Máte chuť na niečo ostrejšie? Nech sa páči, je tu mexická kuchyňa!

Mexiko, krajina plná sombrér, kaktusov, tequily a chilli. Práve chilli je základnou surovinou v množstve pre Mexiko typických jedál. Aj preto si mexická kuchyňa plná pikantnosti, nezameniteľnej chuti a vône podmanila milióny ľudí a patrí medzi ich obľúbené kuchyne.

Mexická kuchyňa vznikla spojením aztéckych, mayských a španielskych kuchárskych tradícii. Každá časť Mexika má svoju vlastnú kuchyňu. No základom v každej časti je okrem chilli papričiek, taktiež fazuľa, rajčiny, avokádo, či kukurica. Mäso sa konzumuje prevažne hovädzie, kuracie, morčacie a bravčové. Konzumujú sa tu však aj ryby a morské plody. Typickými koreniami v mexickej kuchyni sú už spomínané chilli papričky, koriander, oregano, rímsky kmín či škorica.

Tacos, enchiladas, burrito či quesadillas?

Najznámejším mexickým jedlom sú tortilly, kukuričné placky opečené nasucho na rozpálenej platni. Tortilla nahrádza v Mexiku chlieb. Tortilly sa plnia mäsom a zeleninou. Ak sa tortilla preloží na polovicu je z nej tacos. Zvinuté a zapečené tortilly v rúre sú enchiladas. Keď sa prekladajú do taštičky je z nich burrito. Quesadillas sa zase naplnia a posypú syrom. Z kukuričnej múky sa taktiež robia známe nachos.

Salsy, typické mexické

K tortillám aj nachos nezameniteľne patria rôzne salsy. Studené alebo teplé zmesi rôznej zeleniny a ovocia, ktoré sa pretavia do širokého spektra hutných až riedkych omáčok. Základná paradajková salsa je zmesou paradajok, chilli papričiek, cibule, šťavy z limetiek a koriandra. Ďalšou veľmi známou mexickou salsou je guacamole z avokáda, paradajok, jalapeno papričiek a štavy z limetiek.

Chilli, chilli, všade samé chilli

Mexiko je známe svojou pikantnosťou jedál. Pestuje sa tu viac ako 150 druhov chilli papričiek rôznej veľkosti, tvaru, chuti a stupňa štipľavosti. Medzi najznámejšie chilli papričky patria habanero, jalapeňo, chipotle či ancho. Mexičania jedia obľúbené chilli papričky aj neobyčajne, zelené chilli papričky sa vtedy naplnia mletým mäsom a mandľami, prelejú sa omáčkou z vlašských orechov a ozdobia sa zrniečkami z granátového jablka.

Keď sa skombinuje chilli a čokoláda

Pre niekoho možno zvláštna kombinácia, no tieto dve chute sa výborne dopĺňajú, Za mexické národné jedlo považujeme mole poblano. Kuracie, morčacie alebo bravčové mäso v omáčke z horkej čokolády, škorice a chilli. Okrem národného jedla sa kombinácia chilli s čokoládou využíva aj v dezertoch. Napríklad churros, teda vyprážané šištičky obalené v cukre alebo v škorici, ktoré sa namáčajú do roztopenej horkej čokolády s kúskami chilli.

Vyskúšajte: pravé mexické špeciality v reštaurácii Hacienda.

V rámci spoznávania zahraničných kuchýň sme si pre vás pripravili Gastrocestu. Pozrite sa s nami aj na ostatné zahraničné kuchyne.

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Hargašová

Online marketing špecialistka

Barborka má pod palcom všetky sociálne siete, hlavne jej obľúbený Instagram :) Okrem toho pre vás rada píše blogy, chystá tematické kampane a hviezdi vo vlogoch. Zo všetkého najradšej však pečie, čo robí radosť nielen jej, ale aj všetkým kolegom v ZľavaDňa.

Ďalšie články z kategórie Gastronómia: