Turistika pre všetkých: via ferraty aj túry so sprievodcom

Aktívny oddych v horách ponúka dobrodružstvo, nádherné scenérie a sladký pocit z prekonania vlastných limitov. Ak milujete slovenskú prírodu, zoznámte sa s Via Ferratami, ktoré ponúkajú výzvu, no zároveň sú vhodné aj pre začínajúcich turistov. Na záver pridáme aj tipy na náročnejšie tatranské túry. Nasaďte si mačky a poriadne pritiahnite šnúrky na turistických topánkach.  Vyrážame! :)

Čo je Via Ferrata?

Via Ferrata je jednoducho zaistená alebo aj železná cesta (po nemecky klettersteig – horolezecký strmý chodník), ktorá sa nachádza v náročnom horskom teréne. Je vybavená istiacimi lanami, železnými stupačkami a ďalšími pomôckami, ktoré pomáhajú ľahšie a bezpečnejšie zdolať obtiažny terén. Zvládnu ho tak aj turisti, ktorí nemajú skúsenosti s náročnými výstupmi. 

Drevené rebríky uľahčujúce cestu sa začali budovať už v 15. storočí na francúzskej hore Mont Aiguille. Avšak ferrata s prvým umelým istením vznikla v roku 1843 na Dachsteine v rakúskych Alpách. V minulosti pomáhali zaistené horské cesty zdolávať vojakom náročný terén. Dnes, v dobách mieru, sa z niektorých týchto chodníkov stali ferraty, ktoré slúžia na turistické zážitky.

via ferrata

Značenie náročnosti je pre každú oblasť odlišné. V Rakúsku sú označené od A (najľahšia) až po E (extrémne), v Taliansku sa zasa stretnete s farebným označením, prípadne skratkami. 

Via Ferraty môžete nájsť v Alpách, ale okrem iného aj v Poľsku, Španielsku, na Balkáne a samozrejme na Slovensku.

Zoznámte sa s týmito horskými chodníčkami, ktoré poskytujú nezabudnuteľné výhľady v nádhernej prírode. Čaká vás množstvo nových zážitkov a dobrodružstiev. 

 

Via ferrata v Kremnických vrchoch s najdlhším lanovým mostom

Via ferraty na Skalke v Kremnických vrchoch ponúkajú 4 úrovne náročnosti – od najľahšej až po extrémnu. Celkovo tu prekonáte 300 výškových metrov. Výstupy môžete zdolať v skupine, ktorá je zložená zo 4 ľudí + sprievodca. V praxi sa tu naučíte základy správneho pohybu po ferratách, metodiku aj niečo z histórie. 

Okrem rôznych adrenalínových atrakcií vás tu čaká aj skutočný unikát: najdlhší visutý via ferratový most na Slovensku aj v strednej Európe! Je dlhý 80 metrov a medzi bralami visí miestami až 45 metrov nad terénom.

Túto via ferratu vyskúšali aj mnohí naši fanúšikovia na Facebooku a takto si pochvaľovali:

Pozrieť ponuku
 

 

Dve veže a Martinské hole 

Kremnické vrchy sme spomínali už vyššie. Okrem týchto krásnych hôr môžete vyskúšať zdolať napríklad aj via ferratu Dve veže. Je to jediná ferratová cesta na Liptove a zároveň patrí medzi najmladšie na Slovensku. Čakajú tu na vás 3 trasy s rôznymi stupňami obtiažnosti aj turistický chodník na vrch mimo ferratových trás. 

Via ferrata HZS Martinské hole leží v koryte Pivovarského potoka. K jej začiatku sa treba  vydať po červenom turistickom chodníku, ktorý je aj súčasťou samotnej ferraty. Postupne sa napojí na modrý chodník z Bystričky po Martinské hole. Pri prechode via ferratou môžete využiť aj visutý most.

Samozrejmosťou sú služby medzinárodného horského sprievodcu aj zapožičanie ferratového setu.

Pozrieť ponuku
 

 

Via ferrata Veľký Kyseľ v Slovenskom raji

Jedným z najkrajších zážitkov je prechádzka neporušenou prírodou Slovenského raja. Ferrata Veľký Kyseľ je v tomto národnom parku sprístupnená od roku 2016. Zdolať ju môžete každoročne od 15. júna do 31. októbra. Trasa je mierne náročná, a zvládnu ju aj začiatočníci s priemernou fyzickou kondíciou. Dokonca je vhodná aj pre deti od 145 cm. Čaká vás prevýšeńie 600 metrov a prejdete ju za 7 až 8 hodín so skúseným certifikovaným horským sprievodcom.

Pozrieť ponuku

 

 

Zdolajte horské vrcholy s certifikovanými sprievodcami

Ak milujete klasickú turistiku, máme pre vás tipy na nádherné túry rôznej náročnosti. Každý výstup je v sprievode profesionálneho sprievodcu a zahŕňa aj horské poistenie.

 

Výstup na tatranský vrchol Končistá (2537 m)

Vykročte na neznačené tatranské chodníky, kam sa dostanete len so sprievodcom. Končistá je jeden z najkrajších vrcholov Vysokých Tatier. Počas túry sa pohybujete z väčšej časti mimo značený turistický terén na nespevnených chodníkoch, takže sa výstup odporúča turistom, ktorí už majú niečo odchodené. Nie je sa však čoho báť, budete pod dozorom certifikovaného sprievodcu. Túra je dokonca vhodná aj pre staršie deti so skúsenosťami s turistikou. Absolvujete ju asi za  8-10 hodín a čaká vás prevýšenie cca 1100 výškových metrov.

Pozrieť ponuku

 

 

Výstup na Furkotský štít (2405 m)

Začiatok alebo koniec výstupu je priamo pri lanovke pod Soliskom. Zo Štrbského Plesa sa vyberiete cez chodník Mlynickej doliny až k vodopádu Skok. Od Capieho plesa ďalej cez serpentíny pod Bystrú lávku a ste na vrchole Furkotského štítu, ktorý leží na hlavnom hrebeni Vysokých Tatier. Zo štítu zídete do Furkotskej doliny k dvom Wahlenbergovým plesám a späť k Štrbskému. AJ táto trasa je vhodnáj pre staršie deti so skúsenosťami s turistikou. 

Pozrieť ponuku

 

 

Túra na Priečne sedlo (2352 m)

Táto túra je pomerne dlhá a náročná. Avšak odmenou je krásna scenéria spojená s prehliadkou dvoch najkrajších tatranských dolín. K dispozícii je samozrejme profesionálny sprievodca, odporúčame ju však skôr skúsenejším turistom. Okrem iného uvidíte Malú studenú dolinu, Zámkovského, Téryho či Zbojnícku chatu, serpentíny, 5 spišských plies aj Priečne sedlo. S najväčšou pravdepodobnosťou uvidíte aj kamzíkov a svište! :) Počítajte, že výstup vám zaberie 8 až 10 hodín.

Pozrieť ponuku

 

 

Aké je vaše obľúbené miesto, kam sa vždy radi vraciate? Napíšte nám tip do komentára a možno urobíte radosť tipom na výlet ďalším turistom. Alebo inšpirujte ľudí, ktorí ešte stále váhajú, či to zvládnu. Turistike a novým zážitkom zdar! :)

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: