v aute zažili. Ako to opísať? Jedným slovom „bomba“! Každopádne, lepšie ako o tom písať, je si to vyskúšať. Ten pocit treba zažiť na vlastnej koži.

Zhodnotenie: Ariel Atom bol pre nás niečo ako zmenšenina monopostu F1,kombinácia neuveriteľnej sily, akcelerácie a skvelej ovládateľnosti. Jazdenie je úplne iné ako v športovom aute na ceste alebo na okruhu. Zrýchlenie na stovku za 2,7 sekundy musí každý chlap zažiť aspoň raz za život. Jazdu na Ariel Atom odporúčame všetkým fanúšikom adrenalínu za volantom, pre nich je to takpovediac povinné :) Pre dámy je to zase ideálny tip na darček pre partnera, ktorý si ho užije minimálne tak ako my. Sme si istí, že každý kto Ariel Atom vyskúša, bude raz v starobe sedieť v kresle a vnúčatám vysvetľovať, že tie mestské autopilotované vznášadlá už nie sú to, čo to bývalo. A že „Ariel Atom, to bola iná káva, to by ste mali vyskúšať“.

Vozidlo otestovali Andrej z Deal Managmentu a Matúš z Marketingu.

Zaujalo vás toto auto? Kúpte si jazdu na Ariel Atom vo výhodnej zľave.

Ako vidia Ariel Atom v TOP Gear (video iba v Angličtine)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Matus Klco

Marketing Director

Matúš vedie náš interný marketingový tím a zastrešuje spoluprácu s externými dodávateľmi. Obľubuje kampane s pozitívnou ROI a testovanie nových nástrojov. Rád cestuje, športuje, pozrie si dobrý film a vychutná dobré jedlo.

Ďalšie články z kategórie Testujeme: