Tajomné pralesy, svetové dedičstvo alebo najväčší hrad na Slovensku. Predstavujeme vám Horehronie a Podpoľanie

Aj tento rok pokračujeme v objavovaní Slovenska, ktoré sa pokojne môže rovnať ktorejkoľvek inej dovolenkovej destinácii. Ako prvý predstavujeme región Horehronia a Podpoľania, s čím nám pomáha aj rodený horehronec Lukáš Latinák. Už podľa nadpisu vidíte, že tento región stojí za každú návštevu. Prečítajte si, čo by ste na vašich cestách nemali vynechať.

Čiernohronská lesná železnica

Uhlie ako palivo, drevené vozne a mašinka, ktorej vek dosahuje celé storočie. Tak toto nezažijete kdekoľvek. U nás pri tom máme hneď niekoľko takýchto železníc! Jedna z najznámejších sa nachádza v obci Čierny Balog. Odveziete sa ňou cez lesy Slovenského Rudohoria k lesníckemu skanzenu, takže o celodenný program máte postarané.

Drevený kostol v Hronseku

Artikulárny kostol v Hronseku je skutočné staviteľské majstrovstvo. Pri drevenej stavbe z 18. storočia totiž nebol použitý ani jeden klinec. Kostol má pritom až 1000 miest na sedenie! Vďaka svojej výnimočnosti bol v roku 2008 zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. 

Badínsky Prales a Dobročský prales

Áno, za pralesom nemusíte cestovať do Brazílie alebo iných rovníkových krajín. Hlboké lesy staršie ako si vieme predstaviť nájdete aj pod Poľanou a Nízkymi Tatrami. Badínsky prales sa nachádza asi 10 km juhozápadne od Banskej Bystrice a patrí medzi najstaršie chránené územia Slovenska. Dobročský prales je rovnako ako Badínsky chránený od roku 1913. Prales je však pre verejnosť uzavretý, návštevníci si ho môžu prezrieť len v rámci prehliadky so sprievodcom.

Špania dolina

Bohatstvo pod zemou urobilo z malej osady uprostred hôr jednu z baníckych veľmocí Rakúsko-Uhorska. Dnes je Špania dolina pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry s množstvom baníckych domov z dreva a kameňa. Pamiatkam tu dominuje Kostol Premenenia pána z 13. storočia. V okolí Španej doliny si po histórii môžete užívať aj množstvo turistických trás. Aj tá príroda stojí za návštevu!

Hrad Slovenská Ľupča

Hrad z 13. storočia zaujme nielen svojou majestátnosťou. Vďaka priaznivému osudu sa totiž zachoval vo veľmi dobrom stave. Počas svojej bohatej histórie sa používal ako sídlo panovníkov, východisko na poľovnícke výpravy alebo ako sirotinec. Počas 2. svetovej vojny tu dokonca Nemci väznili povstalcov. Dnes sa hrad využíva ako reprezentačný priestor, no samozrejmosťou sú aj prehliadky pre turistov.

Kalište

Horská dedinka Kalište je pripomienkou histórie, na ktorú nie sme príliš hrdí. Známou sa stala najmä kvôli vpádu nemeckých vojakov počas 2. svetovej vojny. Tí ju kompletne vypálili a väčšinu obyvateľstva usmrtili. Kalište bolo totiž silným podporovateľom partizánov, pre ktorých tu bola zriadená poľná nemocnica. V súčasnosti je Kalište krásne upraveným skanzenom, kde si užijete pokoj uprostred prírody, no zároveň spoznáte trpkú časť našej histórie. 

Vígľašský zámok

Zámok neďaleko Zvolena vznikol pôvodne ako kláštor ešte v stredoveku. Až neskôr sa z neho stalo hradné sídlo a poľovnícke sídlo. Pôsobil tu napríklad aj kráľ Matej Korvín. Žiaľ, počas 2. svetovej vojny bol značne poškodený, vyhorel a niekoľko desaťročí opustený chátral. Jeho obnova prišla až v roku 2007 kedy sa začal pod dozorom pamiatkového úradu meniť na 4* hotel The Grand Vígľaš. Aj napriek tomu je však prístupný verejnosti, ktorá môže preskúmať napríklad hradby tohto majestátneho sídla. 

Pobyt v The Grand Vígľaš

 

Pustý hrad

Vo Zvolene a okolí ostaneme, pretože priamo nad týmto mestom sa týči jedno z najväčších hradísk strednej Európy. Prvý hrad stál na tomto území už v 12. storočí. V 15. storočí vśak vyhorel a postupne chátral. Archeológovia tu však našli pozostatky osídlenia, ktoré siahajú až do doby bronzovej. Prístupný je priamo zo Zvolena po náučnom chodníku. Okrem zaujímavej histórie vás tu čaká krásny výhľad na Zvolenskú kotlinu.

Hrb - stred Slovenska

Výlet po Horehroní a Podpoľaní ukončíme priamo v geografickom strede Slovenska - na vrchu Hrb. Jedná sa o pomerne ľahko dostupný skalnatý vrch nad obcou Ľubietová, toto krásne miesto tak ocenia aj menej zdatní turisti. Krásne výhľady z vrcholu sú samozrejmosťou. :)

Zdroj: treking.cz

Zaujal vás tento krásny región? Navštívte web ObjavteSlovensko kde nájdete všetky videá s Lukášom Latinákom a zároveň pobyty v regióne Horehronia a Podpoľania. Prajeme vám krásne objavovanie našej krajiny a len tie najlepšie zážitky! :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: