Kam na letnú dovolenku? Časť 1: Predstavujeme Slovinsko

Slovinsko je krajina, ktorá ponúka turistom všetko - hory, pláže, krásy, pamiatky, splavy, termálne pramene...  Jednoducho zabudnete na to, že je to len tranzitná krajina. Dovolenkári, dovolenkárky, predstavujeme vám Slovinsko.

V novom seriály vám budeme každý týždeň predstavovať zaujímavé dovolenkové destinácie, ktoré budú hitom tohto leta. Novým trendom je totiž zameniť tradičné dovolenkové destinácie ako Chorvátsko, či taliansku riviéru, za netradičné destinácie. Trendom tohto leta bude objavovanie nových lokalít.

Trochu faktov na úvod

Áno, Slovinsko leží na ceste do Chorvátska :) Konkrétne na juhu strednej Európy. Jeho susedmi sú okrem Chorvátska, Taliansko, Rakúsko a Maďarsko. Hlavným mestom štvrtého najmenšieho štátu Európskej únie je Ľubľana. Počet obyvateľov sa pohybuje tesne nad hranicou 2 miliónov. Na rozlohe len niečo vyše 20-tisíc kilometrov štvorcových však nájdete naozaj všetko. Aj 43 kilometrové pobrežie Jadranského mora, aj Alpy - presnejšie Júlske Alpy. A takisto aj krasy s nádhernými prírodnými scenériami a jaskyňami. Aj nádherné mestá (Maribor, Portorož, Piran, ...). Aj rieky Dráva a Mura či Soči, ideálnu na splavy a rafty. A ešte oveľa viac.

Vedeli ste, že? Kras je jedna z typických charakteristík Slovinska – po tejto oblasti Slovinska sú slovom kras pomenované všetky útvary tohto druhu vo svete.


Jeden týždeň bude málo

Termálne kúpele Zreč, Triglavský národný park s vodopádom Savica, epické a vrcholne romantické jazero Bled s rozprávkovým stredovekým zámkom. Predjamský hrad, Postojenská jaskyňa, jedno z najstarších vinohradníckych mestečiek Slovinska - malebný Ptuj. Rafting na Soči, kaňon Sušec, vodopád Boka a Koziak. Maribor, Ľubľana, Portorož. Pláž, hory, more, hore, dole, ... Vymenovala som len zlomok z pútačov tejto rozmanitej krajinky, ktorú som videla zatiaľ len z okna zájazdového autobusu či auta. Ale už teraz viem, že ju chcem navštíviť a viem, že týždeň bude málo (sorry, Croatia :)).

Poďte do Slovinska aj vy, na ZľavaDňa máme aktuálne 12 skvelých akcií práve na dovolenky v tejto dovolenkovej destinácii. A budú pribúdať ďalšie. 



Chcem si vybrať dovolenku v Slovinsku

 



 

Pre koho je Slovinsko ideálne?

Ako som písala na úvod, Slovinsko je kraijna mnohých tvári a našinec si tu nájde takmer všetko. Slovinsko je však špecifické najmä svojou krásnou prírodou a preto je v mimoriadnej obľube najmä aktívnych dovolenkárov, ktorí majú radi turistiku, či adrenalín. V národných parkoch môžete nie len zdolávať turistické chodníky, ale aj raftovať, využiť prírodné tobogány, alebo zlaňovať prakrásne skalné masívy. Ak teda patríte k ľuďom vyhľadávajúcim outdoorové aktivity, Slovinsko je vaša voľba číslo jedna.

Slovinsko má aj:


- najvyšší vrch Triglav (2864 m.n.m.), okolo ktorého je 880 kilometrov štvorcových chráneného územia v jednom z najstarších európskych národných parkov

- 24 typických kulinárskych oblastí, 14 vinohradníckych oblastí a 20 vinohradníckych trás

- viac ako 10-tisíc kilometrov upravených turistických trás, pozdĺž ktorých leží až 170 horských chát a okolo 40 hotelov s turistickou ponukou

- termálne pramene, v rámci ktorých storočiami vzniklo 15 verifikovaných kúpeľov a ešte viac termálnych wellness centier


Praktické informácie na záver

Do Slovinska sa dostanete autom za pár hodín, konkrétne za 3 hodiny ste z Bratislavy v Maribore a za 5 hodín ste v hlavnom meste. Na pobrežie sa dopravíte za necelých desať hodín. Cestovať sa dá aj vlakom z Viedne. Na vstup do Slovinska vám postačí platný občiansky preukaz. V krajine sa platí eurami - takže žiaden problém s naháňaním kún a levov :)

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: