7 zdravých trendov súčasnosti

Roztrhlo sa s tým vrece... nástupom bio, raw, paleo a bezlepkáčov sa to neskončilo, práve naopak. Vynárajú sa stále osvedčenejšie recepty na to, ako byť zdraví, fit, večne živí a zachovalí. Babka ma už od mala učila „všetko s mierou“ a tohto hesla sa držím dodnes. Áno, je fajn vyskúšať nové veci, zapojiť nejaké tie doplnky, žiť zdravo a netlačiť slaninu pred telkou, ale opatrne a s uvážením.

Preto som sa rozhodla otestovať pár týchto výživových doplnkov, procedúr a jednoducho zhrnúť na čo sú dobré, kedy ich používať a kedy naopak nie. Niektoré informácie som vytiahla od mojej sestry, ktorá, narozdiel odo mňa, pravidelne cvičí a je semiačkovo-orechovo-vlákninový nadšenec. Tak poďme na to, po fit živote túžiaci jedinci...
 

Chia


Chia semiačka som si všimla tak pol roka dozadu, keď to dorazilo vo veľkom k nám na Slovensko a keď si to moja sestra začala sypať ešte aj do zemiakových placiek. Čau sestra, zdravím ťa ;). Toto je jeden z tých doplnkov, ktorý vám nemôže ublížiť, práve naopak. Chia je rastlina z Ánd a Guatemaly a toto čo konzumujeme sú jej semiačka. V podstate fungujú ako kvalitné orechy alebo iné semená – sú výdatným zdrojom omega 3 a omega 6 mastných kyselín a obsahujú naozaj veľa vápnika. Tiež pomáhajú naše telo čistiť – detoxikovať a sú bezlepkové a tiež RAW (no dobre, toto sa nikde neuvádza ale nedalo mi to...).



Čo Chia robí – je to super doplnok ako semiačka či orechy. Obsah omega a vápnika je preukázaný a keď si nasypete nejakú tú lyžicu do raňajok, desiatej, bude to len dobre. Ja si ich dávam do jogurtu, ovsenej kaše alebo nimi posypem nakrájané ovocie, zmenu chute nepocítite.

Čo Chia nerobí – bohužiaľ, ani Chia semiačka vám zázračným prútikom neodbúrajú 5 kíl. Je to super doplnok pri cvičení a chudnutí ale inak si to musíte odmakať sami ;)

Chcem vyskúšať

 

 

Matcha


Ide o najemno zomleté čajové lístky Matcha, vďaka čomu je tento čaj 10-krát intenzívnejší ako čaj z celých čajových lístkov. Matcha je moja srdcovka! Teda nie, že by som to používala prvoplánovo zdravotne, ale veľmi mi to chutí. Existujú dokonca aj čokoládové pralinky s matcha čajom či koláče. Pravý zelený čaj je silný antioxidant a pomáha pri spaľovaní tukov a zrýchľovaní metabolizmu, čiže Matcha je vyslovená čajová bomba a ja milujem jej horkú a sviežu chuť.



Čo Matcha robí – hlavne chutí, dodáva energiu a pomáha prečisťovať vaše telo. Je to určite zdravšie ako šálka farbeného čaju s cukrom ;)

Čo Matcha nerobí – ani Matcha za vás neschudne, nevylieči všetky zdravotné problémy, ale môže vám k tomu dopomôcť a spríjemniť každý váš deň


Chcem vyskúšať

 

 

Zelený jačmeň


Tak tento doplnok vyzerá a chutí tak, ako znie :). Pomletý mladý zelený jačmeň má najmä výživovú hodnotu. Vraj len jedna lyžička tohto jačmeňa zodpovedá niekoľkým kusom zeleniny. Tento najemno rozdrvený prášok rozpustíte vo vode a vypijete, napríklad ráno namiesto smoothie alebo medzi jedlami. Ďalšia možnosť je prisypať ho do šalátu, jogurtu alebo cereálií.



Čo jačmeň robí – dodá vám vitamíny a živiny, keď nestíhate denne načistiť a stlačiť za kôš zeleniny

Čo jačmeň nerobí – nie je to náhrada stravy. To znamená, že keď budete žiť iba na tomto, skôr skolabujete ako schudnete ;) A ešte subjektívne za mňa, nie je to práve mňam pochúťka. Ale je to pre zdravie a môžete si to vylepšiť zamiešaním do džúsu alebo jedla nastudeno.


Chcem vyskúšať

 

 

Kokosová voda


Kokosová voda bola pre mňa asi najväčšou záhadou. To je to vnútro z kokosov, ktoré vysávajú stroskotanci a domorodci na ostrovoch? Alebo je to len "akože"? Kokosové mlieko je uprostred už dozretých hnedých orechov. Kokosová voda vzniká filtrovaním dažďovej vody cez škrupinu mladých orechov. A je to naozaj „superpotravina“ a vitamínová bomba. Vhodná je pre každého – aktívnych ľudí, deti, tehotné ženy, športovcov, cestovateľov, ľudí v ťažkých stresových situáciách či so zažívacími ťažkosťami. Ja som skúšala práškovú formu, ktorá sa zarobí vo vode a je to naozaj veľmi chutné, vypila by som toho aj viac ako treba :). Práškovej formy sa vôbec nemusíte báť. Je skladnejšia a dlhšie vydrží, môžete ju mať kedykoľvek so sebou. Do tohto prášku neboli pridané už žiadne iné prísady.



Čo kokosová voda robí – chutí, dodáva energiu pri námahe, keď sa nedarí, nie je čas a cítite sa unavení. Pomáha spaľovať, vyživovať pokožku a vlasy. Je vhodná aj pre alergikov, ktorí toho veľa vypiť a zjesť nemôžu. A povedzme si na rovinu, lepší je pohár kokosovej vody ako čokoládová tyčinka, aspoň pre naše zdravie ;)

Čo kokosová voda nerobí – opäť, ani kokosová voda zázračne nevylieči problémy, ktoré si vyžadujú lekára. Nespáli tuk za vás, ale pomôže vám začať zdravo žiť a zhodiť o niečo ľahšie a s dobrou chuťou.


Chcem vyskúšať

Smoothie

 


Už asi 100-krát som si povedala „budem jesť ovocie, zoberiem si ho do práce a tam si ho očistím a nakrájam“. Také veľké houby makové. Ovocie si pekne doma leží  na poličke, lebo ho tam vždy zabudnem. A celkovo nie som veľmi ovocný žrút, musím sa do toho nútiť. A na toto je smoothie super. Rýchla a pre mňa požívateľnejšia forma ovocia a zeleniny. Rozdiel medzi smoothies a šťavami/džúsmi je taký, že v smoothie sú aj rozdrvené jadierka, šupky, dužiny, a teda vypijete všetko to potrebné a zdravé, čo sa v džúsoch nenachádza. Smoothies sú v obchodoch a stánkoch dosť drahé a preto je ideálne zakúpiť si smoothie maker a robiť si svoje smoothies podľa chuti doma. Do smoothie makera môžete nasypať aj semiačka zvlášť, orechy, bylinky, zeleninu a vytvoriť si úplne vlastné kombinácie. Pozitívne účinky sú asi zjavné. Ovocie a zelenina v surovej a čerstvej podobe vás doslova postavia na nohy a už po pár dňoch zistíte, že máte viac energie a cítite sa lepšie. Príprava je rýchla a vlastné smoothie si môžete zobrať aj na cesty, do práce, na raňajky, desiatu alebo olovrant.



Čo Smoothie robí – Učí vás každý deň prijímať zeleninu a ovocie tak, ako sa má. Navyše obsahuje viac živín a vitamínov ako nejaký džúsik, keďže smoothie stroj poseká úplne všetko (pozor na pršteky). Nabije vás aj veľkou dávkou energie.

Čo Smoothie nerobí – no nerobí zázraky :) Budete sa cítiť lepšie, mať pevnejšie nechty, vlasy, viac energie, chuti do života ale opäť, neschudne za vás či nezačne športovať. Tiež si sám to ovocie a zeleninu nenakúpi, neumyje, budete mu musieť trošku pomôcť.


Chcem vyskúšať

 

 

Konopný proteín


Tak toto bola pre mňa úplná španielska dedina...konope a proteín? To prvé nepoznám ;) a to druhé len tak okolo mňa preletelo a viem, že je to dôležité na stavbu svalov. Ide o prášok, ktorý zmiešate vo vode a získate proteínový šejk, ktorý dodáva vášmu telu bielkoviny potrebné pre budovanie svalovej hmoty. Ideálne, ak cvičíte alebo máte zvýšenú telesnú aktivitu. Konopný proteín obsahuje veľa bielkovín a vyrába sa lisovaním konopného semienka. Veľmi vhodný je aj pre vegetariánov a vegánov, ktorí hľadajú iné zdroje bielkovín. Ja osobne necvičím a ani nebudujem svalovú hmotu, ale ak vy áno, smelo do toho. Je to prírodné, takže žiadny umelý doping, nemusíte sa báť :)



Čo konopný proteín robí – je bohatým zdrojom bielkovín a pomáha budovať vaše svalstvo počas športu a telesných aktivít.

Čo konopný proteín nerobí – nie, nebudete po ňom veselí, bohužiaľ :( . Teda možno budete, ale nebude to práve týmto proteínom. Tiež nebuduje svalstvo len tak, bez cvičenia, odmakať si to musíte aj tak.


Chcem vyskúšať

 

 

Črevná sprcha


A na záver skôr procedúra, ktorá je teraz v kurze a veľa sa o nej diskutuje. Priznávam sa, toto som naozaj netestovala ;) Ale našťastie mám zlatú kolegyňu Mirku, ktorá to vyskúšala a dokonca o tom napísala samostatný blog. A prečo som to neotestovala sama? Pri črevnej sprche platí, že ak sa cítite po tejto stránke dobre a nemáte žiadne problémy, je zbytočné zasahovať do svojho tela. Určite to nerobte iba tak, z dlhej voľnej chvíle alebo len zo zvedavosti, že aké to je ;).

Chcem vyskúšať



Pre milovníkov zdravého životného štýlu sme spustili aj špeciálnu kampaň Zdraví a fit. Vyberte si to pravé pre vás a inšpirujte sa.

 

SÚŤAŽ: Napíšte nám pod tento blog, čo robíte vy, aby ste boli zdravší a v stredu 20.4. vylosujeme dvoch z vás, ktorí získajú balík zdravia - chia, matcha a kokosovú vodu od BioNature! :)

 

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Silvia Gonglíková

Marketing Manager

Silvia sa venuje online marketingu, komunikácii so zákazníkmi a podujatiam. Má rada veci s dušou, zvieratá, svoju rodinu a kamarátov. Za ZlavaDna.sk je ochotná sa aj pobiť. :) Po práci si rada sadne s kamarátmi na pohár kvalitného oroseného a poriadny steak.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: