Odmena za vysvečko je vždy dobrý nápad!

Či máte doma čerstvého prváčika s čistými jednotkami alebo zabehnutého puberťáka, pre ktorého momentálne nie je zrovna škola najväčšou prioritou, je to jedno. Pri výchove detí nedosiahnete nikdy tak skvelé výsledky, ako keď ich budete motivovať. Či to teda budú jednotky odhora po spodok, alebo sa na vysvedčku objaví aj troječka, nezabudnite svoje deti pochváliť. Vidia vo vás totiž vzor, ste pre nich oporou a dôverujú vám úplne najviac na svete. A ak by ste im chceli spraviť radosť, pripojte k pochvale aj nejaký ten darček, ktorý v konečnom dôsledku môže byť aj celkom užitočný. Ja mám pre vás zopár tipov :-)

 

Za odmenu zážitok

Pre futbalistov telom i dušou

Odmena pre dieťa nemusí byť vždy len hmotná. V prvom rade sa zamerajte na to, čo vaše dieťa baví. Futbal? Nemusíte sa naháňať za najnovšími kopačkami, ktoré sa vášmu malému futbalistovi nakoniec ani nemusia páčiť. Darujte mu zážitok – taký na celý život. Trebárs vstupenku na futbalový zápas. Možno budete prekvapený, ale čas strávený s vami a hviezdami futbalovej scény ho dokáže natoľko motivovať, že už nikdy nebudete počuť vetu „mne sa teraz nechce“.

Pre potomkov všetkých víl a škriatkov

Ak sa vám nechce chodiť ďaleko, kopec možností máme aj u nás doma, na Slovensku, prípadne u našich českých susedov. Rozprávky sú super – u detí podporujú fantáziu a dokážu ich z denných starostí preniesť do sveta, v ktorom je možné všetko. Jedným z takýchto svetov je aj ozajstná „pohádková vesnička“ Podlesíčko v českých Ždárských vrchoch. Rozprávkové bytosti v nej ožili a okrem toho, že si ich budete môcť pozrieť na vlastné oči, s nimi môžete stráviť aj niekoľko magických nocí.

Pre legožrútov

Pri zážitkoch ešte zostaneme. Poznáte Lego? Asi blbá otázka... Keď z času na čas pri upratovaní nechtiac stúpnete na malú farebnú kocku z Lega, vie to byť naozaj nezabudnuteľný zážitok. Nielen pre decká, ale pre celú rodinu by však príjemnejším zážitkom bol výlet do Legolandu. Tá úprimná radosť v ich očiach a splnený životný sen, to je na nezaplatenie.

Pomôžte im prehĺbiť ich talent

Keď koníček nie je len koníček

Malé koníky ľúbi... koníky vlastne ľúbia všetci. Ale deti asi najviac. Pretvorte ich vášeň na skutočnosť. Jazdou na koni určite nič nepokazíte. Ak by ste však chceli u vášho drobca prehĺbiť zodpovednosť, odporúčam rovno detský tábor s koníkmi. Okrem jazdenia sa naučia aj teóriu a starostlivosť o tieto nádherné zvieratá. V prípade, že by ste chceli tento čas stráviť radšej s nimi, odporúčam navštíviť zvieratkovský svet na farme Červeník.

Pre výmyselníkov

Výmyselníci. To je ďalšia kategória detí, o ktorej by sa dali točiť telenovely. Ak je najväčšou nočnou morou pre vás päťminútové ticho vášho dieťaťa, po ktorom si ani radšej nechcete predstavovať, čo zas vyparatil, ste na správnom mieste. Takéto dieťa treba zamestnať. Buď ho v jeho šibalstve podporíte a vodné bomby sa stanú toto leto najlepšou a najkrutejšou zábavkou, alebo jeho pozornosť nasmerujete niekam inam. Napríklad letný detský tábor – športový, jazykový, kreatívny alebo akýkoľvek iný.

Pre tvorilkov

Malé rúčky, a predsa tak šikovné? Ak sú vaše deti zručné, určite ich v tom podporujte. Kto vie, možno z nich raz vyrastú slávni návrhári, architekti či maliari. Hračky na podporu kreativity, motoriky a zručnosti sú v takomto prípade celkom právnou voľbou. Kreatívna skladačka je dosť návyková, tak pozor, aby ste sa nepristihli pri tom, ako kradnete svojmu dieťaťu dieliky. Každopádne je ich dosť pre všetkých. Alebo taká inteligentná plastelína. Novinka to síce už nie je, ale zábava bez stresu to dokáže byť aj po rokoch.

Pochopte ich

Pre deti s pohonom na perpetuum mobile

Deti sú plné energie. Občas fakt nerozumieme, odkiaľ sa v nich berie, keď dokážu celý deň behať, šantiť, vymýšľať huncútstva a po uložení do postele v noci o dvanástej vám nakoniec povedia, že im sa ešte nechce ísť spať. Viete, čo na toto zaberá najviac? Keď ich vyšťavíte! Po celom dni strávenom v hociktorom aquaparku vám zaspia ako dudek. Nezabudnite im pribaliť nafukovačku. To ich už ozaj dorazí.

Pre zvedavcov

Vždy, keď máte pocit, že na vašu odpoveď sa už naozaj nedá opýtať „a prečo?“, vaše dieťa sa to opýta. A prečo? No preto, že je zvedavé. Miluje spoznávať nové veci, tento svet je preň fascinujúcim miestom a chce sa o ňom dozvedieť minimálne všetko a ešte o kúsok viac. Časopis Šikovníček je pre deti od 3 do 7 rokov. Ak by ste ho svojmu malému zvedavcovi predplatili, tak minimálne rok sa jeho otázky na vás zredukujú. Ibaže by to malo presne opačný účinok J Ak ste však pre svoje dieťa vzorom a odpovede na svoje otázky chce len a len od vás, vezmite ho na belgické wafle, kde budete mať dostatok času na všetko odpovedať. Ale možno ich tá chuť tak nadchne, že aj zabudne, čo sa chcelo opýtať.

Pre náročných násťročných

Nie je to jednoduché, ja viem. Ale spomeňte si na svoju pubertu. Nič sa vám nepáčilo, nič nebolo dostatočne dobré a to sebavedomie, to dostávalo facky každú chvíľu. Skúste svoje deti v tomto veku pochopiť. Aj keď sa vám ich témy nezdajú dôležité, počúvajte ich. Až keď sa dostanete na rovnakú vlnu, až vtedy vám začnú opäť dôverovať. Ten nábeh na tínedžerskú vlnu by sa vám mohol podariť napríklad dizajnovým reprákom. Veď hudba je v tomto ich období jednou z mála vecí, ku ktorým utiekajú. Aby sa im za zatvorenými dverami dobre počúvala, stavte na sedací vak. Ale aby sa im počúvala dobre aj kdekoľvek inde, štýlovými slúchadlami „na ruku“ určite nič nepokazíte.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Petra Števková

Copywriter

To, čo na stránke ZlavaDna.sk vidíte, tak to je presne to, čo Petra robí. Píše, tvorí, fotí, fotošopuje, edituje, vymýšľa. Veľa vymýšľa. Je to vlastne taký malý výmyselník, ktorý potrebuje deadliny. Ale iba na to, aby ich mohla vždy prešvihnúť. A okrem toho miluje slovenčinu, hviezdy, ovce, jogu, vankúše, Lykke Li, pásiky, bodky, fašírky a farebné ponožky. Čím farebnejšie, tým lepšie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: