Na Orave dobre, na Orave zdravo - a hlavne zaujímavo. Hybaj sem na dovolenku plnú zážitkov!

Patrí medzi najpríťažlivejšie turistické regióny našej malej, malebnej krajiny. Pôvodne chudobná oblasť ukrýva bohatstvo v podobe rozprávkových scenérií a zákutí, ktoré vyrážajú dych. Naplánujte si cez leto dovolenku na Orave. Okrem výhodných pobytov nájdete na ZľavaDňa aj atrakcie a skvelé aktivity pre rodiny s deťmi či milovníkov turistiky aj adrenalínu. Toto sú naše tipy, kam vyraziť na výlet na Orave!

Nazrite do Zázrivej

Malebná a rázovitá obec na Orave, pre ktorú je typická drevená architektúra, Zazrivské korbáčiky (najlepšie na svete) a dodržiavanie ľudových zvykov. Tu môžete na vlastné oči vidieť, ako sa tvoria ľudové kroje a ako tradície v podobe piesní a tancov pretrvávajú aj v modernej dobe. Zázrivá je aj východiskovým miestom pre turistiku. 

Zdroj: salaszazriva.sk

Čo som sa po horách nachodil

To si budete určite spievať, keď sa vyberiete na Oravu. Vrchov na chodenie je tu dosť. Malý a Veľký Rozsutec, kopec Stoh či sedlo Medziholie sa na vás už tešia. A možno nájdete aj kúsky Jánošíkovho zlata, ktoré je podľa legendy údajne ukryté pri vrchole Veľkého Rozsutca.

Zdroj: fotky.sme.sk

Osobitnou kapitolou sú aj Roháče - najkrajšia časť Západných Tatier neďaleko obce Zuberec. Mohutné končiare (Ostrý Roháč, Plačlivé, Spálená, Volovec,...) sa majestátne vypínajú nad Spálenou dolinou, cez ktorú preteká Spálený potok. Ten v jej dolnej časti vytvára Roháčsky vodopád. Svojou krásou lákajú na celodennú turistiku rekreačných, ale aj profi turistov.

Oravsky hrad

Nielen pre princezné

Oravský hrad týčiaci sa nad obcou Oravský Podzámok patrí k najkrajším hradom na Slovensku a takisto sa zaraďuje medzi najvýznamnejšie staviteľské počiny na našom území. Rozprávkový hrad sa vypína na Oravskom hradnom brale už od polovice 13.storočia. Jeho obraz sa odráža na hladine rieky Orava, ktorá sa vinie popod bralo. Hrad je pre verejnosť otvorený od mája do marca. Počas celého času ponúka návštevníkom okrem stálych expozícií aj zaujímavý program. Hrad je súčasťou Oravského múzea. V jeho komnatách sa nakrúcali filmy ako Princezná a žobrák, Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš,  Láska na vlásku.

Navštívte aj: Múzeum Oravskej dediny v Zuberci

Muzeum Oravskej dediny
Zdroj: archív

Plavba na ostrov

Oravská priehrada by mala takisto mať čestné miesto na zozname miest, ktoré by ste na Orave mali navštíviť. Je ideálnym miestom na kúpanie, jachting, vodné bicyklovanie, člnkovanie, ... a všetky možné vodné športy. Jej rozľahlosť si môžete vychutnať počas plavby loďou až na Slanický ostrov umenia a späť.

Nie bežné múzeum

V rámci expozícii Oravského múzea navštívite legendárnu Hviezdoslavovu hájovňu, dom Martina Kukučína či Florinov dom. K múzeu patrí aj Oravská lesná železnica, po ktorej sa preveziete v panoramatických vozňoch ťahaných motorovou lokomotívou. Ďalšou zastávkou múzea môže byť napríklad Čaplovičova knižnica, Literárna expozícia Pavla Orságha Hviezdoslava alebo aj spomínaný Oravský hrad.

Trochu vodnej zábavy

Alebo aj trochu viac, nájdete na Orave. Veď čo by to bolo za región, ktorý by nemal aquapark, však?

Aquapark Oravice, ktorý leží takmer na hranici s Poľskom, si zamilujete vďaka prírodnej geotermálnej vode s liečivým účinkom a teplotou 58 stupňov Celzia. Na ploche viac ako 1500 metrov štvorcových si užijete kúpania a vodné atrakcie počas celého roka.

Zdroj: zlavadna.sk

Chcem isť do Aquaparku Oravice

 

Aquarelax Dolný Kubín je moderným vodným svetom priamo v srdci mesta Dolný Kubín. Okrem plaveckého bazéna a vodných atrakcií si tu vychutnáte aj saunový svet a relaxačno-rehabilitačné centrum.

Rio na Orave

V okrese Námestovo nad maličkou dedinkou Klin sa na vrchu Grapa týči monumentálna socha Krista. Tá je, hádate správne, kópiou slávnej sochy z brazílskeho Rio De Janeira. Ide o najvyššiu sochu Spasiteľa na Slovensku a je dielom miestneho ľudového umelca. Rozpažené ruky sochy ochraňujú celú Oravu. Z kopca, na ktorom stojí, je nádherný výhľad na okolitú krajinu i ku susedom do Poľska.

Zdroj: michal.sk

A ešte niečo navyše

O Orave  by sa dalo písať hádam donekonečna. Za zmienku a návštevu určite stoja napríklad kostolíky v Istebnom a Tvrdošíne či Areál vodných športov Gäceľ. Vyskúšať môžete aj plavbu plťami po rieke Orava. 

Chcem stráviť leto na Orave

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: