Nie je Kriváň ako Kriváň

Ktoré miesto vám napadne ako prvé pri názve "Kriváň"? Väčšina z nás si spomenie na majestátny kopec vo Vysokých Tatrách, ktorý sa stal legendárnym najmä vďaka svojej siluete. Možno ste ale nevedeli, že tento Kriváň nie je jediným Kriváňom na Slovensku. Nenechajte sa zmiasť názvami. Prečítajte si náš blog a trafíte k tomu správnemu Kriváňu. :)

Kriváň

Áno, toto je on. Ten najznámejší a najvyšší Kriváň zo slovenských Kriváňov. Tento vrchol s nadmorskou výškou 2 494 m.n.m. patrí k najvyšším na Slovensku. Vďaka svojej výške a pomerne ľahkej dostupnosti po turistickej značke je obľúbeným cieľom turistov. Tí sa sem môžu dostať napríklad z lokality Tri Studničky po zelenej značke. Od 19. storočia je Kriváň neoficiálnym symbolom slovenskej štátnosti a slobody Slovákov. 

Vedeli ste, že? : V roku 1840 vyliezol na Kriváň aj saský kráľ Fridrich August II. v sprievode liptovskej šľachty. 

Pobyty v Tatrách

 

 

Veľký Kriváň

Ako sme spomínali na začiatku, nie je Kriváň ako Kriváň. Veľký Kriváň je, paradoxne, menším bratrancom Kriváňa. Nachádza sa v pohorí Malá Fatra, približne 60 kilometrov vzdušnou čiarou od Kriváňa. Nadmorská výška 1708 m.n.m. ho robí najvyšším vrcholom Malej Fatry. Takisto patrí medzi obľúbené ciele turistov najmä vďaka krásnym výhľadom a pomerne ľahkému prístupu napríklad z obce Vrátna alebo Šútovo. Výlet z Vrátnej oceníte ak chcete radšej použiť lanovku. Naopak, z obce Šútovo to bude o poznanie ťažšie, cestou však stretnete napríklad krásny Šútovský vodopád.

Malý Kriváň

Čo tak navštíviť dva Kriváne a zároveň dva najvyššie vrcholy Malej Fatry za jeden deň? Žiaden problém! Malý Kriváň sa totiž nachádza len asi 4 kilometre po hrebeni od Veľkého Kriváňa. Krásny výhľad široko-ďaleko je samozrejmosťou a dobrodružné povahy tu môžu pokojne aj bivakovať. Ten najvyšší Kriváň to síce nie je ale o nezabudnuteľný zážitok máte postarané. :)

Vedeli ste, že? : Okrem Kriváňom sú v Malej Fatre najviac navštevované Jánošikove Diery, Veľký a Malý Rozsutec a už spomínaný Šútovský vodopád.

Výhľady z Veľkého Kriváňa

Pobyt pod Veľkým Kriváňom

 

 

Obec Kriváň

Aby toho nebolo málo, na Slovensku máme aj obec Kriváň. Neveľká dedinka s 1707 obyvateľmi vznikla v roku 1955 oddelením od neďalekej Detvy. Myslíte si, že do tejto zapadnutej dediny sa ani neoplatí chodiť? Tak to je poriadny omyl! Kriváň totiž leží v krásnom kraji Podpoľania, ktorý rozhodne nudný nie je. Okrem širokých možností turistiky tu nájdete napríklad Vígľašský zámok, Hradisko Kalamárku, Divínsky hrad a priehradu Ružiná. Ak sa chcete cítiť ako králi sveta, pobyt v hoteli The Grand Vígľaš, priamo vo Vígľašskom zámku, odporúčame všetkými desiatimi! :)

Vedeli ste, že? : Hradisko Kalamárka je vďaka extrémne členitému a skalnatému terénu obľúbenou destináciou horolezcov.

Vígľašský zámok

Pobyt v The Grand Vígľaš

 

 

Tak už viete, ktorý Kriváň je váš najobľúbenejší? Vyberiete sa na ten najvyšší Kriváň alebo chcete radšej spoznať menej známe miesta v Malej Fatre? V konečnom dôsledku ani nezáleží na tom, ktorý vrchol alebo obec si vás získa, krásne miesta a zážitky na vás čakajú všade. :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Alexandra Gulič

B2B Specialist

Saška zastrešuje komunikáciu s obchodnými partnermi. Stará sa, aby mali všetky potrebné informácie, vedeli používať našu stránku a vybavuje pre nich mediálne výstupy. Baví ju život, nedokáže si ho predstaviť bez jej manžela a jazvečíčky Penny. Jej vášňou je kozmetika, oddychuje pri tvorbe hand-made vecičiek a dobrej knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: