5 autentických dôkazov, že aj Bratislava je multigastronomická

Povedzme, že všetky reštaurácie s príznakom "čínska" či "ázijská" sú už bežnou súčasťou našej gastrokultúry. Preto ich spomínať nebudem. Na prstoch jednej ruky vám dokážem, že hlavné mesto ponúka predsa viac ako  len tieto cudzokrajno udomácnené kuchyne.

1. Добру цхут - takto prajú dobrú chuť v Srbsku

A takto ju poprajú aj vám v pravej srbskej reštaurácii s príznačným názvom Vojvodina. Varí v nej originál srbský šéfkuchár, ktorý svoje variace schopnosti vycibril v hlavnom meste Belehrade. Chute bývalej Juhoslávie nájdete na Budyšínskej ulici a už teraz sa môžete tešiť na kilečko pleskavíc, čevapov, ražničího, klobások. Hoci sa po prvý sústach ocitnete na slnočnom Jadrane, Jadranku nečakajte :)

Chcem ochutnať srbskú kuchyňu

 

 

2. شهية طيبة - nech vám chutí po arabsky

Ako sa vyslovuje po arabsky želanie dobrej chuti sa dozviete v arabskej reštaurácii Sindibád (Ružová dolina). Nad misou orientálnych špecialít sa môžete naučiť aj ďalšie arabské výrazy. Napríklad, muttabal, falafel, dewali, pita, šawerma, baklawa :) alebo sú to názvy chodov, ktoré vás čakajú v tejto autentickej blízkovýchodnej reštaurácii? Skúste a zabafkajte si pokojne aj shishu.

Chcem ochutnať arabskú kuchyňu

 

 

3. बोन अप्पेतित - aj Indovia chcú, aby vám chutilo

A myslia to úplne vážne v reštaurácii Royal Kashmir na Chorvátskej ulici. Čakajú vás plné misky omamne voňajúcej ryže, vegetariánske taštičky, o ktorých sa vám bude ešte dlho snívať a hlavné jedlo, na ktoré potrebujem ďalšiu vetu. Kombinácia kuracieho mäsa v kari omáčke s plackami naan doplnené nakladanou zeleninou je odzbrojujúca, k tomu sa pridáva aj prekvapivá chuť kuracieho v kososovo-cibuľovej korenistej omáčke. Po tejto pravej indickej hostine sa pripravte ešte na tvarovoho medové guľky ako dezert. 

Chcem ochutnať indickú kuchyňu

 

 

4. Buen provecho - toto je Mexikóóó

Čo povedať o tejto temperamentnej kuchyni? Všetko už raz bolo napísané v mojom blogu o reštaurácii Blue Agáve na Františkánskom námestí, v ktorej varí mexický kuchár a v ktorej sa stanete hrdinami chutnej mexickej telenovely. 

Chcem ochutnať mexickú kuchyňu

 

 

5. Kali órexi - vám zaželajú v gréckej taverne

Nemusíte pritom rezervovať letenky na Rhodos či na Krétu, na Košickej ulici sa ocitnete v originálnej gréckej reštaurácii s príznačným názvom Taverna. Pripravte sa na tučnú grécku hostinu, v ponuke majú špeciality Peloponézskeho poloostrova v podobe mäsovej misy alebo misy s morskými plodmi. K tomu aj fľaša vínka a v momente ste na Zakynthose.

Chcem ochutnať grécku kuchyňu

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Miroslava Ondrušová

Content marketing specialist, ZľavaDňa

Mirka sa venuje textom, písaniu a vytváraniu obsahových kampaní pre ZľavaDňa. Cez príbehy a opisy približuje zákazníkom produkty aj služby a venuje sa aj písaniu blogov. Miluje varenie a všetko súvisiace s gastronómiou. Takisto sa snaží čo najviac cestovať, čítať a pozerať :)

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: