O týchto záhradách ste možno nepočuli. Víkend bude v Bratislave patriť parkom a záhradám

Bratislava cez víkend odhalí skryté poklady. Poklady v podobe parkov a záhrad, ktoré sú bežne neprístupné. Zapojí sa tak do celoslovenskej akcie, ktorá sa koná každoročne v júni. Objaviť môžete až 17 krásnych a nepoznaných miest. Medzi nimi historické parky, súkromné záhrady, obnovené mestské parky ale napríklad aj cintorín. V tomto blogu vám predstavíme 10 najkrajších parkov a záhrad, aby ste už neváhali ani sekundu. :)

 

1. Rómerov dom

František Rómer bol vedec uznávaný doma aj v zahraničí. Skúmal rastlinstvo Bratislavy a okolia, v Petržalke dokonca založil malú botanickú záhradu. Svojim myslením v oblasti ochrany pamiatok, histórie, umenia alebo prírodovedy častokrát predbehol dobu. V súčasnosti sú jeho dom a záhrada významnými pamiatkami kultúrneho a stavebného dedičstva Bratislavy.  

Mapa

 

 

2. Záhrada veľvyslanectva Ruskej federácie

Fábryho vila, za ktorou sa záhrada nachádza, bola postavená ešte v roku 1915. Pôvodný majiteľ patril medzi najvyššiu sociálnu vrstvu Bratislavy, takže svoje postavenie premietol aj do architektúry vily a záhrady. Tá je pravidelne udržiavaná aj keď nie je verejnosti prístupná.

Mapa

 

 

3. Františkánska kláštorná záhrada

Táto záhrada patrí medzi najstaršie záhradné úpravy na území Bratislavy. História františkánov siaha až do 13. storočia. Na rozsiahlej ploche záhrady pestovali nielen ovocie a zeleninu, ale aj liečivé byliny, ktorými liečili chorých. 

Mapa

 

 

4. Prüger-Wallnerova záhrada

Záhrada vznikla na severovýchodnom svahu kopca s Horským parkom v období, keď si na tomto mieste začali stavať domy bohatí mešťania. Záhrada bola pôvodne rozdelená na úžitkovú a okrasnú časť. V úžitkovej časti sa pestovala zelenina a kvety, miesto si tu našiel aj špeciálny skleník, ktorý bol vykurovaný zo špeciálnej kotolne.

Mapa

 

 

5. Bratislavská kalvária

Kalvária vznikla ešte v 17. storočí ako jedna z najvýznamnejších v celom Uhorsku. V 19. storočí bola výrazne rekonštruovaná a prestavaná no v 50. rokoch 20. storočia bola zámerne zničená vtedajším režimom. 

Mapa

 

 

6. Kochova záhrada

Záhrada bola pôvodne súčasťou súkromného sanatória postaveného v roku 1929. Súčasťou bola aj úprava prudkého svahu, ktorý bol zachytený opornými múrmi s rôznymi architektonickými prvkami. Záhrada je aj dnes veľmi pestrou najmä čo sa týka rôznych druhov vzácnej flóry. 

Mapa

 

 

7. Baroková záhrada Bratislavského hradu

Jej vznik bol súčasťou významnej prestavby hradu na reprezentačné sídlo v 18. storočí. Iniciátorom prestavby v barokovom štýle bola vtedajšia panovníčka Mária Terézia. V súčasnosti je záhrada využívaná ako oddychovo-relaxačný priestor pre návštevníkov hradu.

Mapa

 

 

8. Ondrejský cintorín

Ondrejský cintorín je jeden z najstarších zachovaných cintorínov na území Bratislavy. Vznikol ešte v roku 1784 na okraji mesta. Postupne rástol, no rástlo aj mesto takže sa postupne ocitol v centre Bratislavy.  Časť cintorína dokonca v 60. rokoch padla za obeť rozpínaniu sa obytných častí. Koncom 20. storočia sa realizovala úprava cintorínu na park, no aj dnes sú tu pochovaní mnohí významní obyvatelia Bratislavy.

Mapa

 

 

9. Gaštanica (Gaštanová záhrada)

Mestský park Gaštanica na Kolibe bol vybudovaný v rámci projektu Bratislava zelenaj sa. V parku má hojne zastúpenie najmä strom Gaštana jedlého, jeho súčasťou je aj oddychová zóna s lavičkami a ihriskom pre deti.

Mapa

 

 

10. Cyklokuchyňa na Tyršovom nábreží

Cyklokuchyňa je ideálny priestor najmä pre milovníkov bicyklov. V okolí dielne sa nedávno vybudovala komunitná záhrada aby sa tak vytvoril zaujímavý verejný priestor na nábreží Dunaja. 

Mapa

 

 

Pomohli sme vám s programom na víkend? Do ktorej záhrady sa tešíte najviac? Kompletný zoznam záhrad a všetky informácie o tejto akcii nájdete na webe vopz.sk.


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: