Na západe nič nové?

Slovensko je krásna krajina. Každý, kto ho precestoval vie, že to nie je len marketingová fráza. Najkrajšie stromy na Horehroní, vysoké štíty Tatier alebo doliny na Liptove, Orave a Kysuciach. To sú miesta, ktoré pozná takmer každý. Čo ale taký západ? Stojí za to, aby ste tu strávili pár dní z Vašej dovolenky? Presvedčím Vás, že rozhodne áno!


Kostol sv. Mikuláša Trnava
(Zdroj: ttstudio.sk)

Historické uličky aj vinárske mestečko


Schválne, kedy naposledy ste spoznávali známe slovenské mestá? Levoča alebo Banská Štiavnica sú síce medzi mestami malými pokladmi, aj na západe ale je čo spoznávať! Ako prvú spomeniem Trnavu. Roky tu študujem a kedykoľvek sa rád prejdem jej historickými uličkami. Za návštevu jednoznačne stojí napríklad Kostol sv. Mikuláša, pod ktorým sú dokonca málo známe katakomby. V kaviarničkách na námestí si vychutnáte výbornú kávu a nájdete tu aj divadlo. Trnavou pri Vašom poznávaní miest ale skončiť nemusíte. Pomerne neďaleko leží mestečko Modra, ktoré je je preslávené najmä ako bývalé bydlisko Ľudovíta Štúra a ako vinárske mestečko. Povinná jazda pre zarytých vinárov!

TIP: Modra praje nielen vinárom, ale aj milovníkom dobrého jedla! Na návštevu jednej z najlepších reštaurácii na Slovensku len tak ľahko nezabudnete. :)


Modra

Za zmienku určite stojí aj mestom pod Zoborom, Nitra. Odporúčam navštíviť najmä Nitriansky hrad, z ktorého máte celé mesto ako na dlani. Samozrejme, aj napriek mnohým negatívnym názorom na naše hlavné mesto, nemôžem obísť ani Bratislavu. Skúste sem zavítať aspoň na pár hodín. Namiesto nákupných centier zájdite do historického centra a ja Vám zaručujem, že odídete spokojní. :)

TIP: Chodenie a spoznávanie historického centra Bratislavy môže spôsobiť pocit náhleho hladu. Stačí si vybrať z ponuky reštaurácii, najesť sa a pokračovať. :)


Príroda volá


Mestá by sme mali. Čo ale príroda? Fajn, vôňu ihličnatého lesa a pravý horský vzduch tu budete hľadať márne. Západné Slovensko, čo sa pohorí týka, si musí vystačiť len s Malými Karpatmi. Ak ste ich práve kvôli tomuto ešte nenavštívili, neváhajte to zmeniť! Už som ich prešiel takmer celé a čo môžem odporúčať? Ako prvý navštívte bývalý kaštieľ Katarínka uprostred lesa, kde spojíte relax v prírode so spoznávaním histórie. Určite nevynechajte ani Záruby, najvyšší vrch Malých Karpát. Toto pohorie je síce malé, nájdete tu ale krásne miesta a najmä na jar, keď les vonia medvedím cesnakom, rozhodne stojí za návštevu. Zaujímavosťou je aj najmenšia verejne prístupná jaskyňa na Slovensku, jaskyňa Driny. Veľa sa o nej nehovorí, ale vynechať ju by bola chyba. :)


Kláštor Katarínka
(Zdroj: vitajtevtrnave.sk)



Vrch Záruby
(Zdroj: hiking.sk)


Kraj bohatej histórie


A čo história? Okrem kláštora Katarínka tu nájdeme aj miesta, ktoré dýchajú históriou a netreba sa pri ceste za nimi ani trochu spotiť. V spomínaných Malých Karpatoch sa napríklad nachádza Hrad Červený kameň a Smolenický zámok. Oba ponúknu krásny zážitok milovníkom histórie, ale aj rodinám s deťmi. Chcete vidieť namiesto nedobytných hradieb kus šľachtickej elegancie? Namierte svoje kroky do Oponíc za kaštieľom Apponyovcov alebo do Beladíc pri Nitre pozrieť sa na krásny kaštieľ Pustý Chotár. To sú tie známejšie miesta. Počuli ste niekedy o kaštieli v Dolnej Krupej pri Trnave? Svojho času tu nejaké obdobie strávil sám Ludvig van Beethoven. Prečo by ste teda neskočili na výlet do Dolnej Krupej aj Vy? :)

TIP: Pocit luxusu a výnimočnosti nepatrí len vyvoleným. V kaštieli Apponyovcov a v kaštieli Pustý Chotár, v ktorom je vybudovaný Park Hotel Tartuff môžete bývať aj Vy. :)



Hrad Červený Kameň
(Zdroj: trnava.dnes24.sk)


Kaštieľ Pustý Chotár
(Zdroj: sk.wikipedia.org)


Wellness aj splnené detské sny


Po nejakom čase si ale poviete "Dosť bolo spoznávania! Chcem si užívať alebo relaxovať!" Správne, ani v takom prípade neodídete bez úsmevu na tvári. Stačí si vybrať zo širokej ponuky aquaparkov a wellness centier a pocit dokonalého oddychu sa dostaví na počkanie. Môže sa stať, že odrazu zatúžite po adrenalíne a poriadnej zábave. Nemusíte ich hľadať. Nájdu si Vás sami, napríklad na Slovakia ringu v Orechovej Potôni! Páni si tu splnia detské sny a dámy zažijú niečo, o čom budú ešte veľmi dlho rozprávať svojim kamoškám. Pre tých odvážnejších odporúčam let v oblakoch. V Kráľovej pri Senci spoznáte, aké to je vidieť západné Slovensko z vtáčej perspektívy vďaka zážitkovým letom. :)

TIP: Neviete, kde presne sa nachádzajú aquaparky? Nasmerujte svoje kroky do Senca, Trnavy, Veľkého Mederu, Patiniec alebo do Podhájskej. :)

TIP2
: Ako zažiť spomínaný adrenalín na štyroch kolesách? Na Slovakia ringu si napríklad môžete zajazdiť na troch rôznych pretekárskych autách.



Wellness Hotel Patince


Slovakia ring Orechová Potôň

Ak ste zo západu, možno ste práve zistili, že za zážitkami a novými miestami nemusíte cestovať cez pol Slovenska. Stredoslovákov a východniarov som možno práve presvedčil, že západné Slovensko nemusí byť zase až také nudné a nezaujímavé. Nech je už Váš názor akýkoľvek, aspoň za skúšku ten západ určite stojí! :)

Záverečný TIP: Ak som Vás presvedčil až natoľko, že okamžite chcete zažiť dovolenku na západnom Slovensku, môžete si vybrať z tejto širokej ponuky ubytovania. :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: