Opálové kráľovstvo s najkrajším mestom na Slovensku - Šariš, dámy a páni!

Región ako vystrihnutý z reklamy je známy nielen pivom. Vedeli ste však, že ním prechádza jedna zo svetových rovnobežiek?

Po Zemplíne ďalší parádny región na východe Slovenska, kvôli ktorému sa oplatí merať cestu. Na severe hraničí s Poľskom, pretekajú sa cez neho rieky Torysa, Hornád, Ondava, Topľa a Poprad a skrášľuje ho Šarišská vrchovina. Obsypaný je hradnými zrúcaninami a Šarišania sú hrdí aj na svoje drevené kostolíky. Azda najväčšou pýchou je však mesto Bardejov, ktoré bolo vyhlásené za najkrajšie na Slovensku a patrí do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. A to nie je všetko, ...

Svetoznáme drahokamy

Šarišský región nie je len taký obyčajný kraj na východe Slovenska. V hľadáčiku ho mali už paničky za čias Napoleóna. Na území Slanských vrchov medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica sa totiž rozprestierajú slávne Dubnícke opálové bane. V nich sa ťažia unikátne opály, ktoré sú medzi svetovými odborníkmi vysoko cenené. Jeden z opálov dokonca nosila aj cisárovná Jozefína. Dnes sa už síce opály neťažia, ale do štôlni môžete zavítať ako turisti. Dokonca si môžete opál, či šperky z neho zakúpiť. A ak pôjdete z baní, zastavte sa v Prešove - v Caraffovej väznici je uložený slovenský drahý opál v rámci stálej výstavy "Prešov - mesto Opálu". 

Ďalšie miesta, ktoré by ste mali na Šariši navštíviť

- Kapušiansky hrad
- Zrúcanina Hradu Veľký Šariš
- Zbojnícky hrad
- Chrám sv. Michala Archanjela

Metropola Šariša a jej rarita

Tou je  už spomínaný Prešov.  Je tretím najväčším mestom na Slovensku, preto by ste ho nemali minúť. Historické centrum láka prechádzkou do minulosti, medzi významné dominanty patrí monumentálny rímskokatolický farský Kostol sv. Mikuláša z polovice 14. storočia.  Meštianske domy by mohli rozprávať o svojich dávnych obyvateľoch, ako aj Klobušický palác. Najvzácnejšou spomienkou na minulé časy je Rákócziho palác, v ktorom je v súčasnej dobe múzeum.  Na námestí sa vyníma aj Neptúnova fontána a oproti nej v budove bývalej radnice sa nachádza vinárske múzeum.

To však zďaleka nie je všetko. Ak vás prešovské pamiatky nelákajú a chcete mať svetový pocit, zájdite na Hlavnú ulicu. Tou totiž prechádza 49. zemská rovnobežka, ako jediným historickým centrom na Slovensku. A čo to znamená? Ak by ste sa po nej vybrali okolo sveta, prišli by ste priamo do Paríža a po prejdení jej celej dĺžky 26 263 kilometrov by ste sa vrátili naspäť na Hlavnú ulicu. Nájdete ju pri dome číslo 126.

Chcem spoznať východné Slovensko

 

 

Oscarové mesto

Ďalším svetovým mestom v tomto regióne je zaručene Sabinov. V jeho uliciach sa totiž nakrúcal film Obchod na korze, ktorý ako jediný slovenský film získal prestížneho Oscara. Presne po 50 rokoch od zisku zlatej sošky odhalili na sabinovskom námestí 15.6.2016 sochu Oscara. Selfie si môžete spraviť nielen pri soche, ale aj pri legendárnom obchode na korze. A keď už budete v Sabinove, obhliadnite si mestské hradby z 15. storočia, historické centrum, renesančnú zvonicu či gréckokatolícky chrám Najsvätejšieho srdca Ježišovho.

Miss Slovensko

Aj tak by sa dal nazvať Bardejov, ktorý bol vyhlásený za najkrajšie mesto na Slovensku. Niet sa čomu diviť, patrí do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO a je vskutku malebný a čarovný. Stačí, ak zavítate na Radničné námestie a máte sa čím kochať. Štýlové mestské domy v gotickom štýle vytvárajú dokonalú kulisu dominante - Bazilike minor svätého Egídia, ktorá stojí na mieste bývalého kláštorného komplexu. Slávu Bardejovu priniesol aj systém opevnenia, ktorý patrí k najdokonalejším v Európe.

Samostatnou kapitolou sú Bardejovské kúpeleV ich blízkosti je masív Magury, ktorý ich spoločne s mestom chráni pred vetrom. Vyvierajú tu liečivé minerálne pramene, ktoré blahodárne pôsobia na telo. V kúpeľnej kolonáde môžete ochutnať až z ôsmich unikátnych liečivých minerálnych prameňov. V nádhernej prírodnej scenérii kúpeľov si oddýchne nielen vaše telo, ale aj duša. V areáli kúpeľov sa nachádza aj Múzeum ľudovej architektúry. 

Historické chvíle

Azda najnavštevovanejším miestom turistov je Dukliansky priesmyk. Tu na konci 2. svetovej vojni prebiehali boje v rámci Karpatsko-duklianskej operácie. Zahynuli tu desaťtisíce vojakov na oboch stranách frontu a následne boli oslobodené priľahlé obce. Pamätník a cintorín príslušníkov 1. československého armádneho zboru je národnou kultúrnou pamiatkou. Pred pamätníkom je vysadená Aleja hrdinov Dukly. Dukliansky priesmyk leží v nádhernom prostredí Laboreckej vrchoviny, odkiaľ sa môže vybrať na túru po červenej takzvanou Cestou hrdinov SNP, alebo na poľskú stranu. 

Lákadlom pre turistov je zaručene aj 49 metrov vysoká vyhliadková veža na poľskej hranici, z ktorej je nádherný výhľad do celého Údolia smrti, ale aj do Poľska. Od Duklianskeho priesmyku až po obec Krajná Poľana sa rozprestiera areál Vojenského prírodného múzea na Dukle a Pamätník pyrotechnikov.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Miroslava Ondrušová

Content marketing specialist, ZľavaDňa

Mirka sa venuje textom, písaniu a vytváraniu obsahových kampaní pre ZľavaDňa. Cez príbehy a opisy približuje zákazníkom produkty aj služby a venuje sa aj písaniu blogov. Miluje varenie a všetko súvisiace s gastronómiou. Takisto sa snaží čo najviac cestovať, čítať a pozerať :)

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: