Junákov sprievodca po Horehroní

Priznajte sa, čo viete o Horehroní? Mnohí ľudia ho poznajú len ako región v strede Slovenska okolo rieky Hron, kde ľudia používajú slová, ktorým často nerozumiete a aj tie všeobecne známe slová zmäkčujú spôsobom, aký ste si predtým ani nevedeli predstaviť. Tento blog, samozrejme, nie je len pre junákov, ale pre všetkých, ktorí chcú tento krásny región spoznať bližšie!



Turistika po hrebeni Nízkych Tatier
(zdroj: deviantart.com)


Viac ako len Chopok a Ďumbier


Jednoznačne najväčším lákadlom tohto regiónu sú hory. Chopok alebo Ďumbier, sú počas pobytu v Nízkych Tatrách povinnou jazdou a je dosť možné, že ste tam už boli. Vedeli ste ale napríklad, že na Horehroní je geografický stred Slovenska? Nájdete ho na kopci Hrb neďaleko obce Ľubietová a výstup naň zvládne takmer každý. Čakajte krásne výhľady! Ďalšou zaujímavosťou je Čertova roklina, o ktorej vie len málokto. Pritom práve tu sa ocitnete v rokline, ako vystrihnutej zo Slovenského raja, vrátane rebríkov a vodopádov. Nachádza sa pri obci Pohronská Polhora neďaleko salaša Zbojská. Mimochodom,rozhodne nevynechajte bryndzové halušky na tomto salaši!




Čertova roklina
(zdroj: geocaching.com)


Prírodné krásy sa tu nachádzajú aj pod zemským povrchom. Do hlbín zeme sa dostanete v Bystrianskej jaskyni a v Jaskyni mŕtvych netopierov, ktorá je ale vhodná skôr pre milovníkov adrenalínových prehliadok jaskýň. Nízke Tatry a Slovenské Rudohorie ponúkajú stovky kilometrov turistických trás. Je len na Vás, ktoré miesta objavíte. Určite to bude stáť za to. :)

TIP: Ideálnym miestom pre Váš pobyt na Horehroní je napríklad dedinka Mýto pod Ďumbierom, kde nájdete aj takéto krásne ubytovanie.



Bystrianska jaskyňa
(zdroj: ssj.sk)


Zabudnuté tradície aj parná lokomotíva

Správny junák ani deva ale neskončia prehliadku Horehronia v horách. Okrem prírody je totiž Horehronie typické aj svojimi tradíciami a kultúrou. Určite teda nevynechajte napríklad Horehronské múzeum v Brezne, múzeum zvoncov v Šumiaci, Lesnícky skanzen vo Vydrove, Hrad Slovenská Ľupča alebo skanzen Kalište, vybudovaný hlboko v horách z dediny, ktorá bola vypálená počas druhej svetovej vojny. Dôkazom, že história môže baviť aj deti a byť poriadnym zážitkom je Čiernohronská lesná železnica, kde premáva aj storočná parná lokomotíva. Jazdí z obce Čierny Balog a dostanete sa ňou aj do spomínaného Lesníckeho skanzenu. :)


Čiernohronská lesná železnica
(zdroj: čhž.sk)


Kalište
(zdroj: fotky.sme.sk)


Všehochuť

V zime je tento región baštou všetkých lyžiarov. Nehrozí tu, že by ste museli za lyžovačkou cestovať ďaleko, pretože lyžiarskych vlekov tu je na rozdávanie. Menujeme napríklad strediská Tále, Mýto pod Ďumbierom, Polomka, Telgárt, Chopok-juh, Čierny Balog a mnohé ďalšie. Horehronie ale praje aj unaveným. Načerpať nové sily môžete v kúpeľoch Brusno, v hotelových wellness centrách alebo na kúpalisku v Banskej Bystrici. Leží tu aj kopec adrenalínu,stačí si vybrať ako sa k nemu dostanete. Či lezením vo výške v Tarzánii v rezorte Tále, splavom rieky Hron alebo tandemovým paraglidingom so štartom na Chopku.


TIP: Najlepší pohľad na Nízke Tatry je z výšky! :)

TIP 2: Počas pobytu v kúpeľoch Brusno spojíte spoznávanie Horehronia s dokonalým kúpeľným relaxom.



Kúpele Brusno



Tandemový paragliding z Chopku


Ako vidíte, okrem dobre známych miest je na Horehroní stále čo objavovať. Tento región jednoducho treba zažiť a presvedčiť sa o tom na vlastnej koži! :)

TIP na záver: Nebojte sa objavovať Slovensko! :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Michal Kösegi

PPC, Social Media

Michal je najmladším členom marketingového tímu. Na starosti má najmä správu sociálnych sietí a PPC kampane. Okrem toho píše blogy a pomáha kde treba. Zaujíma sa najmä o nové technológie a marketing. Miluje hory a bicykel, takže vo voľnom čase má o program postarané.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: