8 miest, ktoré na južnom Spiši musíte vidieť

Spiš. "Krajina" s toľkými prírodnými a historickými krásami, že jeden blog o Spiši nestačí. V prvom zoznámení so Spišom ste mohli spoznať jeho severnú časť, ktorá zaujme najmä krásnymi horami. Teraz vám však predstavujeme južnú časť, ktorá má pre vás pripravené oveľa viac ako len Spišský hrad! :)

Spišský hrad

Ako inak, začať musíme ikonickým Spišským hradom. Rozloha 4 hektáre ho vyniesla na popredné priečky najväčších hradných komplexov strednej Európy. Samozrejme, zapísaný je aj v Zozname pamiatok svetového dedičstva UNESCO. Hrad z 12. storočia vás však zaujme nielen rozlohou ale aj bohatou históriou a exponátmi z čias stredoveku.

Zoo Spišská Nová Ves

Nesmieme ale zabudnúť na deti. Zoologické záhrady totiž milujú! Tá v Spišskej Novej Vsi je síce najmladšia a jedna z najmenších na Slovensku, považuje sa však za jednu z najkrajších. Nájdete tu približne 300 zvierat 90 rôznych druhov. Súčasťou Zoo je aj pavilón s akvarijnými a teráriovými živočíchmi.

Travertínová kopa Sivá Brada

Travertín vytvoril na Spiši hneď niekoľko zaujímavých útvarov. Okrem travertínového jazierka vo Vyšných Ružbachoch je zaujímavá aj Sivá brada. Už teraz je od úpätia až po vrchol vysoká 25 metrov a každoročne sa zväčšuje. Zapríčiňuje to usadzovanie minerálov, ktoré sa na povrch dostávajú v neustále "živých" prameňoch. Vďaka svojej unikátnosti bola Sivá brada v roku 1979 vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu.

Zdroj: planetslovakia.sk

Jaskyňa Zlá Diera

"Zlá džura" , ako túto jaskyňu nazývajú miestni, je jedinou sprístupnenou jaskyňou na severovýchode Slovenska. Pripravte sa na jaskynné dobrodružstvo trvajúce asi 40 minút, ktoré absolvujete v špeciálnom plášti, s prilbou na hlave a lampou v ruke. Jaskyňa totiž nie je osvetlená. Nebojte sa, aj napriek tomu je prehliadka vhodná aj pre rodiny s deťmi. 

Zdroj: zladiera.sk

Vodná nádrž Ružín

Umelá vodná plocha neďaleko Košíc je obľúbeným cieľom letnej rekreácie pri vode. Rekreačná oblasť Ružín pozostáva z viacerých lokalít, pričom v niektorých nájdete chatové osady, kúpaliská, pláže alebo lodenice s člnkami a vodnými bicyklami.

Veľká Ružínska jaskyňa

Ak máte chuť na prechádzku v prírode, ktorej cieľom bude naozaj zaujímavý prírodný úkaz, Ružínska jaskyňa je tá pravá! Jaskyňu tvorí 111 metrov dlhá chodba. Jej strop sa miestami dvíha až do výšky 20 metrov. Síce tu nenájdete pre jaskyne typickú krasovú výzdobu, v zime  sa ale jaskyňa vyzdobí zaujímavými ľadovými cencúľmi rastúcimi zo zeme. V jaskyni sa našli pozostatky obydlia z doby kamennej, neskôr v nej žili jaskynné medvede.

Zdroj: panoramio.com

Levoča

Stredoveké mesto Levoča je niečo ako celebrita medzi slovenskými mestami. Historické centrum plné stredovekých budov jednoznačne patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Samozrejme, najväčším lákadlom je drevený oltár sv. Jakuba, ktorý zhotovil Majster Pavol z Levoče. S výškou 18,6 metra je tento oltár najvyšší svojho druhu na svete.

Slovenský raj

Spiš sa môže pýšiť aj jednou z najznámejších prírodných pamiatok Slovenska. Tento prírodný raj netreba nijak zvlášť predstavovať. Dokonalé pohľady na vodopády, skalné bralá a rebríky pozná snáď každý. :)

Ako vidíte, Spiš ponúka zážitkov na niekoľko dovoleniek! Ktoré miesta sú vaše obľúbené? Alebo ste zatiaľ Spiš obchádzali? To treba rýchlo napraviť! Prajeme vám len tie najlepšie zážitky. :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: