Pivná abeceda s faktami pre všetkých milovníkov zlatého moku

Poznáte ten výrok, že v pive je pravda? Alebo ten od nemeckého cisára Wilhelma II. : „Dajte mi ženu, ktorá miluje pivo a ja dobyjem svet“ ? Sú to výroky, ktoré si obľúbilo množstvo milovníkov  lahodného nápoja, ktorý poznali už starí Sumeri. Pred 6 000 rokmi si údajne z „prapiva“ usrkávali dokonca cez slamky. Existujú pivá s rôznorodou chuťou a vôňou. Každú jeho podobu cez ležiaky, apy, ipy, stouty, trapistické pivká...

Všetko k pivu - Pozrieť ponuky

Viete o tom, že existuje aj pivná abeceda? Ak máte pivo radi aspoň tak, ako my v ZľavaDňa, nájdete si v nej svoje obľúbené písmenka.

A ako APA  - Alebo aj American pale je pivný špeciál, ktorý má vďaka intenzívnemu chmeleniu nezameniteľnú vôňu a chuť.  

B ako belgické pivá – Trapistické, kláštorné, piva typu ale so stáročnou tradíciou a neopakovateľnou chuťou. Už len myšlienka na dobre vychladený „blond“ nás napĺňa šťastím.

Burgre a steaky v Bratislave

C ako cider – Pre niektorých ide o malinovku a nie o pivo. No sú aj ľudia, ktorí nedajú dospustiť na príjemnú, ľahkú, sladkú chuť tohto nápoja. Nesúdime :) 

D ako Delirium Tremens – Alebo aj ružový slon je stav, ktorý sa používa na označenie blúznenia z nadmerného požitia alkoholu. Takisto je to aj názov jedného z najlepších belgických pív a podniku v Bruseli, v ktorom majú viac ako 2 000 značiek pív. 

pivo zlava bratislava

E ako ešte jedno – Pivo sa pije pre chuť, alebo k dobrému a mastnejšiemu jedlu. Počet konzumentov sa zvyšuje aj s teplejším počasím. Nie je predsa nič lepšie ako si dať vychladené pivo počas horúceho, sparného dňa. A občas si dá človek aj jedno navyše. Priznajte sa. Určite to robíte aj vy. Nezabudnite však piť s rozumom a najmä zodpovedne. 

F ako fermentácia – Proces kvasenia pomocou pivných kvasiniek, ktorý sa deje v kvasných nádobách. Je to magický siedmy krok pri zrode piva. Podľa toho, či ide o vrchnú alebo spodnú fermentáciu poznáme spodne a vrchne kvasené pivá.

G ako gastro doplnok – Ku dobrému jedlu sa priam žiada dobré pivko. Pohár malého pomôže pri trávení a je tou správnou bodkou za obedom či večerou.

H ako hurá, na pivo – Pitie piva sa spoločensky toleruje, aj keď ide o alkohol. Nezameniteľne sa spája pitie piva so sledovaním športových prenosov, pri grilovačke, na festivaloch, pri stretnutí s priateľmi. Chutí aj doma pred telkou, ale ísť niekam na pivo má svoje čaro. 

I ako IBU – Alebo aj jednotky horkosti piva (International Bittnerness Units), ktoré udávajú koľko alfa horkých kyselín je v jednom litre piva. Samotná horkosť je však aj subjektívnou záležitosťou. Patríte medzi horkých labužníkov?

J ako jedno je niekedy málo – Platí aj pre písmenko E :) 

K ako kláštorné pivo – Mnísi, múdri muži varili za kláštornými múrmi pivá už od nepamäti, alebo presnejšie od stredoveku. Preto pitie piva jednoducho nemôže byť hriech... alebo? 

Vsetko k pivu zlava bratislava

L ako liečivý nápoj – Skúšali ste prevariť pivo s medom, zázvorom a čili? Dostanete vitamínovú bombu, ktorá vás zahreje a pomôže zabojovať proti nachladnutiu. Primerané popíjanie piva má vraj priaznivé účinky aj na srdce, pomáha pri obličkových kameňoch či proti Alzheimerovej chorobe.

M ako milujem pivo – Kto sa pridá do klubu milovníkov zlatistého moku?

N ako netreba to preháňať – Kvalitne pivo sa dobre pije, netreba však zabúdať na to, že stále je to alkohol. A niektoré druhy majú to percento alkoholu celkom vysoké. Preto radšej pomenej, aby z neho nebolo zle. 

O ako orosený pohár – Je nepriamym dôkazom správnej teploty načapovaného piva. Pohár musí byť vždy čistý a prepláchnutý studenou vodou. Inak je celý pivný zážitok stratený. 

Oáza pri Draždiaku - kilo grilovaných rebierok

oaza pri drazdiaku bratislava

Kilo grilovaných rebierok pri petržalskom Draždiaku

P ako pena – Hustá, biela, krémová, ktorá spraví fúziky a chráni pivo pred zvetraním a oxidáciou.

Pečené rebrá a kolená v Bratislave

R ako radi skúšame nové pivá – Vďakabohu, že sa okrem vinárni začali v našich končinách rozmáhať pivárne, pivné raje, pivotéky, pivné salóny a festivaly, kde nájdete širokú ponuku pív z celého sveta. Tak, ako správny vinár ochutnáva rôzne vína a spoznáva ich, tak isto by mal činiť aj vášnivý pivár či pivárka.

S ako súkromné pivovary – Malé a často rodinné, ktoré v menšom či väčšom množstve varia lahodné pivné pochúťky. Sú vždy vzácnosťou a výsledkom lásky k pivu a každé jedno pivko je zážitkom. Vyskúšajte ich. 

Simeon - prehliadka pivovaru

simeon prehliadka pivovaru

Prehliadka pivovaru Simeon

T ako trochu piva do všetkého – Pivo je vhodné nielen k jedlu, ale aj do jedla. 

U ako už máte chuť? - Dajte si večer po práci jedno orosené. S priateľmi, rodinou a blízkymi chutí najelpšie. Samozrejme, zodpovedne a s mierou! 

V ako viem, kde môžete ochutnať dobré pivko - Máte obľúbený podnik, kam chodíte na pivo? Čo tak vyskúsať nové miesta a podniky. Rozšíria sa vám nielen pivárske obzory :)

WYWAR - prehliadka pivovaru & grilované rebrá

Prehliadka pivovaru WYWAR a grilované rebrá

Prehliadka pivovaru WYWAR a grilované rebrá

Všetko k pivu - Pozrieť ponuky


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: