Kam v Prahe? Čo tu vidieť za 4 dni?

Približne 330 kilometrov od Bratislavy, za bájnym moravským regiónom smerom na západ. Presne tam nájdete jednu z najviac navštevovaných metropol Európy, legendárnu stovežatú Prahu. Môžeme s pokojným svedomím prehlásiť, že toto mesto by ste aspoň raz v živote mali vidieť. A nejde len o krásne historické pamiatky, ktoré stretnete na každom kroku. S priateľkou sme absolvovali 4 dni v Prahe a mám pre vás tipy, ako si ju užiť naplno!

Pozrieť pobyty v Prahe

Pred cestou

Asi sa zhodneme, že základom  je ubytovanie. Na ZľavaDňa nájdete desiatky pobytov v Prahe. Od najlacnejších penziónov a malých hotelov až po 4* hotely priamo v centre mesta. Vyberie si teda naozaj každý. Takmer všetky hotely ponúkajú v cene pobytu raňajky, sem-tam nájdete polpenziu. Nebojte sa pobytov len s raňajkami. Aj tak strávite celý deň v meste a vynechať českú kuchyňu by bol naozaj hriech. :) Čo sa týka polohy hotela, odporúčam priplatiť si. Po náročnom dni v meste oceníte, že ste na hoteli za pár minút metrom alebo električkou. A cena? Napríklad obľúbený Top Hotel Praha**** s unikátnou japonskou záhradou vás bude stáť 129 €. Podľa mňa super cena :) Pražské výlety môžete absolvovať aj z Hotela Carl Inn**** v rezidenčnej časti Prahy s raňajkami a vstupmi do múzeí už za 48,10 €.

Vynikajúcim pomocníkom na plánovanie, ale aj pobyt v Prahe je aplikácia do smartfónu Prague Travel Guide. Ide v podstate o podrobnú mapu Prahy, v ktorej môžete vyhľadávať a označovať rôzne body záujmu. Rovnako vidíte na mape svoju aktuálnu polohu a informácie o reštauráciách, vrátane hodnotenia od ľudí. Ja som aplikáciu použil na označenie všetkých zaujímavých pamiatok a miest. Mapa sa tak veľmi rýchlo premenila na more červených hviezdičiek. Neskôr, počas túlania po Staromestskom námestí, som sa napríklad vďaka aplikácií dozvedel, že len pár krokov odo mňa je múzeum voskových figurín. 

Výborný spôsob ako ušetriť je turistická karta Prague Card. Karta s 2,3 alebo 4 dňovou platnosťou vám dokáže ušetriť stovky českých korún, čo sa ťažko odmieta. :) S touto kartou v peňaženke máte zadarmo napríklad MHD v celej Prahe, 2-hodinovú okružnú cestu Prahou v autobuse, vstup na Pražský hrad, vstup do Židovského múzea a mnoho ďalšieho. Zoznam všetkých zliav, predajné miesta, ceny karty aj prehľad koľko ušetríte nájdete na praguecard.com.

Čo rozhodne nevynechať?

Karlov Most

Pražská klasika, ktorú nájdete snáď na každej fotke Prahy. Pripravte sa ale na davy, ktoré robia z tohto mostu priam promenádu. Aj tak je toto miesto povinnosťou pre každého turistu a jeho návštevu určite nebudete ľutovať. :) 

TIP: Keď prejdete most smerom k Pražskému hradu, objaví sa pred vami krásne Malostranské námestie s Kostolom sv. Mikuláša. Oplatí sa vidieť! :)

Staromestké námestie

Subjektívne najkrajšie a objektívne najznámejšie námestie Prahy. Nachádza sa tu viac ako 600 rokov starý Orloj, krásne historické uličky a mnoho ďalšieho. Neďaleko nájdete aj známu židovskú štvrť. Len v okolí Staromestského námestia môžete stráviť niekoľko hodín. Svoje miesto tu majú aj pouliční umelci rôznych druhov a niektorí sú naozaj dobrí. :)

TIP: Odporúčam vyjsť na vežu Orloja, na ten výhľad tak skoro nezabudnete. Sľubujem!

Pražský hrad

Jeden z najväčších hradných komplexov sveta tvoria historické paláce, cirkevné budovy, záhrady a krásne úzke uličky. Dominantou Pražského hradu je z celej Prahy viditeľná Katedrála sv. Víta. Rozhodne môj pražský favorit. Dávam desať fascinovaných turistov z desiatich. Súčasťou Pražského hradu je aj Zlatá ulička. Kedysi bydlisko remeselníkov a obchodníkov. Dnes turistická atrakcia preplnená masami turistov. Aj napriek tomu ju určite zaraďte do plánov. :)

Zdroj: hrad.cz

Petřín

Petřín, mekka zamilovaných, je známy kopec týčiaci sa nad Vltavou. Nájdete tu viacero zaujímavých miest. Už len pozemná lanovka, ktorá vedie na vrch kopca stojí za to. Je totiž najstaršia v celom Česku. Dominantou kopca je rozhľadňa, prístupná je počas celého roku a Prahu z nej budete mať ako na dlani. Banícku minulosť tohto miesta pripomína prístupná štôlňa. Obľúbené je aj zrkadlové bludisko, ktorého 50 zrkadiel vás dokonale zmätie. Súčasťou kopca sú aj rozsiahle parky a záhrady, ktoré ho predurčujú byť cieľom najmä pre zaľúbencov. 

Zdroj: ssnet.cz

Václavské námestie

Kto by nepoznal slávny Václavák? Najrušnejšie námestie Prahy. Bulvár, na ktorom to žije dňom aj nocou. Čakajte desiatky menších či väčších obchodov, kaviarní a reštaurácii, vďaka ktorým je Václavák lákadlom pre tisíce turistov, ale aj miestnych. Prechádzka po tomto 750 m dlhom námestí stojí za to, aj keď nemáte v pláne utrácať. Odvrátenou stranou námestia sú prekvitajúce nočné bary v bočných uličkách. 

TIP: Obrovské národné múzeum určite neprehliadnete. Ponúka totiž oveľa viac, ako len peknú historickú fasádu! :)

Zdroj: thousandwonders.net

Technické múzeum

Podrobný opis tohto múzea by potreboval vlastný blog. Počítajte teda s programom na niekoľko hodín. :) Nájdete tu napríklad expozície architektúry, designu, astronómie, dopravy, tlačiarenstva, fotografie, chémie, merania času a veľké, naozaj veľké množstvo ďalšieho. Niektoré expozície sú predstavované aj formou hry, takže na svoje si prídu aj deti. Zaraďte ho do svojich plánov a neoľutujete. :)

TIP: V pondelok je múzeum zavreté. Neurobte rovnakú chybu ako my :)

Zdroj: foto.turistika.cz

Múzeum voskových figurín

Múzeum Madame Tussauds nemajú len v Londýne. Hrdiť sa ním môže aj Praha. Svoje obľúbené celebrity si tak môžete obchytať koľko len chcete. Teda aspoň ich voskové repliky. Tie sú, mimochodom, takmer na nerozoznanie od živých dvojičiek. :) Nájdete tu napríklad Georgea Clooneyho, božského Káju Gotta, Lady Gaga, Jardu Jágra alebo princeznú Dianu. Svojho obľúbenca si tu nájde každý. Moja priateľka dlho neváhala a pýtala fotku s Georgom Clooneym.

TIP: Neďaleko Staromestského námestia sa nachádza aj druhé múzeum voskových figurín - Musée Grévin. Je vraj jedno z najväčších v Európe, čo sa ale odrazí na cene. Podľa propagačných materiálov je ale o zážitok postarané prvotriedne. Výber teda nechám na vás. :)

Zdroj: informuji.cz

Čo sa do zoznamu nezmestilo? Tu je aspoň niekoľko ďalších zaujímavostí: luxusná Parížska ulica, múzeum čokolády, Židovské múzeum, botanická záhrada, zoologická záhrada, Vyšehrad, Tancujúci Dom, Strelecký ostrov, múzeum Lega, Žižkovská veža. 

 

Pár bonusových tipov na záver:

Cestovanie po Prahe

Nebojte sa metra! :) Mapy jednotlivých liniek nájdete na každom kroku a vďaka všadeprítomným smerovníkom je nemožné stratiť sa. Celodenný lístok na MHD kúpite za cca 4 € v automatoch alebo v novinových stánkoch. Asi najdôležitejšie zastávky sú: Muzeum (Václavské námestie), Staromestská (Staromestské námestie), Karlovy Lázně (Karlov most), Pražský hrad, Zoologická zahrada, Letenské náměstí (Technické múzeum) a Újezd (Petřín).

Jedlo

Fastfoody sú na každom kroku ale tie berte skôr ako núdzové riešenie. Ste predsa v kraji najlepšej sviečkovej a prvotriedneho piva, nie? :) Mne vo výbere reštaurácie pomohli najmä odporúčania od kamošov a tie posúvam aj vám. :) Výtopna je reštaurácia priamo na Václavskom námestí, kde sa výborne najete za prijateľné ceny. To najlepšie je ale spôsob, akým vám na stôl pristanú nápoje. Na roznášanie totiž slúžia elektrické vláčiky. Koľajami je pretkaná celá reštaurácia - zážitok nielen pre malé deti, verte mi. :) Gastronomickým cieľom výletu je, samozrejme, pravá česká sviečková. Neváhajte a zájdite za touto dobrotou do reštaurácie Sedm Konšelů neďaleko Staromestského námestia. Cena ľudová, chuť epická. :)

Zdroj: prague.eu

Tak čo, pomohli sme vám? Prípadne poznáte ďalšie miesta, ktoré by bol hriech vynechať? Dajte nám vedieť! Praha je krajšia, lepšia a zaujímavejšia ako si myslíte, verte mi. Je to presne to mesto, ktoré nestačí navštíviť len raz. Aj my sa tam chystáme znova. 

Pozrieť pobyty v Prahe

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: