Recept na lokše + karlovarský knedlík | Husacie hody

Jeseň je tradičným obdobím jarmokov, vinobraní, ale tiež husacích a kačacích hodov! Je to skvelá príležitosť, ako môžete spolu s priateľmi, rodinou či kolegami opäť ochutnať vychýrené sezónne špeciality, na ktoré sa tešíme celý rok. Hody dorazili aj na ZľavaDňa, a preto pre vás máme niekoľko skvelých tipov, kde ochutnáte tie najlepšie kačky, husi, lokše aj kapustu. Veď kačka bez lokše je ako hrnček bez uška :)

Na úvod nášho blogu pre vás máme aj dva jednoduché recepty, ako si doma navodíte atmosféru jesenných hodov. Pripravte si lahodné zemiakové lokše alebo pravý karlovarský knedlík. Jesenná hostina sa tak môže začať.

Recept na domáce lokše

Recept na domace lokse

Čo budete potrebovať?

1 kg zemiakov
300 g polohrubej múky
1 lyžička soli
Maslo alebo husaciu masť na potretie

Ako na to?

Náš recept vám vystačí asi na 20 porcií. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Následne ich očistíme a postúhame alebo rozpučíme. Pridáme múku, soľ a zo všetkého vypracujeme cesto. Následne z neho vytvarujeme šúľok, ktorý nakrájame na rovnaké diely. Vyvaľkáme z nich placky a opekáme do zlatista na suchej panvici či platni. Hotové lokše potrieme rozpusteným maslom alebo masťou a môžeme servírovať.

Náš tip: Lokše sa samozrejme hodia ako dokonalá príloha ku kačke, skúste ich vśak vyskúšať aj na sladko. Stačí ich potrieť džemom, posypať makom a práškovým cukrom a sladká dobrota je na svete :)

Recept na karlovarský knedlík

Recept na domáci karlovarsky knedlik
obrázok: czechgastronomy.com

Čo budete potrebovať?

250 g starších rožkov alebo chleba
250 ml mlieka
50 g hrubej múky
2 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť)
Slaninu
Soľ
Kúsok masla
Muškátový oriešok (stačí štipka)
Petržlenovú vňať

Ako na to?

Pečivo nakrájame na kocky a krátko opečieme na masle. Žĺtky si v miske zmiešame s mliekom a pridáme opečené pečivo. Následne k zmesi pridáme aj ďalšie suroviny: soľ, múku, slaninu na väčšie kocky, petržlenovú vňať a muškátový oriešok. Všetko spolu dôkladne premiešame. Vo vedľajšej miske si vyšľaháme z 2 bielkov sneh a opatrne (!) ho vmiešame do našej hmoty. Nadýchané cesto vytvarujeme do guličiek a varíme vo vriacej vode asi 15 minút. Dobrú chuť :)

Vedeli ste, že: Karlovarský knedlík sa začal servírovať už za cisára pána Františka Jozefa? Najprv ako príloha k obľúbenému českému vepřu-knedlu-zelu. Ľudia si ho však natoľko obľúbili (hlavne v období Prvej republiky), že dnes je už klasickou prílohou k sviečkovej, ale aj k pečenej kačke či húske.

Či už patríte do tímu #loksa alebo #knedla, vynikajúce hody si môžete aj tento rok užiť so ZľavaDňa o niečo výhodnejšie. Toto sú naše tipy na vychýrené jesenné špeciality:

Hody od uja Jajcaya z Grobu

Kacacie a husacie hody Ujo Jajcay z Grobu

Pozrieť ponuku od Uja Jajcaya
 

Husacina u Galika

Husacie a kacacie hody v restauracii Husacina u Galika

Pozrieť ponuku - Husacina u Galika
 

Hody v reštaurácii Cozy Coza

Husacie a kacacie hody v reštaurácii Cozy Coza Bratislava

Pozrieť ponuku - Cozy Coza
 

Kačacie 3-chodového menu v Reštaurácii Brix

Husacie a kacacie hody v Reštaurácii Brix Bratislava

Pozrieť ponuku - Reštaurácia Brix
 

Ochutnali ste už tento rok niektorú husaciu alebo kačaciu špecialitu? Vyskúšali ste si doma pripraviť niektorý z našich receptov? Alebo ste hodili celú kačku do rúry a pripravili si hody u seba doma? Pochváľte sa v komentároch alebo na našom Facebooku. Prajeme krásnu jeseň a dobrú chuť!
 

Pozrieť všetky ponuky na hody


 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: