Testovali sme Aqualand Moravia – Naozaj, že zemský ráj to (nielen) napohled

Už len to prostredie stojí za spadnutú sánku, no keď sme prekročili brány Aqualandu Moravia, šli sme do kolien z toľkého relaxu, pohody a zábavy v jednom.

Hneď takto z kraja musím povedať, že Moravia si zaslúži nálepku Priateľská ku každému, alebo aj po anglicky Deti/Rodina/Páry Friendly. My sme zatiaľ v kategórii Páry, avšak neuniklo nám, koľko rodín s detvákmi rôzneho veku si Moraviu užívalo bok po boku s návštevníkmi staršej generácie.

AKO DO MORAVIE?

Nakoľko nie sme motorizovaní, z Brna sme sa do aquaparku dostali vlakom. Je to približne polhodinka z brnianskej hlavnej stanice až na nádraží vo Vranoviciach. Tu sme naskočili na aqua taxík, ktorý nás zadarmo odviezol až do akváča. Taxík odvezie až osem ľudí a premáva každú hodinu zo stanice. Okrem taxíka sa do Pasohlávok, kde sa aquapark nachádza, dostanete aj autobusom. Lístky na autobus sme si kúpili ako súčasť kombinovaného lístka na vlak ešte v Brne pri staničnom okienku. Taxík aj autobusy sú napojené na príchody a odchody vlakov, preto stihnete skoro stále. A keď nie, neďaleko vranovickej stanice je krčma so štamgastmi, ktorej návšteva určite stojí za spoznanie moravského koloritu.

Do Moravie sa samozrejme dostanete aj autom, po diaľnici D2 ste z Bratislavy na parkovisku aquaparku za necelú hodinu a pol.

KDE ZAČAŤ?

Ak máte celodenný vstup do Moravie, ako my, veľmi sa nemusíte trápiť, ktorú zo zón či atrakcií vyskúšate ako prvú. K dispozícii máte 12 bazénov, 20 tobogánov a celý wellness svet Forum Romanum. My sme si najprv vybrali zónu šatňovú, ktorá sa nachádza za pokladňami po schodoch dole. Pri prezúvaní sa do žabiek ešte pred šatňami som si všimla na pravoboku obchod s vybavením do aquaparku. Keby som to vedela, nemusela som si kupovať žabky narýchlo v Brne. V obchode nájdete okrem flipflopov, plavky, župany a vybavenie pre deti do bazénov (nafukovacie lopty, rukávniky, ...).  Na ľavoboku bola zase miestnosť pre kočíky.  Šatne sú spoločné, založené na skrinkovom systéme a uzamkýnateľnej šatni na konci každého radu so skrinkami. Stačí si odložiť, priložiť čip a zapamätať si číslo skrinky. Mimochodom čip máte na remienku na ruke, nestraťte ho, pokuta je mastná.

CHCE TO PLÁN

A my sme ho aj mali, aby sme systematicky, logisticky a fantasticky využili takmer všetky možnosti Moravie. Zamierili sme do bazéna Neptún, ktorý má štedrých 840 m² . Akurát sme stihli hodinu vodného aerobiku, tak som sa na začiatok rozhýbala do rytmov hudby a pokynov animátora. Po krátkej rozcvičke sme doplávali k vodnému baru. Vodný barman vám namieša drinky alko aj nealko a natočí plzničku. My sme si dali len fotečku a plávali ďalej.

Priamo do bazéna Riviéra, ktorý sa nachádza vonku a je z neho parádny výhľad na okolitú ľúbivú Pálavu. Aj v Riviére, aj v Neptúne sú nastražené vodné trysky, bublinkovače a vlnomejkre, ktoré rozhýbete výskokmi v nerezovom valci. Veľká sranda. Aby som nezabudla, voda v bazénoch je slaná. Je totiž termálna, vďaka vrtu Mušov, ktorý vyviera v hĺbke 1450 metrov pod zemou. Nemusíte sa preto báť, že sa zmeníte na šupinavca suchého, ako pri kúpaní v bazénoch s obsahom chlóru. Naopak, ja som mala po bazénoch v Moravii kožu jemnú, a až prekvapivo hladkú.

Trochu sme sa počľupkali vonku, pokochali Pálavou, nastavili tvár slnku a šinuli sme si do späť do vnútra. Natiahli sme sa na ležadlá v bazéne, opreli hlavy a nechali sa masírovať bublinkami, veľa bublinkami. :) Žeby sme na chvíľu zadriemali? Ktovie, bolo to veľmi príjemné. Vo vode však rýchlo vytrávi, tak sme si ešte pred odchodom k tobogánom zamierili do reštaurácie.

A v tom momente vyhlasovali, že o pár minút sa začne diskotéka v detskom bazéne. Mimochodom, dojčatá, batoľatá, krpániky rôzneho veku sa v aquaparku zabavia do sýtosti. Ak majú menej ako povolených 100 centimetrov na tobogány, dajte im jesť špenát a pokiaľ dorastú, vyhrajú sa v bazénoch Baby pool (do troch rokov) a Kalimero pool (pre staršie deti). Vodná plocha s atrakciami pre deti má rozlohu až 181 m², takže nuda detvákom nehrozí. Plus tie diskotéky a animačné programy, ja im normálne závidím.

KNEDLO, VEPŘO, ZELO

Aj to si môžete objednať v aquaparkovej reštaurácii, do ktorej choďte pokojne v plavkách. Odporúčam však vziať si osušku, alebo župan, teplota je tu oproti 30 stupňom v bazénoch trochu nižšia. Výber jedál je bohatý, od dvoch druhov polievok, cez šalátový bar, až po hotové jedlá. Medzi nimi nechýbala v čase nášho hladu kačka s kapustou a zemiakovými knedlíkmi, rebierka, platýz s divokou ryžou, řízek či iné šmakotinky. Môžete si dať aj cestoviny a samostatná vitrína je venovaná vystavovaniu sa koláčikov, pudingov, pannacoty. Krátku zastávku si určite spravte pri pípe. Jedno orosené od smädu dobre padne. Všetko sa načítava na čip, peniaze pri sebe mať nemusíte.

POMALY, POMALY, RÝCHLO, RÝCHLO

Takúto tanečnú taktiku sme zvolili pri tobogánoch. Pomaly sa treba presúvať, nakoľko podlaha je mokrá, schodov veľa a takisto aj mnoho kovových a betónových komponentov v priestore dojazdu z tobogánov. Naozaj, opatrnosť je namieste, nechceli by ste vidieť tú mladú babu, ktorú tlačili záchranári na vozíku so zafačovanou nohou od tobogánov (skutočný príbeh). Ale preč od vážnych tém, tobogány sú hlavne o zábave, bláznení sa a o ukričanom adrenalíne. Podľa stupňa odvahy si môžete zvoliť náročnosť tobogánov, ktorá je uvedená aj na informačných tabuliach pri šmykľavkách. Tobogány sú odstupňované nielen množstvom zákrut, ich sklonom, ale aj výškou – jednak samotného tobogánu, ale aj tobogánistu. Vstup majú len deti od 100 cm vyššie a ešte sa dbá aj na výšky 120, 140, 150 a 160 cm. Ako píšem, každý tobogán zhltne vo svojich útrobách rôzne vysokých ľudí. Môžete  si prednostne zakúpiť nafukovačku na tobogánovanie a nemusíte čakať v rade. Stojí to však nejakú tú kačku. Dlhé rady v našom prípade nehrozili, v nedeľu dopoludnia bolo ľudí menej, takže čakačky na nafukovačky boli krátke. A potom to už šlo naozaj rýchlo, veď posúďte sami:

Zdroj videa: YouTube

BEZ PLAVOK, AJ BEZ ZÁBRAN

Poďme na to zhurta, celé wellness Forum Romanum je bezplavková zóna. A keď bezplavková, tak naozaj bezplavková. Plavky si musíte odložiť do políc neďaleko turniketov. Aj my sme dostali do rúk len plachty a pokyn, že v suchých saunách si máme dať prestieradlá pod seba a v parných máme nechať prestieradlá na vešiakoch vonku. Áno, áno, pekne naholo. A pekne naholo aj do vonkajšieho bazéna Pálava. Aký to bol pocit? Úprimne? Napodiv veľmi prirodzený. Nikto po nikom nepokukoval, neokúňal sa, saunujúci si vychutnávali pohodu a pokoj vo wellnesse. Bez šiat a bez starostí sme si užili aj my šesť sáun, tri oddychové miestnosti a aj vonkajší bazén Pálava. Všetko v Adamovom a Evinom rúchu, bez zbytočného vzruchu. Video nebude, len doplním informáciu, že jednorázový vstup do Forum Romanum je od 15 rokov. Pre mladšie ročníky ako 15 je určené detské saunovanie, ktoré sa koná každú nedeľu do 13.30 hod.

ZÁVEREČNÁ

Tá je o deviatej večer. My sme odišli o trochu skôr, oddýchnutí, vláční ako masielká, len na chlieb nás bolo potrebné natrieť. Pobyt v Moravii bol balzamom na naše celotýždňovým zhonom zmorené telá aj mysle. Dávame desať nafukovačiek z desiatich a vrátime sa určite čoskoro späť! :)

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: