Poďte na východ - ukážem vám, ako je u nás na Zemplíne krásne

Východné Slovensko a konkrétne región Zemplín sú mojou domovinou. Hoci som už v hlavnom meste viac ako sedem rokov, domov sa stále rada vraciam. Prečítajte si, prečo by ste mali Zemplín navštíviť aj vy. A verte mi, zamilujete si ho.

Panenská príroda, hradné zrúcaniny, unikátne kostoly, nezameniteľný folklór či dokonca sopka. Východ sa jednoducho nezaprie - či po našom: východ še nezapre :) . Zemplín je rázovitý región na východe Slovenska, v ktorom sa miešajú vplyvy troch susedných štátov - Poľska, Ukrajiny, Maďarska. Delí sa na Horný Zemplín (Prešovský kraj) a Dolný Zemplín (Košický kraj). Najtypickejšie pre tento kraj je nezameniteľný zemplínsky dialekt (ta ne?) a tradičná kuchyňa.  A okrem toho ešte omnoho viac.

Nenormálna príroda

Zemplín je rezerváciou - dokonca chránenou - na jeho území sa prsia Vihorlatské vrchy s nedotknutou panenskou prírodou. Svojou krásou im sekunduje Národný park Poloniny, pridávajú sa aj Bukovské vrchy. Ak sa vám zdá, že my východniari sme občas ako z pralesa, je to dosť možné :) Vihorlatský prales (skrátene Vihorlat) je našou pýchou, pretože ide o lokalitu Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Nájdete v ňom až 240 rokov staré bukové pralesy. Oblasť Polonín zase vyniká najväčším komplexom bukovo-jedľových lesov v Európe. Nájdete tu aj Park tmavej oblohy - oblasť, kde zažijete, aká je naozaj prirodzená tma a ako skutočne vyzerá nočná obloha bez svetelného smogu.

Ak si chcete užiť zemplínsku prírodu, odporúčam túru na Sninský kameň. Pri jasnom počasí z neho dovidíte až na Tatry. Z kameňa sa rýchlo dostanete k Morskému oku, ktoré je najväčším jazerom vo Vihorlatských vrchov a zároveň tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku. Neďaleko sú aj Sninské rybníky - obľúbené biokúpalisko. Keby vám náhodou nestačilo, môžete vyliezť na "našu sopku" - vrch Vihorlat (celé Vihorlatské vrchy majú sopečný pôvod). Ten sa týči aj nad mojim rodným mestom Humenným (akože nie úplne, ale zhora vidno aj Humenné) vo výške 1075 metrov nad morom. 

Ľubime še kupac

A kúpanie na Zemplíne si obľúbite aj vy. Na výber máte naše poklady, vodné nádrže Zemplínsku šíravu a Domašu, Vinianske jazero a už spomínané Sninské rybníky. Zemplínska šírava sa právom označuje za východoslovenské more, ide totiž o druhú najväčšiu vodnú priehradu na slovenskom území. Je obľúbenou destináciou so siedmimi rekreačnými strediskami, ideálna na všetky typy vodných športov, kúpanie, rybolov či turistiku. S viac ako 2200 hodinami slnečného svetla ročne patrí medzi najteplejšie oblasti Slovenska (veď vravím, že východňarské more:) ). Ak vám prírodná voda nie je po chuti, môžete sa ísť zabaviť do prvého zemplínskeho aquaparku - ThermalParku Šírava v obci Kaluža.

Kus histórie

Nádherné kostolíky s jedinečnou architektúrou sú ďalšími šperkami východného Slovenska. Výnimočné sú najmä tie drevené - za návštevu určite stoja napríklad: drevený chrám v Hrabovej Ráztoke, Krásnom Brode, Ulíčskom Krivom či ten z Novej Sedlice (prevezený do skanzenu v Humennom).  

Bačkov, Jasenov, Brekov, Čičva, Parič, Tibava, ... dokopy až 10 hradov, či skôr už zrúcanín nájdete na Zemplíne. Ich pozostatky hovoria o obrannej úlohe východnej časti Slovenska v minulosti. Výlety na hradné kopce stoja za to.

Iné fajné miesta

Ako hrdá východniarka musím ešte spomenúť ďalšie skvelé miesta na Zemplíne. V Snine určite navštívte Medzinárodnú galériu MIRO. Zbehnite aj do Múzeá moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Urobte si výlet aj na Dargov, je tam expozícia bojov na Dargovskom priesmyku

Gotický kamenný most zo 14.storočia hľadajte v Lelesi. A aby sa nezabudlo na Zemplíne nájdete Tokajskú vinohradnícku oblasť. Je jednou z mála oblastí na svete, kde možno dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín. Toľko na tému "Alkohol na východe" :) .

Humenné moje

Za osobitnú návštevu stojí Humenné - áno, som lokálpatriotka, ale moje rodné mesto je naozaj pekné. Veď posúďte sami:

Renesančný kaštieľ

Humenský skanzen

Park mieru so vzácnymi stromami ginko

Fontána lásky

Zdroje fotiek: humenne-dnes24.sk, pamiatkyslovenska.sk, humenne.sk, archív autorky

 

Tak čo, prídete nás pozrieť? :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Miroslava Ondrušová

Content marketing specialist, ZľavaDňa

Mirka sa venuje textom, písaniu a vytváraniu obsahových kampaní pre ZľavaDňa. Cez príbehy a opisy približuje zákazníkom produkty aj služby a venuje sa aj písaniu blogov. Miluje varenie a všetko súvisiace s gastronómiou. Takisto sa snaží čo najviac cestovať, čítať a pozerať :)

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: