Zoznámte sa: Golf, šport gentlemanov

Slovensko zažilo nečakaný úspech v podobe striebornej medaily na OH v Tokiu, ktorú senzačne získal náš golfista Rory Sabbatini. V dnešnom blogu sa preto pozrieme trošku bližšie na túto hru skutočných gentlemanov. Ak ste si doteraz mysleli, že golf je hra pre elitu, radi vás vyvedieme z omylu :) Golf je totiž životný štýl, vďaka ktorému sa z vás stane džentlmen. Samozrejme pridáme aj niekoľko tipov, kde si môžete golf vyskúšať - či už v rámci relaxu na dovolenke alebo priamo na kurze s profesionálnymi lektormi. 

 

História golfu

Začiatky golfu sú pomerne nejasné. Všeobecne sa však má za to, že vznikol v Škótsku. Pastieri oviec si krátili čas a triafali palicami kamene do králičích nôr. Práve v Škótsku nájdeme aj najstaršie vyobrazenie spojené s golfom z roku 1350. Na kamennom portáli okna katedrály v meste Gloucester je zobrazený muž švihajúci palicou.

Ilustrácia zo stredovekého manuskriptu Book of Hours, nazývaného aj Golf Book (cca 1540).
Ilustrácia zo stredovekého manuskriptu Book of Hours, nazývaného aj Golf Book (cca 1540). Zdroj: wiki

 

V stredoveku bol golf natoľko populárny, až ho museli dokonca zakazovať. Pospolitý ľud totiž zanedbával svoje povinnosti. Napríklad škótsky kráľ Jakub I. v roku 1424 zakázal hrať golf v nedeľu. 

Na Slovensku sledujeme začiatky golfu v období pred prvou svetovou vojnou. Prvé ihrisko vzniklo v Tatranskej Lomnici už v roku 1909, o 5 rokov neskôr vybudovali ďalšie v Piešťanoch . Obe golfové ihriská však zanikli s nástupom druhej svetovej vojny. Éra komunizmu rozvoju golfu tiež nepriala, nakoľko sa jednalo o nevhodnú buržoáznu zábavu. Golf na Slovensku preto opäť začínal až po roku 1991 založením Slovenskej golfovej únie a o niekoľko rokov neskôr sa vybudovali aj prvé ihriská a golfové kluby.

Golf bol spočiatku súčasťou letných olympijskych hier len v rokoch 1900 a 1904. Návrat pod päť kruhov sa udial až v roku 2016, teda po dlhých 112 rokoch. O to viac si vážime veľký slovenský strieborný úspech.

 

Ako sa golf vlastne hrá?

Golfové ihrisko má štandardne 18 jamiek. Každá jamka má určený počet úderov, tzv. par, do ktorého by mal  hráč dostať loptičku do jamky. Najčastejšie by mali hráči zdolať celé ihrisko spolu na 72 úderov. Zelená karta je pre golfistu niečo ako vodičský preukaz. Každý hráč má aj tzv. hendikep, ktorý určuje bonusové údery. Pre držiteľov zelenej karty  je tento hendikep 54. V praxi to teda znamená, že ako nováčik máte na zdolanie ihriska až 126 úderov.

 

Golfový kurz s TOP trénerom Karolom Balnom

Vašou vstupenkou do pôvabného sveta golfu môže byť napríklad  tento 12-hodinový intenzívny kurz s jedným z TOP trénerov na Slovensku. Vedie ho osobne Karol Balna, certifikovaný PGA Golf Professional s 19-ročnou praxou a skvelými hodnoteniami. Kurz prebieha na ihrisku v Báči (len 23 km od Bratislavy) alebo v Piešťanoch. V júli a auguste máme teraz v ponuke nové termíny.


Kurz v Báči
 

Kurz v Piešťanoch

 

 

Golfový kurz na získanie zelenej karty

Best Swing Golf Academy nájdete v Hrubej Borši neďaleko Senca. Do parády si vás zoberú profesionálni a ochotní tréneri s viac ako 20 ročnými skúsenosťami.Osvojenie si tuákladné techniky aj etiketu golfu a  po absolvovaní kurzu získate zelenú kartu. 

Pozrieť ponuku

 

 

Golfový kurzy vo Veľkej Lomnici vrátane skúšky s certifikátom

Rozprávkové výhľady na Vysoké Tatry priamo z ihriska? Tak tomu hovoríme nádhera! Kurz tu prebieha v malej skupine a vyskúšate si odpaly na 9-jamkovom ihrisku. Skvelý spôsob ako si spríjemniť letnú dovolenku v Tatrách, čo poviete? :)

Pozrieť ponuku

 

 

Darčeková poukážka na kurz zelenej karty

Ideálny darček pre všetkých golfových nadšencov! Máme pre vás darčekovź poukážku na kurz zelenej karty, kde sa obdarovaný naučí všeobecné pravidlá golfu, etiku a zśika aj technickú spôsobilosť. Po úspešnom absolvovaní záverečnej skúšky dostane zelenú kartu a hurá na ihrisko! Kurz prebieha priamo v Bratislave v časti Podunajské Biskupice. 

Pozrieť ponuku

 

 

Dokonalá golfová dovolenka

Hotel International leží na okraji Tatranského národného parku. Je to 4-hviezdičkový ra nielen pre dovolenkárov, ale aj golfistov. Nachádza a totiž priamo uprostred 27 jamkového golfového ihriska! Môžee si tu užiť hru na golfovom simulátore, zapožičať golfové palíce, využiť celoročné kryté odpalisko a podľa počasia aj hru na zimných greenoch. No a viete si predstaviť niečo lepšie ako zakončiť partičku golfu vo vírivke s drinkom v ruke? :)

Pozrieť ponuku

 

 

Netradičný bonus: FootGolf vo Vysokých Tatrách

V Hoteli International v Tatranskej Lomnici si môžete vyskúšať aj tento netradičný šport. Že neviete, čo to je FootGolf? Spája v sebe dva najpopulárnejšie športy: futbal a golf :) Podstatou je dostať loptu pomocou kopov do jamky na miestnom 18-jamkovom FootGolfovom ihrisku. Zmerajte si sily s priateľmi, je to skvelá zábava ako pre golfistov, tak aj pre futbalistov :)

Pozrieť ponuku

 




 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Objavte Slovensko: