Kúpele Piešťany: Tipy na miesta, ktoré musíte navštíviť

Slovenské liečebné kúpele Piešťany patria viac ako 100 rokov k popredným európskym kúpeľom v liečbe reumatizmu, rehabilitácii pohybového aparátu a nervového systému. Okrem skvelých liečených procedúr ponúkajú Piešťany oveľa viac. Nájdete tu množstvo atrakcií, zážitkov a zaujímavostí, ktoré sa oplatí zažiť a navštíviť. Inšpirujte sa našimi tipmi na pamiatky v Piešťanoch a ich okolí.

Piešťany ležiace na západnom Slovensku sú obľúbeným kúpeľným mestom známym svojimi termálnymi kúpeľmi a kúpeľnými procedúrami. Právom sú jedným z vyhľadávaných centier liečby reumatizmu. Mesto za to vďačí miestnym kúpeľom a Národnému centru reumatických chorôb. Každý, kto mesto niekedy navštívil, si ho pamätá vďaka soche zlatovlasého muža, ktorý láme barlu – tzv. Barlolamač. Prvá písomná zmienka o piešťanských kúpeľoch pochádza z roku 1549, no podľa miestnych povestí boli známe už omnoho skôr. Prvé kúpeľné domy začali v Piešťanoch vznikať koncom 18. storočia.

Prírodným bohatstvom piešťanských kúpeľov je unikátna sírna termálna voda, ktorá vyviera až z hĺbky 2000 m pod zemou. Miestne liečivé bahno vďačí za svoje vlastnosti taktiež najmä liečivej vode. Pred použitím na liečebné účely sa necháva 1 rok vyzrieť. Piešťanské liečivé zdroje majú pozitívne účinky pri ochoreniach pohybového aparátu a reume, no osvedčili sa aj pri liečbe ďalších zdravotných problémov.

Kúpeľné mestá na Slovensku, ktoré musíte navštíviť
 

Kolonádový most

piestany kupele vylet kolonadovy most

Aj po historickej a architektonickej stránke majú Piešťany čo ponúknuť. Kolonádový most tiež nazývaný Sklený most, je najdlhším krytým mostom na Slovensku. Preklenuje rieku váh a môže sa pochváliť dĺžkou 141,8 metra. Spája Kúpeľný ostrov s mestom. Pozdĺžnou stenou je rozdelený na severnú a južnú stranu, ktorá slúži aj ako solárium. Kolonádový most predstavuje vrchol funkcionalistickej architektúry a patrí medzi dominanty a symboly mesta. Je určený iba pre chodcov. Počas celého roka na ňom stretnete kúpeľných hostí, turistov a domácich na príjemnej, zdravotnej prechádzke. Most je dielom architekta Emila Belluša. O výzdobu sa postaral národný umelec Martin Benka. Aj vďaka týmto výnimočným tvorcom sa stal most národnou kultúrnou pamiatkou.

Grand Hotel Sergijo Residence
 

Socha Barlolamača

piestany kupele socha barlolamaca

Pri priečelí Kolonádového mosta môžete obdivovať slávnu sochu Barlolamača. Tá má symbolizovať uzdravenie, ktorému sa dostalo vďaka oddychu v miestnych kúpeľoch už mnohým návštevníkom. Unikátna bronzová socha je dielom akademického sochára Roberta Kühmayer. Na moste bola socha osadená v roku 1933. Ten rok teda oslávi úctyhodných 90 rokov. Socha je bezpochyby najviac fotografovaným objektom kúpeľného mesta. Pri návšteve Piešťan si nezabudnite urobiť na pamiatku jeho fotku aj vy. 

Kúpeľný ostrov

piestany kupele kupelny ostrov

Keď sa povedia Piešťany, mnohým ľuďom napadne najznámejšie kúpele. Je to oáza pokoja a relaxu. Kúpeľný ostrov je vsadený do nádherného parkového areálu, ktorý je plný leknových jazierok, fontán a sôch. Je ideálnym miestom na prechádzky a oddych a pre návštevníkov pôsobí veľmi upokojujúcu. Liečiva voda, vyvierajúca z desiatich termálnych prameňov obsahuje sírovodík a 1500 mh minerálnych látok na 1 liter. Teplota prameňov je 67 až 69 °C a vyviera z hĺbky 2000 metrov. Lieči sa tu reumatizmus, ochorenia pohybového aparátu a nervové poruchy. Kúpeľný ostrov je komplex hotelov, rozličných ubytovaní, ktoré ponúkajú aj viaceré liečebné procedúry. Okrem kúpeľných budov, liečebných domov a hotelov sa tu nachádza aj mini Zoo či golfový areál. Prechádzka po Kúpeľnom ostrove, ktorý je akýmsi „mestom v meste“, vytvára spolu s viacerými sochami a fontánami zaujímavú scenériu. Jeho súčasťou je aj termálne kúpalisko a sieť liečebných domov.

Prehliadka pivovaru Simeon s degustáciou
 

Pitný prameň pri Napoleónskych kúpeľoch

piestany

V blízkosti kúpeľných kúpalísk je aj prameň, ktorého liečivá voda sa dá piť. Obsah minerálov v tejto vode je omnoho vyšší ako pri bežnej minerálnej vode dostupnej v obchode. Preto je potrebné dodržiavať minimálne odporučené dávkovanie. Doporučuje sa ju užívať ráno, na obed a večer po 2 dcl pred jedlom a vypiť ju pri prameni ešte teplú. Pod kohútikom je v kameni vytesaných 60 °C, takže ide už o pomerné teplú vodu a pred jej konzucáciou už treba dávať pozor, pokiaľ neochladne.

Balneologické múzeum Kúpeľná dvorana

piestany

Najznámejšie slovenské kúpeľné mestečko, Piešťany, sa môže popýšiť unikátnym Balneologickým múzeom Imricha Wintera. Vzniklo v roku 1931 zásluhou Piešťanskej muzeálnej spoločnosti a rodiny Winterovcov. Nájdete ho v budove Kúpeľnej dvorany tzv. Kursalóne v Mestskom parku a objavíte tu expozície balneohistórie, minerálnych vôd Slovenska, národopisu a archeológie. Múzeum sa môže pochváliť nálezmi od staršej doby kamennej z Moravian nad Váhom a z hrobov zo Stráží. Turisti aj domáci sa dozvedia aj veľa informácií z histórie mesta. Môžu sa tiež pokochať expozíciou ľudovej kultúry, v ktorej nájdu kroje, plastiky, keramiku a dokonca aj pôvodný starý dom so slamenou strechou.

Kúpalisko Eva

piestany kupel kupalisko eva

Obľúbené kúpalisko nájdete na Kúpeľnom ostrove s teplými liečivými prameňmi. Vďaka svojej výnimočnej dobovej architektúre patrí medzi kultúrne pamiatky. Kúpalisko tvoria tri bazény – 50 metrový plavecký bazén, bazén pre deti a pokojový bazén. Všetky bazény sú sprístupnené iba počas letnej sezóny. Termálna voda v bazénoch má teplotu 30 stupňov Celzia a má blahodarné účinky na pohybové ústrojenstvo. Na kúpalisku je pripravená aj atrakcia pre deti v podobe 10 metrovej šmykľavky. V areáli sa nachádzajú antukové tenisové dvorce, ihrisko na plážový volejbal aj streetbal.

Golfový kurz v Golf & Country Club Piešťany
 

Pamätná izba básnika Ivana Krasku

piestany

Pri príležitosti 100. výročia narodenia slovenského básnika Ivana Krasku, v roku 1976, sprístupnilo Balneologické múzeum Imricha Wintera expozíciu – Pamätnú izbu Ivana Krasku. Expozícia je umiestnená v básnikovom piešťanskom byte. Autor básnickej zbierky Nox et solitudo tu žil so svojou manželkou na sklonku života. Expozícia v pôvodne zariadenej autorovej pracovni a spálni približuje nielen Kraskovu umeleckú tvorbu, ale aj jeho životné osudy. Pamätná izba Ivana Krasku je vysunutou expozíciou Balneologického múzea Piešťany.

Vojenské historické múzeum

piestany

Múzeum disponuje bohatým zbierkovým fondom dokumentujúcim dejiny vojenstva a vojenské dejiny Slovenska. Poslaním múzea je pestovanie národného historického vedomia a hrdosti k vlastnej štátnosti a úcte k vojenským tradíciám slovenského národa. Stála expozícia je inštalovaná v priestoroch bývalého vojenského letiska s tromi halami. Návštevníci múzea si môžu pozrieť viac ako  400 kusov výzbroje, výstroja a techniku používanú v čs. armáde od konca II. svetovej vojny až po rok 1992. Na svoje si prídu najmä veľký a malý chlapci.

Relaxačný pobyt v Piešťanoch vo Ville Pšenek
 

Kam s deťmi v Piešťanoch?

V Piešťanoch nájdete jediný nafukovací aquapark na Slovensku s názvom Funny Park. Pýši sa najdlhšou nafukovacou šmykľavkou v strednej Európe! V celom areáli je vysypaný piesok, môžete si odskočiť aj do beach baru či do reštaurácie. Kopec nafukovacích a vodných atrakcií poteší nielen deti ale aj dospelých.

Skvelým zážitkom je aj vyhliadková plavba loďou. Výletná loď vás prevedie po krátkom okruhu od Kolonádneho mosta k Vtáčiemu ostrovu a späť alebo vyskúšate dlhšiu trasu cez Ratnovskú zátoku až k Rybárskemu dvoru. 

Pri prechádzke parkom na Kúpeľnom ostrove môžete naraziť na nádherné pávy, ktoré tu chovajú. Pávie voliéry sú pohodlne prístupné návštevníkom.

Počas letnej sezóny je nezabudnuteľným zážitkom okružná jazda Piešťanským expresom. Vláčik premáva v mesiacoch máj – jún a september denne od 11:00 do 19:00. Zoberte so sebou celú rodinu a vychutnajte si pohľad na Piešťany z novej perspektívy,

Hľadáte skvelé ubytovanie v Piešťanoch?  

hotel segijo zlava ubytovanie

Grand Hotel Sergijo Residence s s možnosťou privátneho wellness
 

Tipy na výlety v okolí Piešťan:

Park miniatúr v Podolí

piestany park miniatur

Park miniatúr v Podolí je unikátny produkt cestovného ruchu na Slovensku. V expozícii pod holým nebom je v súčasnosti umiestnených viac ako 80 modelov hradov, zámkov, kostolíkov, chát a rozhľadní a rodných domov významných osobností. Všetky modely sú postavené ako vedecké rekonštrukcie. Ich zhotoveniu predchádzalo spracovanie dokumentácie a osadenie v teréne. V expozícií nájdete napr. Holičský zámok, Čachtický zámok, Hrad Suľov, Červený Kameň, Rotunda sv, Juraja v Skalici alebo rodný dom herca Jozefa Kronera.

Kolookruh Sĺňava

piestany kupele okolie vylet slnava

Radi športujete? Ak áno, vyberte sa na okružnú jazdu okolo vodnej nádrže Sĺňava. Príjemný asfaltový povrch široký od troch do štyroch metrov je vhodný na bicykel, korčule, beh či chôdzu. Trasa vedie po rovine od Krajinského mostu po pravej strane Váhu, smerom na Lodenicu, po pravej strane miniete sídlisko Floreát a futbalové ihrisko Makabea. Keď pokračujete ďalej môžete vidieť lodenicu, potok Dubová a hotely. Trasa pokračuje okolo známeho hniezdiska vtáctva až na hať Drahovce. Keď prejdete haťou, vraciate sa späť. Kolokruh Sĺňava má 12 km. Pešo ho prejdete za približne 4 hodiny, na bicykli to zvládnete za 45 minút. Prajeme príjemný športový zážitok.  

Vyhliadkové plavby

piestany kupele

Návštevníci najznámejších kúpeľov na Slovensku si môžu užiť aj vyhliadkové plavby po rieke Váh a v priehradnom jazere Sĺňava. Kratší okruh má 55 minút, dlhý 80 minút. Na palube vás čaká milý personál, ktorý sa o vás skvelo postará a poskytne vám aj občerstvenie. Vychutnáte si Piešťany z úplne inej (vodnej) perspektívy.

Kopec Skalka

piestany kupele okolie skalka kopec

Okolie Piešťan ponúka aj príležitosť na turistiku. Nad obcou Hubina sa vypína neveľký kopec Skalka. Pre miestnych predstavuje výstup na Skalku príjemne strávené víkendové dopoludnia. Výstup je dlhý približne 1,5 km a na vrchol sa dostanete po modrej značke. Kopec je porastený lesom, ktorý prechádza do veľkých lúk plných rôznych kvetov a bylín.

ZOO Farma New Zealand

piestany zoo farma novy zeland

Hľadáte skvelé miesto, kde sa zabavíte s vašimi ratolesťami? Uprostred zelených kopcov západného Slovenska za obcou Modrová nájdete netradičnú zoo. Dopravná značka vám zrazu oznámi, že ste na území Nového Zélandu. Hneď za ňou vás upozorní ďalšia „Pozor klokany". Nový Zéland sa volá farma, ktorá bola vybudovaná v roku 2005. Zvieratka tu môžete pozorovať v tesnej blízkosti. Na farme nájdete tiež expozíciu maorskej a novozélandskej kultúry. V lese uvidíte príbytky, v ktorých bývali Maori pred 300 – 400 rokmi.

Rozhľadňa na Marháte

rozhladna piestany

V okolí Piešťan máme pre vás ďalší tip na príjemnú prechádzku. Bonusom je navyše nádherný výhľad na tri samosprávne kraje – Nitriansky, Trnavský a Bratislavský. Vyberte sa na turistickú rozhľadňu na vrchu Marhát, ktorá je vysoká 17 m. Scenéria ponúka výhľad na Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik, Biele Karpaty, Topoľčany, Partizánske, Nováky až po Devín. Marhát je prístupný z obce Hubina, Bojná Vozokany, Lipovník alebo Nitrianska Blatnica. Všetky chodníky sú kvalitné značené, takže nehrozí, že by ste sa stratili. Z obce Nitrianska Blatnica, od ktorej je vrchol vzdialený približne 5 km, vedie k rozhľadni aj cyklotrasa. Na Rozhľadňu si ale bicykel neberte, nechajte ho pod ňou. 😊


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: